Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
Menu

Sådan skal du fejre din første Thanksgiving i USA

Sådan skal du fejre din første Thanksgiving i USA

Thanksgiving er muligvis den vigtigste højtid i USA – den hører nemlig ikke til nogen bestemt trosretning og fejres af alle med et brag af en velsmagende middag.

Men hvis du rejser eller studerer i udlandet, særligt i USA, kan du let føle dig på udebane, når det er den fjerde torsdag i november. Her er fem ting, som du bør vide, før du sætter dig ved bordet til din første Thanksgiving.

1. Hvad fejrer vi til Thanksgiving?

Thanksgiving handler om at fejre den nære familie, de gode venner og efterårets høst. Og i bund og grund handler denne helligdag om taknemmelighed – i sin danske oversættelse: Taksigelse.

2. Historien bag Thanksgiving

Mens der ikke er komplet historisk enighed om hvor og hvornår Amerikas første Thanksgiving-middag fandt sted, så er der en gængs opfattelse af, at højtiden første gang blev fejret i 1621 i den by, der nu kendes som Plymouth i staten Massachusetts.

Ifølge historien ankom skibet Mayflower til Plymoth Rock den 11. december 1620, og Pilgrimmene (de britiske separatister) havde undervejs mistet 46 af deres 102 besætningsmedlemmer. Men med hjælp fra Wampanoag-indianerne lærte kolonisterne at tage sig af deres afgrøder og overleve kulden under den første vinter i den Nye Verden. Sommeren 1621 bød på en gavmild høst, og for at fejre det, organiserede man en traditionel engelsk (eller potentiel indfødt indiansk) høst-festival over tre dage.

Mens der er forskellige historiske redegørelser for antallet af henholdsvis indfødte og pilgrimme, som faktisk deltog i festlighederne, er essensen, at nybyggerne ønskede at vise deres taknemmelighed ved at afholde et stort festmåltid. Der er dog delte meninger om denne forklarings holdbarhed på grund af den blodige og konfliktfyldte historie mellem de indfødte amerikanere og de europæiske nybyggere.

3. Hvordan fejrer man Thanksgiving?

Nu, hvor du kender historien bag Thanksgiving, kan vi godt spole et par århundreder frem til nutidens festligheder. Her er en tidsplan for dagen:

9-10 – Se Macy’s Thanksgiving Parade

Tænd for TV’et eller tag plads på gaden, så du kan se de gigantiske heliumballoner, ”flåder” og marchorkestre på vej gennem New Yorks gader.

10-12 – Tag ud og handle

Thanksgiving er, som de fleste andre helligdage i USA, enten en fridag eller en halv arbejdsdag for ansatte. Heldigvis er dagligvareforretningerne for det meste åbne den første halvdel af dagen, så sørg for at handle alting ind til middagen i god tid.

12-13 – Se præsidentens kalkun-benådning

Ja, du læste rigtigt. Siden midten af det 20. århundrede har den amerikanske præsident benådet én eller to kalkuner hvert år, og dermed reddet de stakkels fugle fra slagtedøden.

Hele dagen – Se amerikansk fodbold

Dagens fodboldkampe er en grundlæggende del af den amerikanske Thanksgiving-oplevelse. Det er en god mulighed for at heppe på dit favorit-hold, og en god distraktion fra det faktum, at du nok har skippet frokosten for at få plads til den store middag, du har i vente.

Hele dagen – Lav mad!

At tilberede et godt Thanksgiving-måltid kan tage timer, måske endda dage, afhængigt at, hvilke retter du skal lave, og hvor mange mennesker, der kommer til middagen. Kalkunen i sig selv tager 20 minutter for hvert halve kilo, hvilket næsten bliver 5 timer i ovnen for de største fugle.

18-22 – Spis til du sprækker

Det er nok ikke overraskende, at der er en amerikansk helligdag, som udelukkende er baseret på dét at spise – men det vil måske overraske dig, hvor meget du egentlig kan spise, hvis du virkelig går målrettet til værks.

4. Hvad spiser man til middag til Thanksgiving?

Kalkun

I de fleste ikke-vegetariske hjem er måltidet centreret om kalkunen. Uanset om den er ovnstegt, røget, sprængt eller dybstegt, er det en kunstart at opnå den perfekte blanding af sprødt skidt og saftigt kød.

Fyld

Før du kan sætte kalkunen i ovnen, skal den fyldes med majsbrød, løg, bladselleri og tørrede tranebær. Når det har hygget sig flere timer inde i den bagende kalkun, kan du tage det ud: saftigt, smagfyldt og med søde undertoner.

Tranebærsovs

Syrligt og sødt – tranebærsovsen er som en indisk chutney, der komplimenterer den salte saftighed fra kalkunen. Undgå dåse-varianten med denne nemme opskrift fra vores Thanksgiving begynderguide.

Sovs

Så snart kalkunen er ude af ovnen, er det sovse-tid! Lavet af stegefedtet fra kalkunen, er sovsen fuldfed og velsmagende, og skal hældes gavmildt udover næsten alle dele af Thanksgiving-måltidet.

Kartoffelmos

Hvad skal ellers suge al den gode sovs? Overhældt og velfugtet med sovs er kartoffelmosen nok den lækreste (og mest mættende) ret på Thanksgiving-bordet.

Pumpkin pie

Hjemmelavet græskar-tærte: en krydret, sød og tilfredsstillende afslutning på Thanksgiving-måltidet. Men efter anden (måske endda tredje) portion kalkun og kartoffelmos, kan det knibe med at spise op. Fortvivl ej! Du kan altid gemme tærten til fredagens morgenmad, hvor den med fordel kan nydes kold med flødeskum.

Når vi taler om rester – ligesom med vores danske julemiddag, så slutter Thanksgiving-måltidet ikke på selve aftenen. Resten af weekenden kan du spise sandwich, burrito og gryderetter med kalkun. Mmm…

5. Black Friday og Cyber Monday

Når du har spist til knapperne springer om torsdagen, er det tid til at shoppe amok på Black Friday. Black Friday anses som den uofficielle start på shoppingsæsonen, og er berømt i USA for sine heftige rabatter og generelle hysteri, når folk løber fra butik til butik i jagten på de bedste tilbud. Heldigvis, for os, der ikke er så vilde med menneskemængderne, er Cyber Monday blevet opfundet som den online ækvivalent og finder sted mandagen efter.

Mens alt dette kan synes overvældende at nå under din første Thanksgiving i USA, så er det vigtigt at huske den oprindelige betydning: at sige tak. Ved at samles i taknemmelighed med familie og venner, er hensigten med Thanksgiving at bringe os tættere sammen og minde os om, hvordan to meget forskellige kulturer for næsten 400 år siden samledes for at fejre og nyde den gode høst.

Oplev amerikansk kultur, mens du studerer i udlandetLær mere

Del denne artikel

Seneste artikler fra Kultur