GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

En overlevelsesguide til kinesisk nytår

En overlevelsesguide til kinesisk nytår

Hvis du gerne vil deltage i en af verdens allerbedste fester (der er trods alt en tredjedel af verdens befolkning, der fester med), men ikke har nogen idé om hvor, hvornår og hvordan, så har vi her den helt rigtige overlevelsesguide klar til dig.

HER SKAL DU FESTE

I modsætning til den gregorianske kalender, hvor den 31. december altid er den sidste dag på året, varierer datoen for det kinesiske nytår hvert år. Dagen bestemmes af den kinesiske månekalender og falder mellem den 21. januar og den 20. februar. Alle festlighederne varer i 15 dage – fra nymåne til fuldmåne.

Omkring en tredjedel af verden fejrer kinesisk nytår, da det også er en højtid i Vietnam, Taiwan, Indonesien og på Philippinerne. Kinesisk nytår er en af de mest travle højtider i hele verden med milliarder af mennesker, der rejser for at fejre festlighederne med deres familier.

SÅDAN FORBEREDER DU DIG

Gør rent i dit hjem og få en klipning før Nytårsdag. Ved at gøre rent i dit hjem kan du komme af med al ulykke og invitere heldet indenfor. En ny frisure kan stoppe onde ånder fra at genkende dig og følge dig ind i det nye år. Men planlæg dine hår-relaterede aktiviteter godt, for hvis du vasker dit hår på selve Nytårsdag, vil alt heldet blive skyldet med ud i kloakken. Det samme gælder med at have gæld, spørge efter et lån eller være for tæt på sakse på denne dag. Det er alt sammen dårlige tegn.

DET SKAL DU HAVE PÅ

Rød er heldets farve, da de sætter en stopper for din ulykke. Derfor burde din festgarderobe helt sikkert inkludere en masse rødt tøj – og rødt undertøj.

DET SKAL DU SIGE

“Godt nytår” hedder på kinesisk “Xīnnián kuàilè” eller 新年快乐 (og udtales sshin-nyen kwhy-luh).

DET SKAL DU SPISE

Da festlighederne varer i 15 dage, er der masser af chancer for at samle familien rundt om bordet. Otte er lykkenummeret i kinesisk kultur. Derfor består en masse af måltiderne af otte retter, der godt kan indeholde en hel del fisk, fordi det giver held, eller glaseret and, der sikrer lykke. Hele nudler og lange bønner giver dig en lang levealder, mens mandariner og pomeloer bringer held og lykke. Søde ris-kugler spises for det meste på den 15. festdag og symboliserer samhørighed. Hvis du vil have mere velstand, skal du huske at spise en masser af dumplings. De ligner små mønter og kan hjælpe dig med at tjene flere penge i det nye år.

DET SKAL DU GLÆDE DIG MEST TIL

Lanternefestivalen og drage- og løve-dansene markerer afslutningen på festlighederne og er virkelig smukke ceremonier at overvære: Drager og løver danser i parader, skræmmer de onde ånder væk og giver held, vished og et langt liv. Lanternerne kommer i alle former, størrelser og materialer og har gåder, som tilskuerne kan opklare. Sidst men ikke mindst vil et overdådigt fyrværkerishow sikre, at hver eneste onde ånd, der måtte være tilbage, bliver skræmt langt væk.

Billeder af Christopher A Dominic, Flickr / Creative Commons

Oplev Kina med EFLær mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op