GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Sådan bliver du flydende på et år – Den ultimative guide

Sådan bliver du flydende på et år – Den ultimative guide

At blive flydende på et sprog er en af de mest efterspurgte og ansættelsesværdige færdigheder, der findes. Undskyld –  emoji tæller ikke som sprogfærdighed hér. Og evnen til at kommunikere med mennesker vil være vigtig indtil verdens ende. Basta.

Men der er 750.000 ord på engelsk, og japansk eller kinesisk bruger ikke engang de samme tegn som de europæiske sprog. At lære at tale et andet sprog er hårdt arbejde. Og uanset hvilket du vælger, vil du være nødt til at lægge en seriøs indsats bag. Der er dog nogle få strategier og tricks, som kan hjælpe dig med at booste din sproglæring.

Her kan du læse hvordan du bliver flydende – eller i det mindst tæt på flydende – på bare 12 måneder.

1-3. måned

Flyt udenlands og fordyb dig

Du kan kun lære en vis mængde i klasselokalet. For virkelig at blive flydende i et sprog, må du springe ud hvor vandet er dybt. Du må leve et liv hvor du er nødt til at bruge sproget i enhver situation. Vil du lære spansk? Så spring ud i det og studér spansk i Madrid, Barcelona, Playa Tamarindo eller Buenos Aires. Fransk? Så er det tid til at bruge et par måneder (mindst!) i Paris eller Nice. Så skal du nemlig tænke hurtigt og løse problemer hver dag. Inden længe vil du opdage, at det at forstå sproget og strikke de rigtige svar sammen bliver helt naturligt. Dette er især vigtigt, hvis du lærer et sprog med et helt fremmed alfabet, som for eksempel japansk eller kinesisk. Du vil udvikle en meget bedre accent, øve hver dag uden overhovedet at opdage det. Og så er det en fantastisk undskyldning for at rejse!

Se TV

Prøv at følge plottet og dialogen i TV-serier på et fremmed sprog. At afkode samtaler, mens du ser en scene folde sig ud, hjælper sprogcentrene i din hjerne med at forstå ny information på en mere spændende, gådeløsende måde. Og så gør det mere sandsynligt for dig at huske, hvad du lærer. At læse underteksterne hjælper dig med at visualisere sætningsstrukturen, og tjekke at du allerede forstår, hvad du hører. At se genudsendelser af for eksempel Friends (og her er nogle andre shows der er perfekte for dine engelskkundskaber) kan hjælpe dig med at perfektionere dit engelske, og mens du ser Narcos på Netflix, vil du finpudse dit spanske på ingen tid.

Spørg, spørg, spørg

“No comprendo!” er ikke en frase i dit ordforråd længere. Helt alvorligt, lad være med at ignorere en sætning, som du ikke helt forstår. Især under dine første få måneder, eftersom der helt sikkert er MASSER, som ikke er klart for dig endnu. Hvis du taler med nogen, må du endelig ikke være bange for at spørge dem. Eller hvis du læser noget, og dit hoved brydes med det, så Google det! Studier viser, at du med større sandsynlighed husker ting ved at undersøge dem end ved bare at lære dem i skolen, fordi du har været nødt til at løse dit eget problem. Og man kan ikke argumentere mod videnskaben!

4-6. måned

Lyt til podcasts

Pendlertid kan bruges langt bedre end bare til at udveksle lange flirtende blikke med dit metro-crush. Begynd din træning i at blive flydende ved at downloade en serie af undervisende podcasts; “Sådan lærer du X sprog”. Lyt til én om dagen, indtil du er tryg ved at oversætte det talte ord. BBC’s korte og underholdende 6 Minute English-serie er en god og hurtig måde at forbedre dit engelske, for eksempel. Dernæst kan du finde en lidt mere sludrende podcast for det sprog, du lærer. Vælg et emne, som interesserer dig (som for eksempel filmanmeldelser eller mad), og bliv vant til den talte rytme, hverdagsudtryk og naturlig, improviseret samtale. Det er ligesom at snakke med sine venner, uden at være nødt til at svare.

