Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
Menu

Ooog de mest udbredte sprog i verden er…

Ooog de mest udbredte sprog i verden er…

Hvor mange sprog tror du, der findes i hele verden? 100? 3000? 5371? Tampen brænder. Ifølge Ethnologues katalog fra 2009 findes der over 6900 forskellige sprog på verdensplan. Det betyder, at jeg kan bestille mad på cirka 0,0006 af alle sprog i hele verden.

Ud af de næsten 7000 sprog bliver 230 af dem talt i Europa, og over 2000 bliver talt i Asien. I Papua-New Guinea, et lille land i Oceanien med cirka 3,9 millioner indbyggere, findes der rent faktisk over 830 forskellige sprog.

Vi har ikke tænkt os at gå igennem alle 6900 sprog. Lige nu vil vi bare fokusere på de 5 største – dem der sikkert aldrig vil blive udryddet.

5. ARABISK, OVER 395 MILLIONER MODERSMÅLSTALENDE

Det arabiske sprog har mange forskellige dialekter, der ikke nødvendigvis er gensidigt forståelige. Klassisk arabisk er også det hellige sprog i Islam, og under bøn bliver Koranen kun reciteret på arabisk.

4. HINDI, OVER 310 MILLIONER MODERSMÅLSTALENDE

Hindi bliver primært talt i Indien og Nepal. Udover de 310 millioner, der har hindi som modersmål, så er der yderligere 100 millioner, der taler et sprog, der er relateret til hindi.

3. ENGESLK, OVER 360 MILLIONER MODERSMÅLSTALENDE

Selvom engelsk kun indtager en tredjeplads, så er sproget stadig det mest indflydelsesrige i verden (så glasset er egentlig halvt fyldt her). Derudover har engelsk det højeste antal af personer, der taler sproget som andet, tredje eller fjerde sprog.

2. SPANSK, OVER 405 MILLIONER MODERSMÅLSTALENDE

Sølvmedaljen går til spansk, og de 30 lande hvori sproget bliver talt. ¡Olé!

1. MANDARIN KINESISK, OVER 955 MILLIONER MODERSMÅLSTALENDE

Ooog vi har en vinder! Mandarin er en del af den kinesiske sprogfamilie og bliver primært talt i Kina, Taiwan og Singapore – af virkelig mange mennesker.

955 millioner er et stort tal, og det kan være svært at begribe, hvor mange mennesker det egentlig drejer sig om. Selv hvis jeg samler alle mine 400 Facebook venner og alle mine offline venner i én bygning, så kan jeg stadig ikke forestille mig, hvordan cirka 1 milliard personer der har mandarin som modersmål, egentlig ser ud eller lyder som. Den her fantastiske infografik illustrerer sprogene på den bedste mulige måde: wuhu!

Hvis du var til en fest med 100 gæster, så ville 17 af dem kunne diskutere drinksene og snack-udvalget på kinesisk. Seks af gæsterne kunne tale om festens playliste på spansk, fem af dem kunne tale sammen på engelsk i badeværelses køen. Der ville være 4 gæster, der kunne komplimentere hinandens dancemoves på hindi, og tre af gæsterne kunne kommentere deres #partyselfies på arabisk.

Nu når vi er ved tallet tre, så ville tre af gæsterne kunne diskutere om, hvorfor de ikke kom på vores top 5 liste på portugisisk og bengali, alt imens de to russisktalende gæster kunne udfordre de to, der har japansk til modersmål til en limbo konkurrence. De sidste 55 gæster vil ikke kunne snakke med nogen på deres modersmål, så de ville nok bare kigge på deres telefoner og spise ostepops.

Lær et nyt sprog med EFLær mere her

Del denne artikel

Seneste artikler fra