GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Sådan taler du bedre engelsk: 10 lette trin

Sådan taler du bedre engelsk: 10 lette trin

At lære, hvordan man taler engelsk selvsikkert, er utrolig vigtigt for enhver der studerer sproget. Der er simpelthen ingen erstatning for at bruge dine sprogfærdigheder til at kommunikere i virkeligheden – og der er ikke noget der er sjovere. Uanset hvilket niveau du er på, kan du her se, hvordan man taler bedre og hurtigere engelsk med ti lette trin:

1. Efterlign løs

Når de fleste mennesker tænker på at lære engelsk, tænker de på stakke af bøger, huskelister og læringskort. Alle disse er behjælpelige på deres egen måde og bør ikke overses. Dog glemmer mange mennesker – eller viger tilbage fra – den aktive side af at lære et sprog – udforskning, at spille, at lytte og gentagelse.

Undersøgelser viser, at efterligning er en af de bedste måder til at forbedre sine sprogfærdigheder. At lytte til andre og gentage det, de siger og måden de siger det på – selv toneleje, følelser og valg af ord – er en af de mest magtfulde og sjoveste måder at blive bedre.

2. Undgå at lære ord for ord

Er du træt af at huske lister af verber og føle, at du stadig ikke kan tale selvsikkert? Det er på tide, at du skifter strategi. Denne gang, lær hele udtryk – dette kaldes ”chunk-based learning”.

Tænk på nye udtryk som en enhed, som du ikke kan dele op. Lyt og gentag. Giv dig selv lov til i et øjeblik at glemme alt om grammatik eller betydningen af de enkelte ord indtil udtrykket begynder at føles naturligt.

Vær praktisk og ”copy paste” det, du hører uden at skabe unødvendige forhindringer. Dette vil betyde at lære et udtryk som ”I need water” som en helhed, i stedet for at oversætte hvert enkelt ord og lære, hvordan man bøjer verbet ”to need” før du gør det.

3. Brug det, du har lært, med det samme

Hvis der er én ting din hjerne kan lide, er det at føle sig brugbar. Vores hjerner kan ikke lide at bruge tid på information, som vi ikke bruger. (Måske er det grunden til, at du bliver ved med at glemme de engelske ord, som du prøvede at lære i går!)

Her er et råd: selvom du er alene i rummet, det første du bør gøre, når du ser et nyt udryk eller sætning foran dig, er at læse det højt med det samme. Gentag udtrykket adskillige gange, indtil du kan sige det uden at kigge på papiret. Hvis du skriver tre sætninger ned, hvor du bruger det nye ord er det endnu bedre. Dette er øjeblikket, hvor du stopper med at huske og starter på at bruge engelsk!

4. Vær en skuespiller

Skuespillere har én opgave: at lære en tekst og derefter få folk til at tro på, at teksten er sand. Det gør de ved at bruge følelser, at overdrive, at gentage og øve sig. Så hvorfor ikke blive inspireret af dine yndlingsskuespillere og gør det samme?

Her er en leg. Når du er alene, tag et stykke papir og skriv et engelsk udtryk ned – et udtryk, som du gerne vil lære. Dernæst prøv at læse det, indtil du kan sige det uden at kigge på papiret. Det næste skridt er at prøve at sige udtrykket med forskellige følelser. Vær ikke bange for at overdrive! Efter et stykke tid, vil du blive vant til lyden af udtrykket, uden at du behøver at tænke på det.

5. Lyt til andre lige så meget som du taler

Mange, der lærer engelsk, kæmper med at tale af tre grunde: de er flove over deres fremmede accent, de husker ikke nøgleord, når de har brug for dem, og de kan ikke rigtig forstå, når folk besvarer deres spørgsmål, hvilket leder til akavede situationer.

Løsning: udsæt dig for så mange sange, serier, dokumentarer, accenter og samtaler, som det er muligt. Dette vil hjælpe dig til at forstå hvordan engelsk lyder i forskellige lande, og hvordan det er talt af forskellige mennesker.

Bonus – ved at gøre dette, vil du indse at mange, mange udlændinge omkring i verden har accenter, men at de stadig let kan forstås af de indfødte og kan kommunikere effektivt. Så… hvorfor ikke dig? En udenlandsk accent er ikke verdens undergang – det er bare bevis for, at du var modig nok til at lære noget nyt!

