GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

11 fantastiske fakta om Frihedsgudinden

11 fantastiske fakta om Frihedsgudinden

11 fantastiske fakta om Frihedsgudinden er en guide til dig, som gerne vil have mere viden omkring denne statue. Frihedsgudinden i New York er et af de mest berømte vartegn i verden – og selv om hun allerede er 129 år gammel ser hun stadig fabelagtig ud. Her får du 11 fakta, der beviser, at statuen er meget mere end bare endnu et foto fra the Big Apple.

1. Hendes rigtige navn er…

Statuens rigtige navn er ’Liberty Enlightening the World’. Frihedsgudinden er kun et kælenavn.

2. Fra rød til grøn

Statuen er lavet af kobber og var engang skinnende og rødbrun (som en kobber mønt). Til alles overraskelse ændrede statuen sin farve til den grøn-blå farve i løbet af to årtier (hvilket de nok burde have vidst!).

3. Frihedsgudinden i tal

Fra bunden af ​​statuen hele vejen op til faklen er Frihedsgudinden 93 meter høj og vejer 225 tons. Da statuen blev rejst i 1886, var den det højeste bygningsværk i jern i verden. Frihedsgudinden har størrelse 879 i sandaler og har et taljemål på 11 meter. Du skal klatre 377 trin for at se de 25 vinduer i hendes krone – de syv spikes repræsenterer de syv oceaner og kontinenter.

4. En gave til mors dag

Frihedsgudinden blev tegnet af Auguste Bartholdi, en fransk billedhugger. Han modellerede ansigtet efter sin mor, Charlotte, og Auguste vandt højst sandsynligt prisen for årets søn det år.

5. En transatlantisk gave

Statuen blev foræret som gave af Frankrig til USA til minde om de to landes alliance under den amerikanske revolution og er siden ikke blot blevet et symbol på frihed, retfærdighed og demokrati, men også et UNESCO-verdensarvssted.

6. En envejs-billet til Amerika

Statuen blev færdiggjort og præsenteret for den amerikanske ambassadør i Frankrig den 4. juli 1884. Den blev i Frankrig indtil den blev skilt ad i 300 stykker, pakket i 214 kasser og sendt til USA i 1885, hvor den blev samlet igen. Rejsen over Atlanterhavet tog en uge længere end planlagt, og skibet der transporterede den tunge statue sank næsten i en storm.

7. Lad der være lys

Mellem 1886 og 1906 fungerede Frihedsgudinden som et fyrtårn. Lyset var dog ikke stærk nok til at guide skibene tilstrækkeligt efter solnedgang, så frihedsfyrtårnet lukkede efter 16 år.

8. Frihedsgudindens tablet

På Frihedsgudindens kobbertavle – som lidt ligner en iPad – finder man indskriften JULY IV MDCCLXXVI (4. juli 1776), som er datoen for den amerikanske uafhængighedserklæring.

9. Passing the torch

Frihedsgudindens fakkel var åben for besøgende indtil 1916, da “Black Tom Explosion” beskadigede nederdelen og faklen af Frihedsgudinden I 1986 blev faklen fjernet og erstattet med en ny og skinnende fakkel- den nuværende flamme er dækket med 24 karat guldblade, mens den tidligere fakkel kan beundres i statuens lobby.

10. Et skridt mod frihed

Hvis du kunne løfte Frihedsgudindens kobberkjole, ville du se, at hendes højre fod er løftet, og at hun står blandt knækkede bøjler og kæder – et symbol på at bevæge sig fremad væk fra tyranni og undertrykkelse.

11. Lynet slår ned mere end to gange

Det antages at statuen bliver ramt af op til 600 lyn hvert år. Og det er er ikke alt, hvad statuen skal stå imod. Selvom hun ser meget stabil ud, kan vindstød på 80 km/t få Frihedsgudinden til at svinge op til 7,62 cm, mens faklen kan bevæge sig op til 15,24 cm frem og tilbage.

Tag med EF til New YorkLær mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op