GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Vores fem favoritjulemarkeder

Vores fem favoritjulemarkeder

Højtiden er over os, og som Ansy Williams så berømt sang: “It’s the most wonderful time of the year”.

Overalt spredes duften af kanel, folk ønsker hinanden glædelig jul, og nårh ja – så er der en masse dejlig juleshopping, som du kan tage dig til!

At kigge efter gaver til dine nærmeste er bare lidt hyggeligere, når du er omringet af funklende julelys, duften af gløgg, levende musik og gratis smagsprøver på klejner (eller hvilken specialitet, der nu hører til din destination). Der var engang, hvor jeg gav en engelsksproget liste over fem af de bedste julemarkeder i Europa, men jeg føler, at det er tid til at tilføje et par stykker – denne gang på dansk. Med lidt rejseri og anbefalinger fra venner og familie giver jeg dig derfor endnu fem fantastiske markeder, som du simpelthen skal opleve.

1. Bruxelles, Belgien

Hvis du tilfældigvis havner i Bruxelles et sted mellem den 24. november og 31. december i år, så er du heldig! Tag ind til centrum og nyd vinterlandsbyen eller ”Winter Pop” som de kalder de fem ugers julefestival. Her finder du et to kilometer langt stykke med små snedækkede alpehytter, barer, hvor du kan tanke op med kryddervin, og masser af steder at nyde noget af dét, som Belgien er mest kendt for: vafler for eksempel. Der er også en skøjtebane, et enormt pyntet juletræ og magisk lys- og lydshow. Jeg kan anbefale en tur i pariserhjulet, hvis du ønsker at få et helt spektakulært udsyn over markedet!

2. Paris, Frankrig

Ah oui, kærlighedens by. Men i december, er det også kærligheden til julens by, eller det er i hvert fald hvad jeg kalder den. Få en smagsprøve på Frankrigs østlige region Alsace ved at tage til Gare de l’Est og drikke vin, spise choucroute, sausage og tarte flambé. Hvis du er bekendt med det tyske køkken, vil du opdage ligheder mellem disse retter og tysk sauerkraut, wurst og flammkuchen, der kommer fra den tyske besættelse af Frankrig under Anden Verdenskrig. Leder du efter noget mere traditionelt fransk? Så tag et smut til Montmartre, hvor du vil finde små julehytter og karuseller. Og mens du måske ikke får øje på klokkeren fra Notre Dame, så kan du finde masser af kunsthåndværk på Square Rene Viviani nær Notre Dame-katedralen. Igen, eftersom Frankrig er et gourmet-land, så glem ikke at nyde Foie Gras, pølser, macarons og kastanjer mens du er der.

3. Helsinki, Finland

Finland er så meget mere end bare saunaer. De har også en ret så svedig julemarkedskultur (undskyld det platte ordspil). I Helsinki alene er der omkring 140 små hytter fyldt med gaveidéer. Eftersom jeg er en ægte madelsker, vil jeg helt klart anbefale dig at prøve : Piparkakku (peberkager), Omenaloersty (en slags æbleskiver), Korvapuusti (kanelgifler), and Puolukkapiirakka (tyttebærtærte).  Du kan vist godt fornemme, at jeg har en sød tand. Der er også en smuk, gammel karussel i markedets centrum, som bidrager til den eventyrlige stemning. Det er en fantastisk begivenhed, men husk på, at markedet kun har åbent fra d. 15. december til den 22. december.

4. Berlin, Tyskland

Tyskland fører, når det kommer til julemarkeder. Og mens der bogstavelig talt er hundredevis af fantastiske markeder at vælge imellem i landet, er det i hovedstaden, at du kan du finde nogle af de bedste og største markeder. Eftersom Berlin er enorm, kan du finde et marked i hvert et hjørne af byen. På Weihnachtszauber Gendarmenmarkt kan du slutte dig til mere end 600.000 mennesker, efterhånden som du møver dig gennem en sammenvævet labyrint af unikke, håndlavede nipsgenstande og lækre madboder, der sælger skønne delikatesser – såsom varm hvid chokolade, indbagte æbler og specialoste fra hele verden. Leder du efter den bedste og mest effektive markedsoplevelse? Så tag til Alexanderplatz, hvor du ikke bare vil finde én, men hele tre markeder indenfor gåafstand af banegården – alt sammen akkompagneret af gløgg-duft og karussellernes susen.

5. Budapest, Ungarn

Fra d. 24. november til den 1. januar kan du mærke julestemningen til Advent Feast foran Sankt Stefans Basilika. Hver aften bliver basilikaens imponerende facade oplyst med et 3D-lysshow, mens publikum slentrer fra pladsen og ned af Zrínyi-gaden, hvor der er mere end 80 stande, som blandt andet sælger varme og søde sager, for eksempel flodni – den lækre ungarske skorstenskage (en slags snobrød) med fyldte lag af valnød, æble, birkes og masser af varmende kanel.

Vil du rejse og lære et nyt sprog?Lær mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op