GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Ny undersøgelse: Danmark bedst til engelsk i Skandinavien

Ny undersøgelse: Danmark bedst til engelsk i Skandinavien

Danskere er bedst til engelsk i Skandinavien, men de nordiske lande har mistet deres førerposition på det globale fremmedsprog, viser toneangivende index over verdens engelskfærdigheder, der for tredje år i træk har Holland på 1. pladsen. Danske mænd er samtidig markant bedre til engelsk end vores bedre halvdele, og er spydspidsen på en tendens, hvor mænd har indhentet kvinders engelskforspring. Undersøgelsen viser, vi ikke kan tage vores globale skandinaviske førerposition for givet lyder vurderingen fra EF Education First, der står bag den globale undersøgelse.

Danskerne slår vores nordiske naboer i den interne vikingeduel, når det gælder evnerne til at tale engelsk og scorer for andet år i træk højere end Norge, Sverige og Finland på  engelskkundskaber. Det viser den nyeste udgave af den toneangivende undersøgelse English Proficiency Index (EPI), der offentliggøres verden over 16. november. Det er den globale uddannelsesorganisation EF Education First -i folkemunde kendt som EF Sprogrejser- der står bag rapporten, der i år baserer sig på data fra over 2 millioner EFSET-tests gennemført i 112 ikke-engelsktalende lande, og dermed er den mest omfattende nogensinde i de nu 11 år, undersøgelsen er blevet offentliggjort.

“Den førerposition Skandinavien i mange år har haft er under pres. Rapportens konklusioner viser, at vores engelskkundskaber er stagnerende i forhold til vores europæiske naboer, som har momentum.  Holland har sat sig tungt på tronen for tredje år i træk, og en opkobling som Østrig indtager nu andenpladsen foran Danmark. Selvom Danmark tager tredjepladsen, halser de andre skandinaviske lande efter, og vi må spørge os selv, om vi fremover skal kigge andre steder hen i Europa end de nordiske lande, når det gælder de bedste evner til at tale det globale fremmedsprog,” siger Erik Stenbäck, head of Nordics for EF Education First.

Danske mænd er bedre til engelsk end det modsatte køn

Siden EPI begyndte at måle på køn i 2014, har der været en global kønsforskel til kvindernes fordel, når det handler om den engelske grammatik. Men mænd har taget engelsk til sig globalt, og nu er vægtskålen tippet til mændenes side. Kvinders engelskkundskaber er stabile, mens mændene forbedrer deres evner. Den tendens er tydelig i Danmark, hvor der endda er kastet et par ekstra lodder på vægtskålen i mændenes favør.

“Ikke nok med at mændene har indhentet det tabte globalt, scorer danske mænd i år signifikant højere testresultater end det modsatte køn, så nu kan manden drille sin bedre halvdel lidt med, at de ikke længere har den bastion hjemme ved middagsbordet. Indsnævringen af kønsforskellen er det mest tydelige tegn på evnen til at tale engelsk stigende status i verdenen,” uddyber Erik Stenbäck.

Amsterdam slår København

EPI kaster også lys over engelskkundskaberne i byer verden over. Her ligger København helt i top kun overgået af Amsterdam. Det er tredje år i træk, EF har byer med i undersøgelsen, og med en tredjeplads i 2019, en førsteplads i 2020 og en andenplads i år er tendensen klar: Københavnerne taler noget af det bedste engelsk i verden.

“Københavns høje placering kan forklares med det klare internationale fokus, hovedstaden har haft i en del år. Her trækker kravet om et højt engelskniveau på jobs og studiepladser hele landets engelskkundskaber op, hvilket også er en tendens i andre små landes hovedstæder som Amsterdam i Holland og Helsinki i Finland, som tager tredjepladsen over byer i år,” slutter Erik Stenbäck.

Vil du være med og bidrage til Danmarks EF EPI ranking?Lav testen her
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op