GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Kia Ora! 7 Kiwi udtryk du skal kende

Kia Ora! 7 Kiwi udtryk du skal kende

Kia Ora! Eller, hvis du endnu ikke er helt sikker i dine kiwi udtryk, så ’goddag!’

Som du nok allerede ved, så er New Zealand et fantastisk sted med utallige udendørs aktiviteter og naturområder, som kun kan opleves i landet. Men før du kan tage afsted, er det vigtigt lige at få er par essentielle New Zealandske udtryk på plads, så du kan snakke og agere som en ægte kiwi. Derfor giver jeg dig her mine syv kiwi udtryk, som du skal kende inden rejsen går til Hobbiternes land.

Kiwi

Indtil nu har du nok undret dig over, hvad jeg mener, når jeg siger ‘kiwi’. Og sjovt nok, så er det ikke frugten jeg mener, men derimod beboerne på New Zealand, som faktisk bliver kaldt kiwi efter deres nationalfugl, kiwifuglen.

Tramping

Man kan ikke besøge New Zealand uden at høre ordet ’tramping’. Det er stort set det første ord, babyer lærer at sige og forstå betydningen af. ’Tramping’ betyder vandretur, og er essensen af New Zealand. Så hvis du virkelig vil opleve, hvad landet har at tilbyde, lige fra Mount Doom til de største vandfald i verden, så er ’tramping’ den ultimative transportmulighed.

Cuppa

Hvis du er fan af kaffe eller te (én af tingene er vi vel alle), så skal du kende dette ord! Ordet ’cuppa’ er nemlig slang for ’en kop kaffe’ eller ’en kop te’, og siden New Zealand er kendt for deres helt fantastiske kaffe og enormt store udvalg af te, så er dette udtryk et ’must’, når du befinder dig på den anden side af verden.

Sweet as / Mean as

Skulle man vælge kiwiernes yndlingsudtryk, så vil det være ’sweet as’ eller ’mean as’, som anvendes, når noget er fantastisk eller sejt. Kast dette udtryk ind i en samtale, og så har du startet din rejse på ægte kiwi manér, og det siger ikke så lidt!

Keen

I New Zealand har man det med at forkorte ord, og på en eller anden måde få de simpleste sætninger til at blive endnu simplere. I stedet for at sige ’det vil jeg gerne’, så har de simpelthen skåret sætningen ned til to ord, nemlig ”I’m keen” – så kan man selvfølgelig diskutere, om det er fordi de har for travlt til at sige en fuld sætning, eller om det simpelthen bare lyder sejere (jeg syntes det sidste).

Bugger

Ja, vi kan næsten forestille os Captain Jack Sparrow, når vi hører ordet ’bugger’, men det er nu ikke det, jeg vil have dig til at bide mærke i. I stedet er ’bugger’ faktisk ét af de mest brugte bandeord hos kiwierne, når de ikke skal være for grove i munden (så kan vi jo tænke over, om Captain Sparrow egentligt er så farlig, når det kommer til hans sprogbrug).

Haka

Det lyder måske som volapyk, men ordet ’Haka’ er faktisk ét af New Zealands helligste ord, som du skal kende, hvis du gerne vil på kiwiernes gode side. ’Haka’ er nemlig navnet på Maoriernes traditionelle krigsdans og du kan se den, når det New Zealandske rugby hold, All Blacks, optræder med den før deres internationale kampe, for at skabe frygt hos deres modstandere.

Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op