GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Ny undersøgelse: Danmark er ikke længere bedst til engelsk i Skandinavien

Ny undersøgelse: Danmark er ikke længere bedst til engelsk i Skandinavien

Danskere er ikke længere bedst til engelsk i Skandinavien, hvilket var tilfældet de to sidste år, viser toneangivende index over verdens engelskfærdigheder, der for tredje år i træk har Holland på 1. pladsen. Danske mænd er samtidig relativt bedre til engelsk end vores bedre halvdele, og er spydspidsen på en tendens, hvor mænd har indhentet kvinders engelskforspring. Undersøgelsen viser, vi er blevet dårligere til engelsk sammenlignet med Norge og derfor har vi ikke den skandinaviske førerposition lyder vurderingen fra EF Education First, der står bag den globale undersøgelse.

Danskerne har desværre rykket ned og slår derfor ikke længere vores nordiske naboer i den interne vikingeduel, når det gælder evnerne til at tale engelsk, da Norge har indtaget førerpositionen og indtager fjedrepladsen i verden. Sverige og Finland ligger dog forsat under Danmark på henholdsvis syvende og ottende pladsen. Det viser den nyeste udgave af den toneangivende undersøgelse English Proficiency Index (EPI), der offentliggøres verden over 15. november. Det er den globale uddannelsesorganisation EF Education First - i folkemunde kendt som EF Sprogrejser - der står bag rapporten, der i år baserer sig på data fra over 2.1 millioner EF SET-tests gennemført i 112 ikke-engelsktalende lande, og dermed er den mest omfattende nogensinde i de nu 12 år, undersøgelsen er blevet offentliggjort.

“Førerpositionen i Skandinavien har i mange år været under pres. Rapportens konklusion viser, at vores engelskkundskaber er stagnerende i forhold til vores europæiske naboer, som har fået et større momentum.  Holland har sat sig tungt på tronen for fjedre år i træk. Selvom Norge tager fjedre pladsen og Danmark tager femtepladsen, så halser Sverige og Finland efter, og vi må spørge os selv, om vi fremover skal kigge andre steder hen i Europa end de nordiske lande, når det gælder de bedste evner til at tale det globale fremmedsprog,” siger Erik Stenbäck, head of Nordics for EF Education First.

Danske mænd er bedre til engelsk end det modsatte køn

Siden EPI begyndte at måle på køn i 2014, har der været en global kønsforskel til kvindernes fordel, når det handler om den engelske grammatik. Men mænd har taget engelsk til sig globalt, og vægtskålen tipper fortsat til mændenes side i år. Kvinders engelskkundskaber er stabile, mens mændene forbedrer deres evner. Den tendens er tydelig i Danmark, hvor der endda er kastet et par ekstra lodder på vægtskålen i mændenes favør.

“Ikke nok med at mændene har indhentet det tabte globalt, så scorer danske mænd i år signifikant højere testresultater end det modsatte køn, så nu kan manden drille sin bedre halvdel lidt med, at de fortsat ikke har den bastion hjemme ved middagsbordet. Indsnævringen af kønsforskellen er det mest tydelige tegn på evnen til at tale engelsk stigende status i verdenen,” uddyber Erik Stenbäck.

København er de bedste i Norden

EPI kaster også lys over engelskkundskaberne i byer verden over. Her ligger København over alle de nordiske hovedstæder kun overgået af Holland og Belgien. Det er fjedre år i træk, at EF har byer med i undersøgelsen. Købehavn havde en førsteplads i 2020, en andenplads i 2021 og en tredje plads i 2022. Til trods for den lille nedgang, så er en ting stadig sikkert: Københavnerne taler noget af det bedste engelsk i verden.

“Københavns høje placering kan forklares med det klare internationale fokus, hovedstaden har haft i en del år. Her trækker kravet om et højt engelskniveau på jobs og studiepladser hele landets engelskkundskaber op, hvilket også er en tendens i andre små landes hovedstæder som Amsterdam i Holland og Brussel i Belgien,” slutter Erik Stenbäck.


Hvordan kan Danmark og København få en bedre position?

En femteplads nationalt og en tredjeplads til København er bestemt ikke dårligt, men hvis vi vil kravle op på førstepladsen igen, så er det vigtigt, at vi ikke hviler på laurbærrene, men at vi faktisk arbejder aktivt med sproget. At teste dine sprogfærdigheder er et godt første skridt til at få en idé om, hvilket niveau du er på. En anden nem måde at forbedre dine engelskkundskaber på er ved at lytte til engelsk musik, se serier, læse blogs og rejse. Dog lærer vi nok bedst, når vi er i et miljø, hvor sproget tales.

Hvad er fordelene ved gode engelskkundskaber?

Pandemien har uden tvivl lært os vigtigheden i ​​klar kommunikation og samarbejde på tværs af landegrænser og digitale løsninger. Engelsk fortsætter med at bringe mennesker sammen over hele verden, og behovet for et fælles sprog stiger gradvist.

Dette bekræftes i resultaterne fra EF EPI. Rapporten viser, at bedre engelskkundskaber letter samarbejde og aftaler og bidrager til en bedre økonomi for arbejderne. Engelsk er og bliver det ubestridte verdenssprog. Endelig viser rapporten også en positiv sammenhæng mellem livskvalitet – forventet levealder, uddannelse og indkomst pr. indbygger – og et lands niveau af engelsk.

Som EF EPI-rapporten for 2022 påpeger:

"Sprog forbinder os. De er det medium, der gør det muligt at dele ideer, bevare viden og skabe kulturel dannelse. Dette gælder for ethvert sprog, men særligt engelsk, fordi så mange mennesker taler det, har potentialet til at være en stærk drivkraft for dialog, mangfoldighed og inklusion i løbet af det kommende årti, hvis bare alle har lige muligheder for at lære det."

Vil du være med og bidrage til Danmarks EF EPI ranking?Tag testen her
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op