6. Lyt til dig selv og få feedback fra de indfødte

Nogle engelskstuderende er så generte og nervøse, at de udskyder at tale på ubestemt tid. Efter måneder af undervisning indser de, at de faktisk aldrig har hørt dem selv tale! Det er essentielt, at du starter med at øve grundlæggende sætninger fra dag et – højt. Hør dig selv. Lyt til hvordan engelsk lyder, når du taler det.

En god måde at starte på, er at optage dig selv læse simple tekster. Dette hjælper dig på to måder. For det første begynder du at blive tryg ved lyden af engelsk fra din egen mund. For det andet, kan du gemme optagelserne for at holde øje med din udvikling i fremtiden, og se hvor god din udvikling har været!

Det er vigtigt, at du finder nogen, der kan give dig feedback på din tale – ideelt fra en indfødt. En af de mest magtfulde måder at gøre dette på, er at læse engelsk i et engelsktalende land, hvor du får feedback kontinuerligt – i klassen, når du shopper, ude i byen og endda fra din værtsfamilie. At lære igennem fordybelse er så magtfuldt, fordi det gør dit liv til en læringsproces – desto mere du bruger dit engelske i et naturligt miljø med indfødte i alle aspekter af livet, desto hurtigere vil din udvikling være.

Hvis dette ikke er en mulighed, kan du få kontinuerlig feedback fra din lokale lærer, en vejleder eller enhver form for engelsktalende indfødt, som du kender.

7. Bliv visuel

Visuel læring er magtfuld – og i stigende grad mere populært. Undersøgelser viser, at billeder associeret med ord hjælper os med at genkalde meget mere effektivt, og det betyder mindre besvær ved tale.

Næste gang du gerne vil huske et nyt udtryk, kan du bruge et af dine egne billeder eller find et billede fra Google, der forestiller dette ord. At vælge dit eget billede til et flashcard eller en notesbog er nøglen til at huske disse ord til næste gang!

8. Fortæl om dit liv

Det er mere sandsynligt, at din hjerne husker nye ord, hvis du tilføjer det på dit eget liv og gør det så personligt som muligt. Af den årsag kan det være smart at tage et udtryk, som du har lært for nyligt og spørge dig selv ”Hvordan kan jeg bruge dette i en personlig situation? I hvilken kontekst ser jeg mig selv bruge dette?”.

Dette har to fordele: for det første, vil du føle, at det, du har lært, er brugbart og undgår frustration. For det andet, vil du gøre livet lettere for dig selv, fordi næste gang du skal fortælle om dig selv, dine minder og dine oplevelser, vil du være klar, fordi du har allerede øvet dig!

9. Start med at synge

Fysikken har bevist, at den del af hjernen som engageres med musik, også er aktiv når man bruger sprog. Engelskstuderende, som ofte lytter til musik på engelsk, har tendens til at have bedre udtalelsesfærdigheder og forstår andre talende nemmere – engelsk kommer bare mere naturligt til dem (her er artister, du burde lytte til for at komme i gang).

At synge er en fantastisk måde at komme i godt humør på og forbedre dit engelsk på samme tid. Næste gang du finder en sang, du godt kan lide, søg efter sangteksten på internettet og læs samtidigt med, du lytter. Derefter, syng sangen på samme tid. Vær opmærksom på måden ordene bliver udtalt, og efterlign det, du hører så præcist som muligt. Du vil snart tage dig selv i, ved en fejltagelse at synge sangen, uden at have brug for sangteksten.

10. Kend dine prioriteter

Spørg enhver: “Hvorfor lærer du engelsk?”. Svarene vil være forskellige, men for det meste vil folk sige: ”fordi jeg gerne vil have et bedre arbejde”, ”fordi jeg gerne vil flytte til London”, ”fordi min partner taler engelsk”, eller ”fordi jeg elsker engelsk”.

Dog, tror du, at du vil høre nogen sige ”jeg vil gerne tale engelsk fordi jeg vil være perfekt”? Højst sandsynlig ikke! Husk altid, at din prioritering burde være effektiv kommunikation, ikke perfektion. Fokusér på at få dit budskab igennem, og det betyder at tale så hurtigt, du kan, og så meget du kan.

Studér engelsk i udlandet med osLæs mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op