GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

12 ting du skal gøre, inden du søger arbejde i udlandet

12 ting du skal gøre, inden du søger arbejde i udlandet

At arbejde i udlandet er ikke kun en fantastisk oplevelse, det kan også kickstarte din internationale karriere og åbne døre for dig rundt omkring i verden. Du vil blive langt bedre til sprog og lære en masse om andre kulturer. Kort sagt: hvis du har mulighed for at arbejde i udlandet – så gør det! For at forberede dig bedst muligt, har vi lavet en liste over ting, du kan overveje og undersøge, samt spørgsmål, som du kan stille (dig selv) inden du tager afsted.

1. Lær alt om visum og arbejdstilladelse

Uanset hvor meget du planlægger og organiserer, vil din drøm om at arbejde i udlandet udelukkende afhænge af dit visum eller din arbejdstilladelse. Så derfor vil det første step være at finde ud af, hvilke papirer du skal udfyld for at kunne arbejde lovligt i et andet land. Husk på, at det kan koste både tid og penge at få et visum. Det er også vigtigt at undersøge, hvor lang tid du kan blive i landet med de tidligere nævnte papirer – hænger de sammen med din ansættelse, eller har de indflydelse på længden af dit ophold på en anden måde?

2. Undersøg leveomkostninger i forhold til din løn

En anden vigtig ting at foholde sig til er: penge. Det er ikke sikkert, at du inden afrejse ved præcist, hvor meget du kommer til at tjene hver måned, men du bliver nødt til at finde ud af, hvad gennemsnitslønnen er i din branche, og hvordan det ser ud sammenlignet med leveomkostningerne i landet. Dybest set skal du finde ud af, hvor mange penge du har tilbage, når alle dine månedlige udgifter (husleje, regninger, skat, osv.) er betalt. (Der er ikke mange ting, der er så triste som at bo i en fantastisk by, men ikke have råd til at udforske den).

3. Undersøg hvordan du finder et arbejde og et sted at bo

Hvis du har en bestemt by i tankerne, så undersøg hvor let det er at finde et arbejde og et sted at bo i byen. Du skal også finde ud af, hvordan folk pendler til og fra arbejde, og hvordan det passer ind i dit budget og dine forventninger.

4. Overvej hvor meget fritid du vil have

Du har garaneret lyst til at flytte til udlandet, fordi du vil opleve en ny kultur – og det skal du have tid til. Det lyder garanteret ikke super vigtigt i begyndelsen, men find ud af hvor mange feriedage (og sygedage), du kan tage… Det kan nemlig variere meget fra land til land. En masse arbejde og ingen fritid kan sætte en dæmper på de mest eventyrlige planer, så sørg for at du har tid (og penge) til at udforske det nye land og/eller at besøge din familie derhjemme en gang imellem.

5. Opbyg et netværk

At have et netværk i et andet land er guld værd – heldigivs behøver du ikke at rejse til et andet land for at small talke: brug de sociale medier til at finde og netværke med andre fra din branche. Du kan få foden indenfor døren ved at stille spørgsmål, så sørg for at være aktiv på Twitter og LinkedIn, meld dig ind i grupper eller fora, og snak med andre udenlandsdanskere og lokale.

6. Lær om dit land og dets kultur

Når du er på ferie, er det hele lidt bare lidt federe. Vi vil ikke ødelægge det for dig, men det at skulle bo i udlandet kan være lidt anderledes end at rejse. Der er regninger, skatter og forsinkede busser. Du kommer måske også til at bo lidt længere væk fra stranden, end du lige havde håbet på. Vi siger ikke, at det hele er slemt, vil vil bare gerne have, at du er realistisk, og ikke ser dit fremtidige hjem med feriebriller på. Det er en god idé at besøge dit fremtidige hjem, inden du flytter og finde ud af, om du rent faktisk vil kunne bo der. På det besøg vil det også være oplagt at besøge potentielle arbejdsgivere, udforske de forskellige nabolag, snakke med de lokale om arbejds- og boligmarkedet.

7. Find ud af, hvordan de lokale søger arbejde

Forskellige kulturer har forskellige måder at søge arbejde på – nogle foretrækker mere formelle tilgange med meget papirarbejde, og andre foretrækker en mere personlig tilgang. Undersøg hvordan de lokale finder arbejde og find ud af, om du kan finde noget selv (inden du tager afsted), eller om du skal findet et arbejde igennem en jobagent.

8. Læs op på, hvordan man skriver et CV og et følgebrev

Nu når du har fundet ud af, hvordan man finder et arbejde, skal du i gang med selve processen: lær alt om layouts, indhold og formaliteterne ved at skrive CV’er og følgebreve i det land, du rejser til. Vær sikker på, at du ved, hvor mange personlige detaljer du skal dele, og hvilke dokumenter/referencer du skal inkludere.

9. Læs om diplomer og certifikationer

Afhængigt af din uddannelse og arbejdserfaring vil din fremtidige arbejdsgiver måske spørge om ekstra (sprog) diplomer eller certifikater. Undersøg de krav der er, og find ud af hvordan, hvornår og hvor du skal have fat i de nødvendige dokumenter. (Det betyder måske, at du skal bruge mere tid og flere penge end beregnet). Hvis du har brug for at få dine engelskkundskaber certificeret, er den gratis EFSET et godt sted at starte.

10. Forbered dig på, at tingene bliver anderledes

At udforske noget nyt, begynde et nyt kapitel i dit liv og at udvide dine horisonter er forhåbentligt nogle af grundene til, at du gerne vil arbejde i udlandet. Men vær sikker på, at du er forberedt på, at det kan være lidt et kulturchok, at du kan få hjemve og at nogle ”hvorfor”-spørgsmål bliver besvaret med ”sådan er det bare”. Det sker for selv den bedste, så se det som et tegn på, at du vokser, bliver sejere, og er ved at skabe minder, der vil vare for evigt.

11. Hav en plan B (bare for en sikkerheds skyld)

Vi vil ikke tage modet fra dig, men som globetrotter er det altid en god idé at have en alternativ strategi, hvis nu tingene ikke går, som du håber. Det er, for eksempel, en god idé at vide, hvor lang tid du har råd og tilladelse til at bo i landet uden at have et arbejde. Derudover er det også vigtigt at finde ud af, hvor mange penge du vil sparre op, så du kan overkomme de triste, regnfulde (og blæsende dage), der er også er.

12. Gør det

Hvis ikke nu, hvornår så?

Udforsk verden med EFLær mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op