GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Madtjek: En kulinarisk rejse jorden rundt

Madtjek: En kulinarisk rejse jorden rundt

Fra bedstemors sydende, velduftende gryder i Italien til Vietnams vildtfede mix af kulinariske herligheder. Alverdens retter kan være lige så forskellige som de mennesker, der laver det. Tag med mig på en kulinarisk rejse rundt om jorden. Du vil ende med at være både klogere og mere sulten, når du når til bunden af indlægget.

Italien: Hvor bedstemor styrer gryderne

Debatten om, hvad der skal være Italiens nationalret, kan vare evigt. Det kommer nemlig alt sammen an på, hvem du spørger. En milaneser vil sikkert sige, at den allerlækreste ret er cotoletta eller risotto alla Milanese, mens en napolitaner vil påstå, at alle pizzaer, der ikke er lavet i Napoli, ikke er the real deal.

En ting er helt sikker: Om der er tale om pizza, pasta eller risotto, så laves det allerbedste italienske mad af nonnas; de italienske bedstemødre. Det er nemlig bedstemødrene, der holder det traditionelle italienske køkken i gang ved at sørge for at lære fra sig og fortælle vidt og bredt om de retter, som de kan huske fra deres barndom.

USA: Hvor alting er big size

I USA handler det alt sammen om at kunne spise meget. Rigtig meget. Portionerne derovre er bare større, og de fleste amerikanere lever under udsagnet ‘jo større, jo bedre’. Nogle restauranter afholder nogle vanvittige maddyster, hvor det gælder om at spise så meget som muligt på rekordtid. Hvad ville du for eksempel sige til at spise 50 kg hamburger på mindre end én time? Det er en udfordring, du kan tilmelde dig på Clinton Station Diner i New Jersey. Og selvom du godt nok må tage ni venner med til at hjælpe dig med at spise nogle af kiloene, er det stadig mere end fem kg per person. Alle teams, der får spist op, får 5.000 dollars med hjem, men man skal jo nok alligevel spørge sig selv, om det er det værd?

Sverige: Hvor fika er mere end bare kaffe

Du tror måske, at svenske kødboller er det bedste mad, Sverige kan diske op med (tak for det, IKEA), men der er i virkeligheden noget, som svenskerne sætter endnu mere pris på i hverdagen, nemlig Fika. Fika er det svenske ord for kaffepause (og bruges normalt som et udsagnsord). For svenskerne handler det nemlig om meget mere end at slubre kaffe i sig. Det er en måde at bruge kvalitetstid med venner, familie og kolleger på. Det hyggelige ved svenskernes fika er også, at de foretrækker ikke at oversætte ordet til udlændinge – lidt ligesom ordet hygge for os danskere. Men de skal helt sikkert nok sørge for, at du får forklaret ordets betydning, hvis du nogensinde sætter dine ben på svensk jord.

Storbritannien: Hvor alle elsker karry

Ved du, hvem der elsker indisk mad mere end inderne selv? Briterne! Indiske retter har toppet blandt briternes favoritter i flere årtier, og der er mere end 15.000 indiske restauranter i landet. London alene har flere indiske restauranter end både Mumbai og Delhi tilsammen. Mange af de populære retter, herunder også den meget kendte Tikka Masala, er faktisk moderne retter, der udelukkende er blevet opfundet for at please vestlige ganer.

For inderne er karry ikke bare et krydderi, men noget der bliver brugt mere alsidigt i alt fra saucer til stærke gryderetter. Derfor har inderne lige så mange versioner af karry, som der er indere (mere end én milliard!).

New Zealand: Hvor kiwi er mere end bare en frugt

Hvis du rejser til New Zealand og spørger efter en kiwi, vil hele befolkningen måske troppe op ved din dør. Ud over at være en frugt, er en kiwi nemlig også et populært kælenavn for new zealændere. At blive kaldt en kiwi er ikke en fornærmelse, men faktisk et sødt udtryk.

Selvom kælenavnet i dette tilfælde kommer fra en fugl med samme navn, spiller også kiwifrugten en vigtig rolle i New Zealand som en af landets største eksportvarer. De kiwifrugter, der ikke bliver eksporteret, puttes på toppen af new zealændernes nationaldessert pavlova, som er en slags lagkage, der består af marenges, flødeskum og frisk frugt.

Japan: Hvor der er regler for sushispisning

Selvom du måske tror, at det at spise rå fisk med spisepinde er det sværeste ved at spise sushi, er der i virkeligheden mange andre regler, du bør overholde, når du sætter dig for at spise den japanske nationalret.

For eksempel: Du må aldrig bide sushien over i to og lægge den anden halvdel tilbage på din tallerken. Sushi skal nemlig spises i hele stykker i én mundfuld. Du må heller ikke putte wasabi i din sojasauce eller for den sags skyld blande den med saucen, som mange danskere ellers gør. Wasabi skal i stedet smøres direkte på toppen af din sushi. På finere japanske restauranter er det endda kokken, der gør det for dig. Du må heller ikke lægge et stykke syltet ingefær på din sushi, før du spiser det. Det er meningen, at ingefæren skal spises mellem hvert stykke sushi for at rense smagsløgene.

Spanien: Hvor tapas-myter lever i bedste velgående

Hvis du har hørt om Spanien, har du sikkert også hørt om tapas. Tapas er småretter i mundrette bidder, der serveres på næsten alle barer i Spanien fra tidlig eftermiddag til sent ud på natten. Ordet tapas kommer fra det spanske udsagnsord tapar (at dække), og dens historie er meget gammel og omdiskuteret. Én myte siger, at spaniere fra Andalusien begyndte at dække deres vinglas med skiver af brød for at undgå, at fluer og andre insekter druknede i vinen.

Så begyndte bartendere at lægge et stykke saltet kød på brødet, så kunderne blev tørstige og bestilte mere vin. En anden myte fra Castile-La Mancha i Spanien lyder, at en kroejer opdagede, at en skarp lugt af ost kunne dække over en dårlig smag i vinen. Han kunne altså sælge mere dårlig vin, hvis han begyndte at servere små stykker ost sammen med hver drink. Og på den måde opfandt han tapas!

Vietnam: Hvor alverdens kulturer har haft en finger med i spillet

På grund af landets beliggenhed kommer det nok ikke som nogen overraskelse, at det vietnamesiske køkken er påvirket af en hel masse andre lande. Da mongolerne invaderede Vietnam i det 10. århundrede, tog de det røde kød med til landet. Kineserne påvirkede den vietnamesiske madkultur ved at introducere nye tilberedelsesteknikker såsom wokstegning og kunsten at spise med pinde.

Mindre kendt er til gengæld, at baguettes og is også er vigtige dele af det vietnamesiske køkken. Da franskmændene koloniserede Vietnam introducerede de mad som baguette, pâté og vaniljecreme. Og i løbet af Vietnamkrigen savnede amerikanerne også deres is så meget, at de byggede adskillige is-fabrikker på vietnamesisk jord.

Smag på verden med EFLær mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op