Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
Menu

Her er ni bøger, der giver dig lyst til at opleve verden

Her er ni bøger, der giver dig lyst til at opleve verden

“That’s the thing about books. They let you travel without moving your feet.” – Jhumpa Lahiri

At læse bøger er nøglen til hele verden. Du kan åbne en bog og rejse lige præcis, hvorhen du måtte ønske, udelukkende ved hjælp af din egen fantasi og nogle velvalgte ordspil fra verdenskendte forfattere. Vi har samlet ni værker, der helt sikkert vil inspirere dig til at hike, klatre, svømme, køre, cykle og flyve verden rundt, mens du bliver klogere på andre kulturer og i høj grad også dig selv.

VIVA SOUTH AMERICA!: A JOURNEY THROUGH A SURGING CONTINENT af OLIVER BALCH

Journalisten Oliver Balch udforsker hjem, fængsler, gader og personligheder i Sydamerika i denne sommetider sjove, ofte tragiske og altid reflekterende beretning. Ved at vælge et nyt tema i hvert land kan forfatteren bruge hvert af disse som et sæt briller, hvorigennem han forsøger at forstå ikke bare hvert lands politiske og sociale problemer, men også den fremgang, der er sket, siden Simon Bolivar (kontinentets største ”frihedshelt” og Balchs symbolske guide) for første gang drømte om frigørelse fra det spanske styre. Resultatet blev et skarpt blik på et moderne Sydamerika, som – selvom det ikke altid er så opløftende – er nødvendig og gribende læsning for alle, der er nysgerrige på et mangfoldigt kontinent i fuld udvikling.

BY ANY MEANS af CHARLEY BOORMAN

Originalt var historien lavet som en tv-efterfølger til Long Way Round – en dokumentar med stjerneskuespilleren Ewan McGregor og hans bedste ven, Charley Boorman. Sammen med en producer og en kameramand tager Charley Boorman på en jordomrejse, hvor de rejser hele vejen fra Irland til Australien uden overhovedet at sætte sig ind i et fly. At du som læser følger trioen troligt igennem hvert land og i mødet med de mange forskellige kulturer giver dig en lærerig geografilektion og et indblik i diverse sociale problematikker undervejs. Hvis du har lyst, kan du jo også se tv-dokumentaren af samme navn, så du kan opleve de flotte sceniske omgivelser.

NEITHER HERE NOR THERE af BILL BRYSON

I hvert kapitel af bogen bliver du introduceret til et nyt land under Bill Brysons anekdotiske rejseeventyr. Mens han omhyggeligt beskriver sine problemfyldte oplevelser på tværs af kontinentet, føler du dig mere og mere sikker på, at du også selv er med på rejserne i jeres søgen efter Norges nordlys eller i jeres tapre færden gennem Paris’ kaotiske trafik. Brysons observerende storytellling kombinerer sarkastiske kommentarer og åbenlys fordømmelse af andre rejsendes idiotiske adfærd med en erkendelse af egne fejl. Du vil helt sikkert have svært ved at læse en hel side uden at være flad af grin.

INTO THIN AIR af JON KRAKAUER

Følg journalisten Jon Krakauer på hans trekkingtur til Mount Everest med Adventure Consultants’ Everest-ekspedition i 1996. Krakauer lærer dig om den langstrakte akklimatisationsproces, som bjergbestigerne skal igennem for at kunne omstille sig til de høje luftlag, om farene ved at krydse Khumbu Ice Falls og om bjergbestigernes og sperpaernes udfordringer på vej mod Chomolungma. Du kommer til at frygte for Krakauers liv, mens han bevæger sig op ad bjerget med en morderisk storm i hælene, der ender med at kræve klatrekompagnonernes liv. Den tragiske, men gribende personlige fortælling om rejsen mod verdens højeste bjergtop vil omgive dig med ærefrygt og få dig til at hive efter vejret sammen med resten af ekspeditionens deltagere.

