GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Guide til dit sabbatår i Australien og New Zealand

Guide til dit sabbatår i Australien og New Zealand

Har du besluttet dig for at bruge et år i Australien eller sabbatår i New Zealand? Dejligt! Og som alle aussies ville tilføje: ”You’re in for a great time!” Men selvfølgelig kan det at forberede sig på at sige g’day til et helt nyt land være lidt nervepirrende. Der er jo bjerge af ting, du skal have styr på, tjekke ud og beslutte dig for. Derfor har vi lavet denne lille guide, som du kan bruge, når du skal planlægge dit sabbatår Down Under:

Arbejde under sabbatåret: Hvad er muligt?

Hvad er den mest oplagte måde at finansiere dit oversøiske ophold på? Ved at arbejde, selvfølgelig. Sabbatårs-rejsende finder typisk arbejde som tjenere på restauranter, promotere på forskellige events, salgsassistenter og selvfølgelig frugtplukkere på de australske farme. Med et job i servicebranchen kan du vise dine engelskkundskaber frem, mens jobs med mindre kundekontakt (som for eksempel på en farm eller som rengøringsdame) ikke behøver samme engelskniveau. For at finde et job skal du bare ud på gaden med et velskrevet CV.

Er du lige ankommet? Mange hostels kan hjælpe dig med at finde arbejde eller søger selv arbejdskraft i receptionen eller som rengøringshjælp til værelserne.

Arbejde: Hvad kræver et visum?

Midlertidige arbejdsvisum er til rådighed for befolkningen i Taiwan, Japan, Hong Kong, Storbritannien og mange europæiske lande, så disse kan få lov til at arbejde i 12 måneder i Australien. I Australien tilbydes Working Holiday-, Work- og _Holiday-_visum til unge mennesker mellem 18-30 år, som ønsker at supplere deres australske eventyr med arbejde. Find ud af mere på Australian Immigrations hjemmeside. Det kræver dog, at de rejsende kan dokumentere, at de har en returbillet og kan bevise, at de selv er i stand til at finansiere sit ophold i Australien. Her er omkring 5.000 australske dollars den anbefalede minimumsopsparing.

De rejsende, der er interesserede i at udforske New Zealand, skal klikke ind på NZ Immigrations hjemmeside for at finde det visum, der passer bedst til dem.

Frivilligt arbejde: Bedste ressourcer

Har du sparet op med planer om at få en pause fra det hardcore arbejdsmarked? Så kan du jo overveje at kaste dig ud i noget frivilligt arbejde. Der er masser af muligheder for at arbejde frivilligt i en god sags tjeneste. Tjek den lange liste af muligheder ud på hjemmesider som Volunteering Australia.org, GoVolunteer.com.au og Volunteering NZ. Du kan også finde anmeldelser af eksisterende frivilligprogrammer på GoOverseas.com eller klikke ind på interessespecifikke hjemmesider som Conservation Volunteers Australia eller UNICEF NZ.

På den anden side kan netværk som WWOOF og HelpX lade rejsende tjene til egen forplejning på farme, Bed and Breakfasts eller hostels, så de på en billig måde kan lære landet at kende på bedste vis.

Studerende: Tag et engelskkursus

Når du søger sabbatår i Australien og New Zealand så udforsk dine sporgkundskaber. Allerede når du søger turist-, student- eller arbejdsvisum, har du skullet bruge dine engelskkundskaber. Og når du ankommer til landet, har du helt sikkert lyst til at dykke endnu dybere ned i sproget, så du kan få den bedst mulige oplevelse. Hvis du arbejder på en café, et kontor eller i en butik, hvor du skal betjene engelsktalende lokale. Så vil det måske være en god idé at kombinere det med et lidt mere studiepræget forløb. Hvor du virkelig kan udvikle dit engelsk og samtidig møde andre rejsende.

Men hvor skal man studere i et kæmpe land som Oz? I Australien er smukke Sydney og solrige Brisbane favoritterne blandt sprogskolestuderende. Begge byer har nemlig et stort internationalt miljø, postkortlignende strande og kvalitetssprogskoler at byde på. I New Zealand bør du tage til den charmerende perle, Auckland, som er den største by på nordøen.

