GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Din guide til at flytte til udlandet: 10 ting at gøre, før du rejser

Din guide til at flytte til udlandet: 10 ting at gøre, før du rejser

At flytte til udlandet er noget af det bedste og mest spændende, et menneske kan gøre – men det betyder ikke, at det kan gøres hurtigt eller uden bekymringer. Uanset om du skal til udlandet for at lære et nyt sprog, arbejde eller studere - at tage dig tid til at forberede og forudsige et par af de kampe, du kan komme ud for, mens du er væk, så er tiden ekstremt godt givet ud!


1. Undersøg din destination

Er du ikke sikker på, hvor du vil hen? Gå i gang med at deep dive og undersøg alt om mulige fremtidige destinationer. Undersøg din drømmedestinations kultur, mennesker, mad, interessante byer, naturlige vidundere og selvfølgelig sproget. Hvis du ikke taler det, så start med at planlægge mindst et introduktionskursus inden du ankommer. Senere, når du først er fordybet i den lokale kultur, vil dine flydende og kommunikationsevner forbedres enormt - men din selvtillid i løbet af de første par dage vil være langt større, hvis du har planlagt på forhånd.

2. Kend til visumreglerne

Hvis du flytter til et land, der kræver visum, skal du studere og ansøge om det er mest fordelagtigt med langtidsvisum for din situation. For eksempel kan rejsende, der ikke arbejder, være tilfredse med et turistvisum, mens de, der ønsker at studere eller arbejde, skal have et visum, der giver dem mulighed for at udføre disse aktiviteter.

Du bør også kende processen for visumfornyelse: kan du gøre det inde fra selve landet? Skal du tilbage til dit hjemland? Eller kan du forlade og midlertidigt forny dit visum ved hjemkomst? At vide dette på forhånd vil hjælpe dig med at undgå uventede ændringer af planer.

3. Spar så mange penge du kan

Ved at flytte til udlandet medfølger en række omkostninger, son er gode at tage højde for og spare op til.

 • Visa og omkostninger (inklusiv rejser) ved fornyelse

 • Fornyelse af pas (nogle lande kræver op til 12 måneders gyldigheds)

 • Flybillettter (tur/retur)

 • Rejseforsikring

 • Vacciner og sunhedstjek

 • Receptpligtig medicin (det er godt at have ved hånden)

 • Leje og depositum på forhånd til dit nye hjem

 • Mulige møbler eller andre ting du måtte have brug for

 • Obligatorisk tilbagebetaling eller bilforsikring, du måtte have i dit hjemland

 • Leveomkostninger til dækning (hvis du ikke skal arbejde) eller støtte dig (mens du leder efter arbejde)

 • Og mere til

4. Medbring vigtige papirer

Sørg for, at du har papir- og digitale kopier af alle dine vigtige personlige og sundhedsdokumenter (såsom din fødselsattest, pas, rejseforsikring, sygehistorie og vaccinationskort). Hav dem altid med dig i skyen, og giv kopier til en betroet ven eller et familiemedlem. På den måde sparer du tid og stress, hvis du har brug for at levere disse dokumenter i en fart.

5. Få et sundhedstjek

Selvom der selvfølgelig vil være læger, hvorend du skal hen, så er det en glimrende idé at tage afsted, velvidende om, at du er i tip-top form. Så planlæg en tid hos tandlægen, den praktiserende læge samt enhver anden sundhedsperson, som du normalt ser (kiropraktor, øjenlæge, hudlæge osv.).

6. Få styr på alt

Ring til dit telefonselskab, fitnesscenter og andre tjenesteudbydere i god tid for at annullere dine abonnementer. Giv din bank besked om dine planer, annuller eventuelle direkte indbetalinger, som du måtte have, og lær dig selv om gebyrer og afgifter på dine debet- og kreditkort. Omdiriger din e-mail til en vens eller et familiemedlems hjem og beslut, om du vil sælge eller opbevare din bil (og hvilken forsikring du skal tegne, hvis du beholder den).

Beslut senere, hvilke ejendele du vil tage med dig, og hvad du ellers vil sælge eller gemme. Du bliver også nødt til at opgive eller fremleje dit hus eller din lejlighed (hvilket er særligt vigtigt for ikke at modtage en overraskende regning, når du vender tilbage!).

7. Dyrk din følelsesmæssige sundhed

Efterhånden som den store afrejsedato nærmer sig, vil du sandsynligvis opleve ebbe og strømme af spænding, stress, selvtillid og bekymring. Husk at dette er normalt. Sørg for at nå ud til dine venner, se dem ofte, gense dine yndlingssteder i din by, skriv, læs, overveje og forbered dig følelsesmæssigt på forandringen foran dig.

Hvis du føler, at det ville hjælpe dig, så hold dig til én fest. Hvis du mener, at mindre sammenkomster med udvalgte grupper af venner er mere din kop the, så er det også fint. Gør hvad du skal gøre for at føle dig klar.

8. Få nye vendskaber

Husk: andre har banet vejen før dig! For at lære af deres erfaringer skal du kontakte venners venner og deltage i grupper på sociale medier for expats i dit valgte land. De vil være en uvurderlig kilde til information om gode kvarterer at bo i, erfaringer med arbejdsgivere, sundhed, kulturchok og andet, der dukker op.

9. Undersøg nabolaget

Når du har fundet et sted at bo, så brug et øjeblik på virkelig at lære dit nabolag at kende. Der er de oplagte ting at overveje (supermarked, apoteker til sene aftener, sundhedsklinik, park, frisører, fitnesscenter), men også andre, mere lokale aspekter. Vi taler om bageriet, ostemageren, tøjsmeden, sødebutikken, genbrugsbutikken, caféen og alt muligt kunsthåndværk. Interessante karakterer vil helt sikkert køre disse steder, og du vil bruge tid på at se folk og øve dit nye sprog. Alt i alt vil disse være nogle af dine yndlingsminder.

10. Ha et fast mål

Det er forbavsende nemt at bruge tid på at være i udlandet og senere blive konfronteret med datoen for din returflyvning, før du er helt klar til at tage afsted. Inden du rejser - og igen en gang imellem, mens du er væk - spørg dig selv, hvad du egentlig gerne vil have ud af din oplevelse i udlandet.

Er det en chance for at rejse så meget som muligt? At føle sig selvsikker og flydende i dit valgte sprog? Arbejder du i en oversøisk virksomhed? Frivillig? Lære dine forfædres kultur at kende? Studere på universitetet? Få livserfaring, før du vender tilbage til studiet?

At minde dig selv om, hvorfor du valgte at flytte til udlandet, vil hjælpe dig med at træffe gode beslutninger for dig om, hvordan du skal bruge din tid i udlandet. Og det vil få dig til at føle dig mere tilfreds og stolt af dig selv, når dagen kommer til at vende tilbage.

Der er mange ting, du skal gøre, før du rejser – og andre ting, du skal overveje, mens du er væk. Men forberedelsen er det værd. Med lidt planlægning vil dit oversøiske oplevelse gå glat og blive et stort minde for resten af livet.

Oplev livet i et nyt landUdforsk mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op