Øv og lær jævnligt

Nøglen til at lære enhver færdighed ordentligt er vedholdenhed. Nu hvor du begynder at få bugt med sprogets basis, skal du sætte et decideret tidsrum af i dit skema til at sætte dig ned og virkelig fokusere. I mindst en time dagligt bør du gennemgå de drilske grammatikregler som efterlader dig forvirret – eller dedikér dig til at lære et helt nyt bundt udsagnsord. Øv dem den næste dag for virkelig at cementere dem i din langtidshukommelse. Vær striks (lidt som hvis du var på en diæt eller dyrkede motion) – jo større en indsats du lægger i det, desto hurtigere vil du se resultater.

Tandem-læring

At tale højt er en af de bedste måder at lære, selvom det kan være vanskeligt, når du stadig ikke er så selvsikker. Med nogle få klassekammerater med samme evner, kan du prøve tandem-læring og tale, øve og forbedre jer sammen. Det talte ord vil hurtigt føles mere naturligt. Plus, du vil få en hel masse nye venner, hvilket er ret fantastisk i sig selv.

7-9. måned

Læs alting

Fra bøger, klassisk litteratur og magasiner til bagsiden på dine havregryn, bliv vant til at læse ord spundet sammen i korrekte sætninger i alle livets områder. Følg fremmede nyhedskanaler, blogs og populære websites på sociale medier, så selvom du overspringshandler, vil tiden, du bruger på at bladre gennem din Facebook eller Instagram, være brugt fornuftigt. Tekstbøger kan forberede dig til almindelig, høflig samtale og hjælpe dig med at købe busbilletter, men den bedste måde at udvide din forståelse af sproget er at udsætte dig selv og din hjerne for et bredt spænd af læsestof.

Se noget mere TV…

… uden undertekster! Når du først har fået fat i at følge det spanske i Narcos, kan du teste dine nye færdigheder ved at se Los Tiempos de Pablo Escobar. Denne dokumentarserie følger den sande historie bag narkobaronens liv, og foregår udelukkende på spansk. Andre steder på internettet findes der YouTube-kanaler, der hurtigt kan spore dine samtalefærdigheder; for fransk kan du abonnere på Oh La La, Hollywood Speaks French.

Alternativt kan du prøve at lære ved at se Ted Talks på et andet sprog. Du vil ikke kun opfange interessante nye ideer fra nogle af verdens mest innovative og skarpe tænkere – oplægsholderne taler klart og direkte, hvilket gør det let at følge med.

10-12. måned

Talk the Talk

Når du har færdiggjort dine sproglærings-podcasts kan du godt pakke høretelefonerne væk. Når du er ude, så tal med mennesker i kød og blod. Bliv venner med indfødte udenfor din klasse, der taler sproget flydende, og tal kun med dem på deres sprog – der er bogstavelig talt ingen bedre måde at øve sig på. Hvis du er flyttet udenlands, kan det være en oplagt mulighed for dig at begynde på en ny hobby, så du møder nye mennesker med de samme interesser som dig selv.

Hold hovedet højt

“Keep your chin up” er et engelsk udtryk, som betyder “bevar optimismen” (det vil du vide, hvis du har været opmærksom i timerne…). At lære et sprog er hårdt. Nogle dage vil det føles som om, du vinder, og at du er næsten flydende, mens det andre dage måske kan føles som om, din hjerne har bygget en væg, der holder alle fremmede sprog ude. En rigtig høj mur. I stedet for at lade det gå dig på, kan du, hvis du føler, at du skal kæmpe lidt rigeligt, se tilbage over de foregående måneder og give dig tid til at opdage, hvor langt du faktisk er kommet. Brug ti minutter på at læse dine gamle noter eller oversæt et simpelt stykke tekst, og du vil se, hvor meget nemmere det føles, end det tidligere gjorde – især efter et år! Hold fast, og du vil nå i mål.

Vil du også være flydende i et sprog?Tag et sprogkursus i udlandet og lær sproget
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op