Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
Menu

10 grunde til at elske Canada

10 grunde til at elske Canada

Hvem vil ikke komme til at elske Canada. Alle elsker Canada. Måske er det på grund af den bjergtagende natur, de åbensindede byer som Toronto og Vancouver, måske det er de lokales ydmyghed, humor og gavmildhed? De lokale er ikke bare åbensindede, de har også en vidunderlig evne til at forvandle en statement til et spørgsmål, hvilket gør det utrolig let at starte en samtale med dem.

Her er vores top 10 (+1) til at elske Canada og besøge landet i år (eller næste).

1. Ahornsirup – på alting

Ahornsirup et af naturens mange vidundere. Hvert forår deltager samtlige canadierne i en tradition kaldet “tapping”, her udvælges de bedste ahorntræer, som får monteret en lille hane (tap) i stammen. Som træerne begynder at tø op efter den kolde canadiske vinter stiger træsafterne, og løber ud af hanerne i stammen for at blive opsamlet i spande, der hænger på træet. Herefter koger de saften, så der kun er den søde, nøddeagtige ahornsirup, vi alle kender og elsker tilbage. Der går cirka 40 liter saft at lave 1 liter ren ahornsirup. Det er virkelig meget træsaft, og en af de helt store grunde til, at canadierne går så meget op i den gyldne, søde nektar med så meget. De hælder det over vafler, bacon, steak, kylling, æg, salater og stort set alt andet, de kan få fingrene i.

2. Poutine – en national institution

Når du går ned ned ad gaderne i Montreal, vil du have svært ved at undgå synet af en, der sidder og spiser en omgang poutine. Denne kalorieholdige ret består af pommes frites med ostestykker og en pokkers masse sovs. Udover at være en lækker ret er poutine en national instituion, som kan fåes alle steder – både i biografen og på gourmetrestauranter. Vil du lyde som en lokal? Så husk at det udtales ”poo-tin” og ikke ”poo-ten”.

3. Naturvidundere – over det hele

Som verdens 2. Største land har Canada dedikeret en stor del af landet til bevarelse af naturområder. Med over 40 national parker, som dækker 300.000 kvadratkilometer, så er der flere floder, bjerge, skove, gletsjere og kystlinjer, end du nogensinde vil få tid til at udforske.

4. Udendørs aktiviteter – paradis for naturelskere

Udendørs aktiviteter som at stå på ski, vandreture og klatring er en integreret del af den canadiske identitet. På toppen af BBC’s liste over byer med gode udendørs aktiviteter er Vancouver, British Columbia. Beliggende bare 15 kilometer fra det fantastiske skisportssted Whistler-Blackcomb, en kort køretur fra episk bjergklatring i Squamish og dækket af et net af moutainbikeruter, er Vancover en af de bedste steder i verden til at få stille dine natur-cravings.

5. Diversitet – en del af DNA’et

Når man tænker på canadiere, er der mange der tænker på en hvid, mandlig, skovhugger. I virkeligheden er dette billede langt fra rigtigt. Canada er et af verdens 20 mest mangfoldige lande i verden, og landet ligger langt højere på denne liste end USA og Storbritannien. En ny undersøgelse viser, at hver femte canadier er født andetsteds – den højeste procentdel af alle G8 landene. Og som om det ikke var godt nok, så har landet to nationalsprog, engelsk og fransk, en høj procentdel af beboere født andetsteds, så er tosprogs-raten på 17,5 i Canada. I Toronto – som for nyligt er blevet kåret som verdens mest mangfoldige by af BBC Radio – bliver der talt mere end 140 sprog og næsten 51 procent af befolkning er født udenfor Canada.

6. Venlighed – det er i vandet

Hvis du stiller dig på et gadehjørne i hvilken som helst canadisk by med et kort, så kan du være sikker på, at der vil være nogen, der kommer og spørger dig, om du har brug for hjælp. Canadiere er nemlig super søde. Nu findes der ingen empiriske studier, der undersøger canadisk venlighed, men der findes til gengæld studier, der viser at den canadiske befolkning ofte bruger ”hedge words” så som ”could be” og ”not bad” for at mindske den spænding, der opstår, når man diskuterer kontroversielle eller offensive emner. Hov – og fik jeg nævnt, at de ikke dytter i trafikken og har en tendens til at undskylde for selv de mindste forseelser? Måske er der noget i deres vand (hvilket er VIRKELIG lækkert) eller måske er canadierne bare virkelig, virkelig venlige.

7. Hockey – født og opvokset

Det er en lille smule underligt, at folk der er kendt for at være så venlige, kan være så vilde med en sport så brutal som ishockey. Og så igen, det giver måske meget god mening… De skal jo få afløb for deres vrede på den ene eller anden måde, ik’? For canadiere er ishockey en national passion, der overgår alle andre facetter af livet. Det er nerven i alle små lokalsamfund, og noget alle kan samles om. Børn vokser op med skøjter på fødderne og hockeystave i hænderne. Der er endda et billede af et ishockey-stadion på deres 5-dollar seddel. Og så er både det mandelige OG kvindelige ishockey landshold legender: mændene har vundet ni Olympiske medaljer i alt, og kvinderne har domineret Olympiaden de sidste fire år, hvor de har vundet guld alle gangene.

8. Trailer Park Boys – Canada’s #1 eksport

Canada’s største eksportvare er ahornsirup, men landets andenstørste eksportvare er (efter min mening) hit TV-serien Trailer Park Boys. Serien, som startede i 2001 og er fyldt med plat, grov og politisk ukorrekt humor, følger en gruppe beboere i en trailerpark og deres uheld på vejen mod deres næste store indtjeningsmulighed. Se serien inden du besøger landet, og nyd et underholdende perspektiv på livet i Canada (som selvfølgelig ikke er repræsentativt).

9. Hawaii pizzaen – det eneste kontroversielle ved Canada

Hører frugt til på pizza? Stil det spørgsmål til hvilken som helst fest, og svarene vil være stærkt opdelt mellem “ja” og “nej”. Der er simpelthen ikke nogen mellemvej, når det kommer til frugt på pizza, eller mere specifikt hvad der skal på en Hawaii pizza: ananas. Debatten har for nyligt nået den politiske scene, hvor Island’s præsident, Guðni Th. Jóhannesson, banlyste “ananas som pizzafyld”. Men hvordan startede den her debat så? Ja, uheldigvis for hawaiianerne, går crediten for det mest omdiskuterede pizzafyld til Sam Panopoulos, en græker der immigrerede til Canada, som skabte en pizza en med tomatsauce, canadisk bacon, ananas og mozeralla tilbage i 1962. Resten er (kontroversiel) historie.

10. Bunny hug – den mest nuttede ting ved Canada

Den sidste og mest nuttede ting ved Cnada, kommer fra den nordiske provins, Saskatchewan. Her bliver en hættetrøje kaldt for ”bunny hug”. Seriøst?! Hvor nuttet er det ikke lige!

Som bonus info kan Canada i år fejre sin 150. fødselsdag, og landet vil være endnu mere i festhumør end normalt.

flag of Canada

Udforsk Canada med EF!Lær mere her

Del denne artikel

Seneste artikler fra Rejser