GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Rejsehilsen: farvel postkort, hej emojis

Rejsehilsen: farvel postkort, hej emojis

Prøv lige at forestille dig dengang, hvor man ikke skulle regne med at høre fra dem, som rejste ud i verden, mens de var af sted. Det var dengang, hvor de rejsende også havde meget mere bagage med. Fordi de skulle slæbe på landkort, guidebøger, store kameraer og alverdens andet grej (ja, der var en tid før mobiltelefonen).

I de gode gamle dage var alt et #latergram

I gamle dage tog man med ud for at sige farvel til sine venner i lufthavnen. Og så kom der et par uger senere et postkort ind ad brevsprækken – ofte sendt for et stykke tid siden. Det var en sød lille rejsehilsen. Det var en af glæderne ved snail mail. For en smule kortere tid siden (dengang man var begyndt at lave film) var det en begivenhed i sig selv at tage hjem til sine berejste venner for at se på billeder i polerede fotoalbums fra deres flotte rejser.

Nogle gange havde folk endda optaget videoer med et stort, klodset videokamera på deres tur. Så du kunne blive inviteret over til lidt snacks for at se lange optagelser af kamelture og rystede ruin-opdagelser. Dengang havde du ikke mulighed for lige at spole lidt frem, hvis der var en lidt kedelig optagelse. Man blev nødt til at se det hele igennem, fordi du så den, mens den, der havde lavet den, også så den.

Nutidens rejsende: oplev, snap, del, repeat

I dag kan alle følge med på sidelinjen, når vi er på ferie. Vi tager billeder, mens vi pakker, når vi checker ind i lufthavnen (både ved selve skranken og på de sociale medier), og vi kan endda live-opdatere fra flyet, fordi der nu også er wi-fi oppe i skyerne. Vi sender næsten altid en lille rejsehilsen til nogen.

Når vi ankommer til destinationen, sender vi selvfølgelig lige en hurtig SMS hjem til mor. Vi instagrammer et billede af vores #lunch i syden, før vi live-streamer vores første sky-dive. Så uploader vi lige en bunke billeder til Facebook med den lækre strand og et billede fra vores nye y-restaurant. Samtidig med at vi snapchatter med vores venner derhjemme.

Før vi går i seng, booker vi lige et dykkerkursus online, og hvis jetlagget holder os vågne, kan vi i det mindste lige skype lidt med vennerne derhjemme. Når vi kommer hjem fra vores tur, ved de fleste derfor allerede alt, hvad vi har lavet, og hvis ikke får de det i hvert fald at vide via vores #throwbacks-billeder på Instagram.

Faren ved at være for meget online

En old-school rejse betød, at alt det, der ikke var en del af bagagen, ikke var en del af ferien: Out of sight, out of mind. I dag er vores normale liv og hverdag i Danmark kun et hurtigt klik væk, og vores mobil er blevet vores bedste rejsemakker til at sende en rejsehilsen. Vi har altid wi-fi-passwords og gratis internetforbindelser i baghovedet. Og nogle gange bliver det næsten lige så vigtigt som udsigten fra hotellet. Vi oplever alting gennem en linse – eller gennem andres opdateringer på de sociale medier. Vi kan komme til at misse nogle af de smukke omgivelser, oplevelser og eventyr, når vi har for travlt med at lægge alting online.

Rejsehilsner i det 21. århundrede: Vær ansvarlig

Men misforstå mig nu ikke. At have en smartphone med på ferie kan være fantastisk – hvis du altså bruger den ansvarligt. Du har alt, hvad du har brug for, på din telefon: Kort, reservationer, kvitteringer, skemaer, hotel-anmeldelser og meget mere. Du kan læse alt om alt på én genstand, der vejer og fylder utroligt lidt. De fleste smartphones tager også ret gode billeder.

Så hvis du ikke har plads til det store kamera i din kuffert, gør det egentlig ikke så meget. Fordi det er blevet nemmere at komme i kontakt med folk derhjemme, er det også nemmere at rejse af sted i længere tid. Det føles ikke, som om man er så langt væk fra sine venner og familien, som man måske faktisk er. Tricket er at bruge telefonen for at gøre ferien lettere for dig selv. Ikke for at være online hele tiden, så din hverdag kommer tæt på, og så du aldrig helt får koblet af.

Show, don’t tell

Et trick, når du vil mindske din brug af smartphonen på din ferie og på dine rejser. Er kun at vælge en eller to platforme ud, du må bruge til bl.a. at sende en rejsehilsen. Et alternativ er at vælge kun at fokusere på fotos. Man siger jo også, at et billede siger mere end tusind ord. Send en lille rejsehilsen til familie eller venner.

En tredje måde at tage den her show it, don’t tell it-indstilling til nye højder er at bruge mange emojis: Det er en rigtig smart måde at sige en masse hurtigt og på lidt plads. Emojis nedbryder sprogbarrierer, sparer tid og er bare i det hele taget ret fede. Heldigvis for alle globetrotter har vi vores helt egne Travelmojis, der er perfekt til at kombinere rejse med sjov og gør kommunikationen til Danmark effektiv.

Find den rette balance

Ligesom med alt andet i livet (fra at stå foran all-you-can-eat-buffeten til at bruge din telefon på ferien) handler det om at finde den rette balance og beherske sig selv. Det er meningen, at ferier skal være afslappende og en pause fra vores hverdag. Jeg mener; hvem rejser dog flere timer væk for at lave præcis det samme. Som man kunne lave, når man sidder og venter ved busstoppestedet hjemme i Danmark? Målet med at udforske verden bør ikke være at spamme de sociale medier med utallige opdateringer. En perfekt tur handler tværtimod om at trække stikket ud og forkæle dig selv. Udforske de offline-eventyr, der venter dig.

Bestil en brochure og læs mere om vores rejser!Bestil en gratis brochure her
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op