GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

15 engelske forkortelser du skal kende

15 engelske forkortelser du skal kende

Alle elsker kodesprog. Akronymer og forkortelser er små, gode værktøjer til at gøre kommunikationen hurtigere og sjovere, især når du prøver at taste hurtigt på en glat smartphone. Og på engelsk kan du slet ikke slippe uden om dem.

Her er 15, som du lære på engelsk, og som alle engelsktalende bør kende.

Men først en hurtig huskeliste:

  • Forkortelser er korte versioner af ord og slutter indimellem med et punktum (for eksempel accomm. for accommodation eller adj. for adjective).

  • Akronymer er forkortelser som kan udtales hele, så du kan læse dem højt, som var de et navn. De formes ved at bruge det første bogstav af hvert ord i et udtryk (for eksempel NASA – National Aeronautics and Space Administration).

  • En initalforkortelse (initialism på engelsk) er når ordet udtales bogstav for bogstav, som for eksempel FN (the United Nations). (Fun fact: ”the” tilføjes ofte før en initialforkortelse, men ikke foran et akronym, som i  “I’m an interpreter at the UN” eller “I have an interview at NASA”)

1. RSVP – Svar venligst

Som med så mange engelske udtryk kommer dette fra fransk. RSVP betyder “svar venligst” og står for “Répondez s’il vous plait”. Du vil se denne forespørgsel på invitationer til bryllupper og andre fester. Og ja, så svar venligst – bruden og gommen vil gerne vide præcist hvor mange laksefileter de skal bestille.

2. ASAP – As soon as possible

Måske er du allerede stødt på forkortelsen ASAP som på dansk betyder ”så hurtigt som muligt”?

Hvis du får en email fra din chef, hvor der står “Kan du skaffe det ASAP?” kan du måske – afhængigt af projektet- gå lidt i panik. Du har i alle tilfælde ikke meget tid at løbe på!

3. AM/PM – Før middag og efter middag

Der er kæmpe forskel mellem 5 om morgenen og 5 om eftermiddagen – og disse udtryk giver forklaringen. Husk, at du ikke skal bruge dem, hvis du bruger 24-timers tid som i Danmark (6 PM er det samme som 18.00), og vær opmærksom, når du sætter din alarm. En ”morgen”-alarm, der starter 7 PM hjælper ikke nogen!

Nogle bruger huskereglen ”Af Madrassen” (morgen) og ”På Madrassen” (aften), mens andre husker på, at A er det første bogstav i alfabetet – derfor kommer AM altid først på dagen.

4. LMK – Let me know

Afslappet, venligt – perfekt til at afslutte en SMS. LMK betyder, at du forventer bekræftelse eller mere information.

5. BRB – Be right back

Nogle gange når du chatter, er der noget der kræver din opmærksomhed: en dørklokke, en kat der skal lukkes ud eller en uimodståelig kaffetrang. Ingen grund til bekymring, bare fortæl din ven at du vil BRB. Det betyder nemligt at du er tilbage om et øjeblik.

6. DOB – Date of birth

“Hvad er min DOB?” har du måske tænkt første gang du så denne forkortelse. I grunden lyder det som et grimt stykke tøj eller en slem type medicin. Nå, men du kan være sikker på, at du har en DOB – det har vi alle. Du fejrer sikkert din hvert år med alt for meget kage, is og flag.

7. CC/BCC – Carbon copy/blind carbon copy

Selvom de bruges i email-sammenhæng stammer disse forkortelser fra de analoge år, hvor kopier blev lavet ved hjælp af carbon-papir. Hurtigt etikette-tip: når du tilføjer folk i CC-email-feltet, så husk at de ”can clearly” se hvem der ellers har modtaget mailen. (Og svar ikke ”reply all” med mindre du virkelig vil svare alle!)

8. TBA/TBC – To be announced / To be confirmed

Kan du huske den veninde, hvis bryllupsinvitation du skal RSVP’e ASAP? Vær opmærksom, hvis der står at stedet er TBA eller gommen er TBC. Det viser, at du kan vente lidt med gaven, da hun ikke helt har styr på detaljerne endnu! TBC betyder nemlig at hun ikke er klar til at annoncere hvor festen bliver holdt, og TBC betyder at hun lige venter på bekræftelse om manden også er med på ideen.

9. ETA – Estimated time of arrival

“See you on Tuesday, ETA 9 PM.” Dette ser du måske, når nogen rejser og er usikre på, hvornår flyet ankommer. ETA er den tid de på nuværende tidspunkt antager de ankommer.

10. TGIF – Thank God it’s Friday

TGIF synges af Katy Perry og arbejdere verden over hver fredag eftermiddag – weekenden er endelig her!

11. FOMO – Fear of missing out

Og med weekenden kan der forekomme seriøse FOMO. Forestil dig: du er inviteret ud, men føler dig ikke på toppen. Men samtidig ved du, at det bliver sjovt, og at du måske kommer til at fortryde, hvis du ikke tager afsted. Man kan hurtigt blive bange for at misse noget og gå glip af alt det sjove.

12. IMO – In my opinion (eller IMHO – In my humble opinion)

Vi har alle en holdning eller to. Forkortelse IMO bruges til at udtrykke dem. Eventuelt på en ydmyg måde.

13. N/A – Not available / Not applicable

Brug N/A, når du skal udfylde en formular og vise, at et bestemt afsnit ikke gælder dig.

14. AKA – Also known as

Denne fine lille vending bruges til at referere til nogen eller noget ved et andet navn – ofte et kælenavn, som for eksempel når din kammerat skal introducere sin nyfødte baby (”Dette er Eddie, aka ’The poop machine’”), eller når Chile refererer til en elsket fodboldstjerne, Alexis Sanches, aka ‘El Niño Maravilla’.

15. DIY – Do it yourself

Du har sikkert stødt på DIY-videoer på YouTube eller tutorials på nettet. Folk, som er interesserede i at gøre tingene selv i stedet for at hyre professionelle (aka DIY’ers) eksisterer i alle livets aspekter. Fra at fikse elektonik til at polstre møbler og gennemrenovere boliger. Som du nok kan forestille dig, kan DIY-projekter resultere i mange store succeser, såvel som forfærdelige fiaskoer.

Lær engelsk med EFLær mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op