Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
Menu

8 tips: Sådan forbedrer du dit mundtlige engelsk

8 tips: Sådan forbedrer du dit mundtlige engelsk

Når du spørger personer, hvad deres mål med at studere sprog er, siger næsten alle, siger næsten alle: “Blive bedre til at tale sproget”. Når du lærer et fremmedsprog i forbindelse med, at du er i udlandet, vil du komme til at tale med mange forskellige mennesker, der har sproget som modersmål – din lærer, tjenere på restaturanter, taxachauffører og din udlejer. Så det er afgørende, at du føler dig godt tilpas med at tale sproget. Ligesom der er teknikker til at forbedre dit skriftlige engelsk, forståelse eller andre færdigheder, er der også teknikker, du kan bruge til at forbedre dit mundtlige engelsk på en målrettet måde.

1. Snak, snak, snak

Lad os starte med at slå fast, at der ikke er en magisk pille, der hjælper dig til at tale bedre engelsk. Det ville være for nemt, ikke sandt? Den bedste måde at blive bedre til at tale et fremmedsprog på er ved at – ja, tale! Forpligt dig til at øve ofte og med så mange forskellige mennesker som muligt. Bor eller studerer du allerede i udlandet? Benyt dig af de tusindvis af mennesker i dit nærområde, som har engelsk om deres modersmål – såsom dine venner, deres familie, dine kolleger, medstuderende, ansatte i kaffebaren, supermarkedet, postkontoret eller andre steder, du besøger. Hvis du skal lære fremmedsproget i dit eget land, kan du få mere tid til at øve ved at mødes med dine medstuderende eller en udvekslingsstuderende efter undervisning eller deltage i et online netværk med mennesker, der ønsker at lære.

2. Reflekter over din samtaler

Når du har haft en samtale, kan du bruge et øjeblik på at reflektere over den. Hvordan gik det? Hvor meget synes du, du forstod? Hvor komfortabel var du med samtalens emne? Stødte du på nogle ord, du ikke kendte i forvejen. Blot ved at tænke over samtalen på denne måde vil du opnå øget selvtillid til næste gang, du skal føre en samtale (og det vil give dig mere målrettede ting at arbejde med, for eksempel gloser du ikke forstod).

3. Lyt og læs

Du har brug for ord for at kunne tale, ikke sandt? Undervisningstiden er fremragende til at få et større ordforråd, men der er også andre metoder, du kan bruge: Se film og lyt til musik, radio samt podcasts. Læs bøger, magasiner og blogs. Når du lytter og læser og finder nye og interessante udtryk, slang og synonymer, skal du skrive dem ned og slå alle ord op, du ikke kender. Alt dette vil give dig mere ”i rygsækken”, du kan bruge næste gang, du øver dig.

4. Forbered huskelister

En del af den nervøsitet, du kan føle, når du taler, kan komme pga. følelsen af ikke at vide, hvad du skal sige. Til at bekæmpe dette kan du forberede en huskeliste. Skal du til lægen i udlandet? Søg på nøgleord, der relaterer til din tilstand samt nogle gennerelle vendinger, du muligvis får brug for. Brug teknikken, før du går hen og betaler en regning, spiser på en restaurant, tager til jobinterview, laver en klage eller ved andre sitiationer, der kan gøre dig nervøs.

5. Grib telefonen

Telefonsamtaler er særligt udfordrende for mange mennesker. Hvorfor? Fordi vi over telefonen ikke kan se den anden persons kropssprog eller se personens mund bevæge sig, hvilket begge er midler, der virkelig understøtter kommunikation. For at føle dig mere selvsikker i telefonen kan du starte ud med samtaler med venner – bevæg dig derefter videre til mere udfordrende samtaler, som at indgå aftaler eller rette forespørgsler (det er den perfekte tidspunkt til at bruge tip 4 og forberede en liste med spørgsmål og brugbart ordforråd, der kan hjælpe dig i løbet af samtalen!).

6. Optag din stemme

Jeg ved det, jeg ved det – de fleste mennesker kan ikke lide at høre deres egen stemme – men det er faktisk en ekstrem gavnlig måde at forbedre dit mundtlige engelsk! Når du hører dig selv, bliver du opmærksom på ting, du måske ikke var klar over (måske har du tendens til at tale hurtigt, når du er nervøs, sluger dine ”s’er” eller mumler). På den anden side bliver du måske positivt overrasket over at høre, at du taler meget bedre, end du troede! Opnå bonuspoint ved at give optagelsen til din lærer eller en anden person med engelsk som modersmål, og få dem til at give dig feedback.

7. Lær udtryk i stedet for enkeltord

Et andet tip til at blive flydende til et sprog er at tale med varierende udtryk og vendinger i stedet for individelle ord (du gør sikkert dette hele tiden, når du taler dit modersmål). I stedet for automatisk at spørge “Hello, how are you today?” kan du mikse det med udtryk som “What’s up, man?”, “Hey dude!” eller “How ya going, mate?” (Men vær forsigtig: Nogle udtryk vil være meget uformelle og ikke ideelle til alle situationer!).

8. Hav det sjovt

Lad os indse det. Det er meget lettere at lære noget nyt, når du har det sjovt. Tilfør sjov og spas, når du øver dig, ved at tale med dig selv, når du er alene, synge med på populære, engelske sange, lave tunge-twisters (prøv vores top tunge-twisters) eller lave et-minuts “improviserede taler” om tilfældige emner (såsom slanger, kaffe, Indien eller emner som “hvis jeg styrede verden, ville jeg…”, “Tre overraskende facts om mig” eller “hvad kom først – hønen eller ægget?”). Fantastisk øvelse og fantastisk sjov.

three woman sitting at each other near flowers

Vil du forbedre dit mundtlige engelsk i udlandet med EF?Lær mere

Del denne artikel

Seneste artikler fra Sprog