THE GRINGO TRAIL af MARK MANN

Følg den seje eventyrer fra Oxford University, Mark Mann, når han tager af sted på den sjoveste rejse gennem Sydamerika for at finde sig selv sammen med sine to venner; hippie-kæresten og og den festglade bedste ven. På grund af den dynamiske trios vilde historier, falder du hurtigt for karaktererne og får lyst til at rejse til Peru og Bolivia snarest. Deres inspirerende historier, hæmningsløse opførsel og stoffyldte eskapader er faktisk også sandwichet sammen med informative passager, der fortæller en masse om hver regions historie, geografi og oldgamle kulturer. Så selvom du får dig et godt grin undervejs, ender du samtidig med at blive en hel del klogere, i takt med at du vender siderne.

SWIMMING TO ANTARCTICA af LYNNE COX

Da Lynne Cox som niårig havner i en haglstorm under en svømmetræning, opdager hun sin passion for at svømme i ekstreme vejrsituationer. Hun øver sig så meget, at hun ender med at blive en rekord-vindende britisk kanalsvømmer, da hun fylder 15 år. Følg hende, mens hun rejser verden rundt – fra USA til New Zealand – og bryder grænserne mellem kulturer og nationer på sine langdistancesvømmeture. Cox’ inspirerende og vanvittige rejser vil åbne dine øjne for, hvor meget viljestyrke ét menneske kan have.

A WALK IN THE WOODS af BILL BRYSON

Bill Bryson og den ulykkelige kompagnon Stephen Katz tager imod en udfordring, som de hurtigt finder ud af er meget mere besværlig og problemfyldt, end de lige havde forestillet sig. Hvad de skal? De skal trekke gennem hele Appalachian Trail i det østlige USA. Den 3.500 kilometerlange hike strækker sig fra Georgien til Maine og blev en test for de to mænd på stort set alle tænkelige måder: Selvom de løbende får problemer med alt fra deres praktiske udstyr til frygten for bjørne, fortsætter vennerne deres tur, mens de giver dig et godt grin.

LONDONERS: THE DAYS AND NIGHTS OF LONDON NOW – AS TOLD BY THOSE WHO LOVE IT, HATE IT, LIVE IT, LEFT IT AND LONG FOR IT af CRAIG TAYLOR

Craig Taylor minder os om, hvorfor så mange elsker (og hader) London. Den canadiske forfatter har brugt flere år på at rejse rundt i den britiske hovedstad og interviewe personer med forskellige livsforståelser, karrierer og personligheder – fra piloter, som lander i Heathrow, til de kvinder i højtalerne, der meddeler hovedstadens pendlerne, når der er forsinkelser med metroen. Det er blevet til et portræt af London, der udspringer af de mange forskellige perspektiver, der viser, hvordan folk i 00’erne kan gøre denne verdensklassesby til deres egen, ligegyldigt hvilken personlighed de måtte have.

EAT, PRAY, LOVE af ELIZABETH GILBERT

Selvbiografien handler om at finde dig selv på en verdenstur, der er baseret på den amerikansk forfatter Elizabeth Gilberts liv. Efter en lang og besværlig skilsmisse og en kærlighedsaffære, der på ingen måde ender godt, beslutter hun sig for at tage på en jordomrejse og vælger tre forskellige lande, hun gerne vil opleve. Først tager hun til Italien for at spise lækker mad og nyde livet. Så tager hun til Indien i sin søgen efter spirituelle kræfter, og til sidst rejser hun til Indonesien for at finde en balance mellem de to. I løbet af rejsen begynder Gilbert – ved hjælp af sine nye venner og spændende eventyr – langsomt at finde ud af, hvad hun vil med sit liv. Derfor beslutter hun til sidst… Aaarh, det bliver du nødt til at læse selv. (Hvis du ikke lige føler for at læse bogen, kan du også bare snyde og se filmen, hvor Julia Roberts spiller hovedrollen).

God læselyst!

Få opfyldt dine rejsedrømme med EFLær mere

Del denne artikel

Seneste artikler fra

10 tips til dit studieophold i udlandet med EF