Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
Menu

Pas ind i Frankrig: 8 kulturelle spilleregler

Pas ind i Frankrig: 8 kulturelle spilleregler

Ah – Frankrig – hjemlandet for sprøde baguettes, lækre croissants og udsøgt vin. Frankrig er indbegrebet af ekstravagante ting og nydelse, så det kommer vel næppe som en overraskelse, at mange af de kulturelle spilleregler handler om mad. Disse få regler og kutymer sikrer dig, at du bliver et hit og passer perfekt ind i blandt de mange fashionable franskmænd. For at pas ind i Frankrig skal du vide følgende:

1. SERVICE SAVOIR-FAIRE

Lad være med at genfylde dit eget glas. Vent derimod til du bliver serviceret. Hvis der er gået 30 minutter, og du stadig sidder og stirrer længselsfuldt på vinflasken, så spørg din sidemand, om han eller hun har lyst til et glas. Hvis de svarer ja, så er det en win-win situation: først kan du hælde et glas op til sidemanden for derfor at hælde op til dig selv efterfølgende. Bonus tip: når du hælder op, så lad være med at fylde glasset til kanten, tilbageholdenhed er et nøglebegreb for ze French.

Rund op til næste hele tal, når du skal give drikkepenge. Betjeningsafgiften er inkluderet i prisen, men det sker sjældent, at kunderne beder om at få de eksakte byttepenge tilbage, når de har betalt. Og hvis betjeningen var virkelig god (hvilket der er virkelig stor sandsynlighed for, at den er), så kan du altid smide lidt ekstra drikkepenge oveni.

2. BRÆK BAGUETTEN

Køb altid to baguettes – ikke kun en. Baguettes er en fast en genganger i det franske køkken. Morgenmad? Baguettes med smør og syltetøj. Frokost? En salat med baguette. Aftensmad? En varm, cremet suppe. Med baguette selvfølgelig. Så hvis du alligevel er på vej til bageren, for at købe en baguette, så kan du lige så godt købe to.

Lad være med at skære din baguette over med en kniv. Drop tanken om at skære din baguette snorlige over med en kniv. Server baguetten på et fint, rent viskestykke eller i den originale indpakning og lad folk brække et stykke af, når de har lyst.

3. ROCK ETIKETTEN

Hold begge hænder på bordet. Selvom det er etikette i nogle lande at have den ene hånd i skødet, så vil franskmændene bestemt ikke synes om sådan en opførsel. Dine hænder skal altid være synlige, men dine albuer skal være gemt – placer dem aldrig på bordet.

Lad være med at slubre. Uanset hvor meget du nyder din bouillabaisse eller din soupe à l’oignon, så anses det som at værende dårlig opførsel, hvis du lapper suppen i dig med entusiastiske lyde.

4. STYR PÅ KNIVEN

Lad være med at skære din salat over. I stedet for at save løs i din salat, så fold bladene i små bundter med dit bestik. Voilà!

Skær osten med en speciel kniv. Alle oste har deres egen kniv – hårde oste kræver som regel en kniv med et tåreformet blad, imens bløde oste kræver en blød, sløv kant. Og for at gøre det endnu mere kompliceret, så skal ostene skæres på en bestemt måde – men det gemmer vi til et senere blogindlæg.

5. VÆR UBESVÆRET CHIC

Efterlad sporttøjet derhjemme. Basketballshorts og –trøjer skal kun bæres på basketballbanen – ikke på gaden. Pyjamaser er også forbudt; det er forbudt at gå ned i det lokale supermarked i din velour pyjamas, og håbe på at ingen bemærker det. For det gør de.

Du må heller ikke overgøre det. Vi ved det godt. Det er en hårfin grænse. Målet er at gøre en indsats, men uden at prøve for meget; tænk på en rodet knold og læbestift eller smarte sneakers til en chic kjole.

6. KUNSTFORMEN ‘BISE’

Lad være med at være akavet.Bise-ing kan virke lidt underligt, hvis du er vant til høflige håndtryk eller akavede rygklap. Hop ud i det, giv den ven eller veninde et kram imens du imiterer et kindkys – med trutmund, kysselyde og hele pivtøjet. For at gøre det endnu mere indviklet, så varierer antallet af kindkys alt efter, hvilken region du befinder dig i.

Hils på alle. Når du mødes med en gruppe venner, så sørg for at du hilser på alle – individuelt. Her må du ikke være selektiv med din bise-ing! Og det samme gælder, når du smutter hjem. Du må ikke snige dig ud, uden at sige noget. Dine venner vil med sikkerhed opdage det, og bruge det imod dig på et senere tidspunkt.

7. VÆR COOL

Brug ’vous’ om alle du ikke kender. Når du er i tvivl, så sørg for at bruge den høflige ’vous’ form. Det kan sparre dig fra ubehagelige blikke og rappe kommentarer. Det er ikke unormalt, at man skifter mellem ’vous’ og ’tu’ midt ind i samtalen, når man har lært hinanden lidt bedre at kende.

Vis ikke for mange følelser. I Frankrig er det super vigtigt at være diskret og blasé, også selvom du har lyst til at skrige af glæde. Øv dig på dit poker face og subtile skuldertræk. Du må gerne dele din glæde eller frustration, men gør det uden at gøre dine venner utilpasse ved at blive for medrevet.

8. SANTÉ!

Lad være med drikke, før alle har fået fyldt deres glas. Ligesom at skulle spise, så har det at drikke også sine egne ritualer ved det franske bord. Sørg for at alle har fået fyldt deres gals, og I har skålet, inden du tager din første tår.

Drik langsomt. Franskmændene spiser ikke for at blive mætte, og de drikker heller ikke for at slukke tørsten. De nipper til deres mad og sipper af deres drinks. Lad være med at bunde din vin; det hele handler om at nyde måltidet og situationen (imens I vender verdenssituationen).

Indlægget er skrevet af Florence og Livia.

Eiffel Tower at Paris, France

Lær at passe ind i FrankrigLær mere

Del denne artikel

Seneste artikler fra