GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Alsidige færdigheder er nøglen til en succesfuld karriere – sådan udvikler du dem og fremhæver dem på dit CV

Alsidige færdigheder er nøglen til en succesfuld karriere – sådan udvikler du dem og fremhæver dem på dit CV

5ad end du leder efter et arbejde, eller vil du gøre fremskridt i din nuværende rolle, er det ikke altid en enkel proces. For nyuddannede, eller dem med skiftende karrierer, er dette dilemmaet: du har brug for erfaring for at få et job, men et job for at få erfaring, hvad kan du så gøre? For dem, der er længere fremme i deres karriere, er det ikke altid klart hvilke erfaringer og egenskaber, der vil hjælpe dig med at skille sig ud fra mængden, når du søger en forfremmelse.

Det viser sig, at dine alsidige færdigheder er en vigtig del af nøglen til at løse begge ligninger. Sådan udvikler du dem og viser dem på den rigtige måde.

Hvad er en alsidigt færdighed?

Alsidige færdigheder er evner, du har lært igennem livet, som kan være nyttige på din næste arbejdsplads. Disse færdigheder er relevante på tværs af alle erhverv og arbejdspladser, som udvikles, og som vi tager med os, når vi begynder nye karriereveje. De kan være hårde eller bløde færdigheder.

Eksempel på færdigheder

Hårde færdigheder er kvantificerbare og nogle gange et unik erhverv (som f.eks. at kende et fremmedsprog eller have kendskab til et bestemt computerprogram). Mens de bløde færdigheder ikke kan formelt undervises og er mindre kvantificerbare, men de bliver i stigende grad eftertragtet af arbejdsgivere.

Der er mange bløde færdigheder, som er relevante for en arbejdsplads. De kunne være:

 • Skriftlige og sproglige kommunikationsfærdigheder

 • Problemløsningskompetencer

 • Organisatoriske færdigheder, tidsstyringsfærdigheder, evnen til at stille og møde deadlines

 • Kort og langsigtet målindstilling og præstation

 • Kundeservice og salgsfærdigheder

 • Kreativ tænkning, nysgerrighed og fantasi

 • Forskning, informationsindsamling og analytiske færdigheder

 • Detaljeorienteret

 • Forhandlings- og overtalelsesevner

 • Mødeafholdelses- og præsentationsfærdigheder

Nogle bløde færdigheder er interpersonelle, det vil sige, hvordan du behandler og arbejder med andre. Det kunne være:

 • Følsomhed overfor andre

 • Lyttefærdigheder

 • Konfliktløsning

 • Samarbejde

 • Motivere medarbejdere

 • Respektfuld delegering

 • Læser kropssprog

 • Samarbejde

 • Håndtere kontorkonflikt

Betydningen af alsidige færdigheder

Det er meget vigtigt at forstå og fremhæve dine alsidige færdigheder, når du ansøger om arbejde for første gang, og når du skifter karriereveje eller vender tilbage til arbejde, efter at have været væk i noget tid.

Den gode nyhed er, at på nutidens arbejdspladser – med start-ups, mulighederne for eksternt arbejde bugner, og det bliver mere normalt at have flere forskellige karriere i løbet af livet – søger arbejdsgivere efter kandidater, som trives med flere forskellige arbejdsopgaver, og som har mulighed for at tilpasse sig til nye arbejdssituationer hurtigt.

Dyrkning af dine alsidige færdigheder

Start med at tænke på hvad bløde færdigheder egentlig er, og hvad dine bløde færdigheder er. Dernæst skal du beskrive, hvilke færdigheder du mangler eller skal have forbedret. Husk ikke at se på dem som svage punkter, men som muligheder for daglig udvikling. Det næste skridt er at finde ud af, hvordan man kan bygge videre på disse færdigheder. Har du behov for at forbedre dine organisatoriske færdigheder? Så kan du forske i og implementere forskellige teknikker til tidsstyring og opgaveprioritering. Vil du blive en bedre leder? Find ud af kortsigtede muligheder med mere ansvar på din nuværende arbejdsplads.

Du skal ikke bekymre dig om ikke at nå langt på din ønskede karrierevej: der er mange måder at udvikle dine bløde færdigheder på under karrierepauser, efter studier eller endda i din ferie.

Studere i udlandet

En oplevelse i udlandet er en uforglemmelig måde at dyrke en hel række af alsidige færdigheder på. Et semester i udlandet, hvis du stadig er universitets studerende, eller et kortere sprogkursus (med os for eksempel), vil give dig indsigt i en ny kultur og en anden måde at leve på, hvilket helt naturligt vil tvinge dig til at tilpasse dig for at kunne trives der.

Du vil komme hjem med langt mere forståelse for andre kulturer og få bedre lyttefærdigheder (fordi du har boet i et fremmedtalende land), samtidig vil du blive bedre til problemløsning og tidsstyring. Du vil også få en større fornemmelse af, hvordan man opstiller og opfylder sine mål. Du vil vende hjem med stærkere sprogfærdigheder, som der i sig selv er en god færdighed at have i denne globale arbejdsverden.

Frivilligt arbejde

Frivilligt arbejde er en klassisk måde at fremme bløde færdigheder på. Afhængig af dine interesser og fremtidige karrieremål, kunne du evt. Kontakte dyrehospitaler, miljøprojekter, menneskerettighedsorganisationer eller madaffaldshåndteringstjenester for noget frivillig arbejde. Ved at arbejde frivillig siger meget om dig som person og det kan hjælpe med at udvikle vigtige nøgleevner som teamarbejde, udholdenhed, organisatoriske færdigheder og kommunikationsevner.

Vejledning

Er du musiker, god til skak eller matematik? Så kan du tilbyde dine færdigheder til folkeskoleelever eller voksne, som gerne vil lære. Du får trænet din tidsstyring, målsætning, motivation og kommunikationsevner.

Afslappet arbejde

Tænk detail, gæstfrihed eller tag kontakt til en familieven, som har en lille virksomhed indenfor et område, du er interesseret i (regnskab, påklædning, levering, service, landskabspleje). Du vil derfor have færre huller i dit CV og have endnu en færdig til at sætte på dit CV.

Fremhæv dine alsidige talenter

Husk at sætte en liste over dine færdigheder på dit CV. Den bedste metode er at vise og ikke fortælle. Du skal kunne forklare og give detaljer om, hvornår og hvordan du brugte dem – hvordan de ikke bare er nyttige, men essentielle for det job, du ansøger om.

For eksempel: I stedet for at snakke om dine ”organisationsfærdigheder” eller ”mødetilrettelæggelsesfærdigheder”, så skal du sige: ”som projektkoordinator lancerede jeg virksomhedens kvartalsnyhedsbrev, jeg leder møder på tværs af tidszoner for at etablere roller og næste skridt blandt fire teammedlemmer, hvilket resulterer i en effektiv og succesrig lancering, der når 1000 nye abonnenter i den første udgave”.

Dette gælder både for dit CV (selvom du bliver nødt til at holde det kort), og for enhver interviewsituation, hvor praktiske eksempler er nøglen.

Nutidens arbejdsplads er meget forskelligt fra den, som vores forældre navigerede i. I disse dage bliver det mere og mere vigtigt at kende dig selv, og hvad du kan tilbyde i en ny position. At forstå og fortælle om dine færdigheder er en væsentlig del af enhver jobsøgning i dag – og for en succesrig karriere i fremtiden.

Forbedr dine færdigheder på et sprogkursus i udlandetLæs mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op