Overnatning: At finde et hjem langt fra dit hjem

At finde det perfekte logi i Australien og New Zealand er ikke en ’den-samme-løsning-er-altid-den-bedste-for-dig’-situation. Hvis du bor i en by i en længere periode, fordi du har fået arbejde eller vil studere. Kan det være, at en delelejlighed eller et udlejningshus med andre unge er den rigtige løsning. For at komme i gang kan du besøge hjemmesider som Flatmate Finders og Flatmates.com.au. Snak med dine arbejdskolleger eller spørge i receptionen på dit hostel eller din sprogskole. På et sabbatår i Australien og New Zealand kan det være svært at beslutte sig for hvor man skal bo.

Hvis du vil opleve, hvordan det er at bo i et typisk australsk eller new zealandsk hjem. Men ikke vil leje et helt hus for dig selv, kan det være, at et homestay hos en lokal værtsfamilie er noget for dig. Homestay er kulturel udveksling – sædvanligvis for studerende – hvor en familie eller et par inviterer dig ind i deres hjem og hverdag. Du vil få dit eget værelse, spise måltider med familien og måske tage med dem ud at opleve byen. Du kan søge efter værtsfamilier på Homestay Network eller arrangere det gennem din sprogskole.

Housesitters: Pas på de lokales hjem

Leder du efter en endnu billigere løsning kan housesitting være en god løsning. Her får du mulighed for at rejse i lang tid, mens du kommer helt uden om overnatningsomkostninger. Start med at kigge på sider som Housecarers.com og Trustedhousesitters.com. Housesitters er ansvarlige for at passe på de lokales hjem (og sommetider også deres kæledyr), mens de selv er udenbys. Derfor giver det også sig selv, at du skal være tillidsfuld og ærlig. Denne overnatningsmulighed passer bedst for rejsende, der har boet alene eller i et delehus før. Og som ønsker at bo flere uger eller måneder på den samme adresse.

Hvis du derimod har planer om at smage lidt på en række forskellige byer, strande eller landsbyer, er Couchsurfing nok et bedre udgangspunkt. Her kan man gennem et stort internationalt netværk overnatte i lokales hjem helt gratis. Og sove på alt fra en madras på gulvet til en sofa eller i et ekstra soveværelse. Dette system er ligeledes meget afhængig af tillid. Så du bliver også nødt til at lave din research ordentligt, inden du skriver til en potentiel vært.

At rejse: Hvor tager du hen, når rejselysten slår ind?

Næsten hele Europa kan geografisk set være inde i Australien. Så stort er landet. Og der er oceaner af muligheder, når det kommer til de fantastiske eventyr, du kan vælge at tage på. Selvom nabolandet New Zealand er meget mindre, er også disse to øer pakket med eventyrlystne rejsende. Det er på grund af den smukke og unikke natur. Med så mange muligheder, kan du derfor ikke nå det hele. Du vil blive meget i tvivl om, hvad du skal se, og hvordan du skal planlægge dit sabbatår Down Under.

For surf-fans, der elsker himmelske strande og flotte bølger. Så er den australske østkysts Gold and Sunshine Coasts eller det vestlige Indian Oceans kyster sagen. For de rejsende, der elsker dykning og snorkling. Så er det nordlige Queenslands tropiske strande og fantastiske dykkersteder ved Great Barrier Reef og Whitsunday Islands et paradis. Hikere kan ikke andet end at elske Tasmaniens verdenskendte Overland Track, New Zealands Milford og Routeburn Tracks.

Hvis byliv er, hvad du leder efter, er en ting sikker: Sydney og Melbourne vil aldrig skuffe. Mens lillesøstrene Brisbane, Adelaide, Perth og New Zealands Auckland tilbyder en mere laid-back livsstil.

Sneglade rejsende kan spænde deres gear på og tage til Thredbo og Perisher i Australien eller tage til New Zealands Queenstown. Er du til ekstremsport? Så bør New Zealand være din base. Her er masser af muligheder for bungee jumping, kajakture, mountain-biking, sky-diving og meget mere.

Bonustip: Hvordan får jeg set det hele?

Et sabbatår i Australien og New Zealand er helt klart noget man burde overveje. Begge lande er meget bilvenlige og er oplagte roadtrip-destinationer. Faktisk er det meget normalt for rejsende, der vil bruge længere tid i landet at købe en bil, når de ankommer. Så kan de nå at se mere og kan altid sælge den videre til andre rejsende, når de har nået deres slutdestination.

Hvis du ikke er så meget til at skulle cruise rundt på landevejene på egen hånd, har både Australien og New Zealand gode indenrigsruter med fly. Og der er også mange forskellige “hop on, hop off”-busser, du kan købe billet til.

Tag et sabbatår i Australien eller New Zealand!Lær mere her
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op