GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

10 tips til at lære engelsk hurtigere

10 tips til at lære engelsk hurtigere

Det er sjovt at lære engesk! Selvom mange ser det som et relativt ’nemt’ sprog, så har det engelske sprog faktisk hele 750.000 ord. Det at lære engelsk hurtigt kan derfor være svært for selv en garvet sprognørd. Men nu skriver jeg jo det her for at fortælle jer, at det slet ikke er svært at lære engelsk, så længe du har den rette strategi i hovedet. Så her kommer 10 tips til dig, der gerne vil lære engelskno time:

1. Læs alt, hvad du kan få fingre i

Bøger, brochurer, aviser, hjemmesider, emails, din news feed på Facebook, morgenmadsprodukter. Hvis det er på engelsk, så læs det. Hvorfor? Fordi alle teksterne er fyldt med lækre ord, der kan udvide dit ordforråd. Det hjælper med at forbedre dit sprog og ordforråd hurtigt, når du ser ordene i nye sammenhænge flere forskellige steder.

2. Skriv de nye ord ned

Der er en grund til, at netop dette tip er en sand klassiker. Det virker! Når vi læser et nyt ord, som vi ikke kender, og slår det op, føler vi ikke, at vi glemmer det igen lige med det samme. Men tro mig, ordet kommer ikke til at sidde fast i hovedet for evigt. For at undgå at glemme ordet igen kan du gøre det til en vane at have en lille notesblok med i tasken, så du kan skrive ordet ned, så snart du hører det. Hvis du samtidig skriver det i en sammenhæng frem for bare at oversætte det, vil du også nemmere kunne huske betydningen af ordet senere. Det redder dig for at være i vildrede næste gang, du støder på ordet.

3. Tal med levende mennesker

Hvad skal man overhovedet bruge et sprog til, hvis ikke man bruger det aktivt? Ja, ja, jeg ved godt, at vi er blevet rigtig gode til at kommunikere med hinanden uden at åbne munden (tak, Facebook!), men når det kommer til at lære et sprog, handler det om at få sagt noget højt. På den måde vil det sidde meget bedre fast i din hukommelse, end hvis du læser eller skriver det. Bare tænk på, hvor mange gange du har hørt folk sige: “I understand you, but I can’t speak English”. En masse mennesker lægger bånd på sig selv, fordi de ikke tør åbne munden. Lad være med at tænke sådan. Bliv i stedet bedre til engelsk mundtlig ved at opsøge engelsktalende mennesker for at tage en sludder, tag et kursus på engelsk eller tilmeld dig et onlinekursus.

4. Følg et podcast eller en Youtube-kanal (på engelsk)

Kan du lide humor? Politik? Blogging? Madlavning? Med søgeemner, der dækker alle tænkelige interesseområder, er der en engelsksproget podcast eller Youtube-kanal for alle. Følg nogle få podcasts og lyt til dem, mens du kører i bil, eller se nogle videoer i pauserne i skolen eller på arbejdet. Til at starte med synes du måske, at de lokale accenter er svære at forstå, men hold fast i det alligevel. Så vil du nemlig hurtigt begynde at forstå det, du hører.

5. Rejs og lær engelsk i udlandet

Hvis der er en bedre måde at lære engelsk på end at bo og studere i et engelsktalende land, vil vi gerne have det at vide! Det er ikke nogen hemmelighed, at engelsk er det sprog, der bliver talt mest over hele verden. Med masser af lande at vælge imellem kan du udpege lige det sted, der har det studentermiljø, det vejr eller den atmosfære, der passer dig bedst. Australien, New Zealand, England, USA, Canada og Sydafrika er bare et lille udsnit af dine mange muligheder.

6. Brug dine venner

Har du venner, der laver statusopdateringer på engelsk? Lær engelsk ved at læse det de skriver, og vælg en eller to ud, som du kan gå i dybden med og nærlæse hver dag. Det kan være nyheder, magasiner, videoer, blogindlæg, sange eller noget helt tredje. Hvis det er på engelsk, og det er et emne, der interesserer dig, så er det bare om at læse løs.

7. Stil en masse spørgsmål

Nysgerrighed er nøglen til at blive en flydende “engelsktaler”. Mens du forsøger at lære engelsk, vil du have et hav af spørgsmål undervejs. Lad være med at sidde med hænderne i skødet, men vær i stedet nysgerrig og prøv at få svar på dem. Hvis du deltager i et engelsk kursus, kan du spørge din lærer (det er jo det, de er der for). Men hvis du er alene, skal du heller ikke være bekymret: Du kan finde svar på internettet via blogs eller sproghjemmesider, spørge andre studerende eller slå svaret op på et forum. Tro mig, du vil blive glad for, at du gjorde det.

8. Lær engelsk af stjernerne

Pep din læring op ved at vælge en engelsktalende skuespiller eller sanger, du godt kan lide. Så kan du gå på nettet og lytte til nogle interviews, de har lavet. Se den én gang, hvor du bare lytter, og så se den igen, hvor du bruger tid på at skrive gode formuleringer og ord, du godt kan lide, ned. Slang, historier, humor eller små anekdoter, der bliver fortalt under interviewene, kan helt sikkert give dig masser af nyt stof at arbejde videre med.

9. Start med det, du virkelig har brug for

Dine engelskstudier kommer til at gå meget mere smertefrit, hvis du husker at minde dig selv om, hvorfor du vil lære det. Vil du på udveksling på universitetet? Så kan du fokusere på at forbedre dit ordforråd i forhold til dit uddannelsesfelt. Har du en oversøisk konference planlagt? Så forsøg at lære nogle engelske icebreakere, du kan bruge til at møde nye mennesker med. Skal du på sabbatår? Så lad rejse- og turist-sætninger være det, der optager dig.

For hvis du håber, at du på magisk vis kan lære alting på én gang, er der desværre en stor risiko for, at du bliver forvirret og opgiver undervejs, hvilket leder os til…

10. Spark ikke dig selv, når du ligger ned

Når du begynder at føle, at det hele er svært at overskue (hvilket sker for rigtig mange, når de vil lære et nyt sprog), så må du ikke begynde at sige, ”Jeg kan slet ikke tale engelsk”, eller ”Jeg kommer aldrig til at lære det”. Faktisk skal du helt slette de sætninger fra dine tanker. De vil nemlig bare gøre det sværere for dig at få lært engelsk og samtidig få det til at virke uoverskueligt. I stedet skal du sige: ”Jeg er i gang med at lære engelsk, og jeg lærer jo noget nyt hver dag”, ”Det er ikke altid let, men helt klart det værd”, ”Jeg er allerede meget bedre end for et halvt år siden” og andre sætninger, som får dig til at se det hele i et bredere perspektiv.

Lær engelsk i udlandetLær mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op