GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Sådan overtaler du dine forældre til at lade dig studere i udlandet

Sådan overtaler du dine forældre til at lade dig studere i udlandet

Den gode nyhed er: At studere i udlandet er den ultimative investering i din fremtid.

Den dårlige nyhed er, at det er en investering, hvor afkastet ikke er helt til at føle på for dine forældre, så det kan kræve lidt overtalelse, før de lader dig rejse ud og erobre verden. Men det er en enestående mulighed at rejse til et andet land for at lære et sprog: din indsats vil resultere i faglig succes og forbedrede karriereudsigter, krydret med modenhed og selvstændighed. At studere i udlandet er den gave, der bare bliver ved med at give tilbage.

Sådan skal du sælge idéen til dine forældre:

Forberedelse frem for alt

Først og fremmest, så skal du overbevise dine forældre om, at du mener det alvorligt, og at du har hvad der skal til for at studere i udlandet: få gode karakterer i skolen, studer sproget i skolen eller online. Måske kan du lave noget mad fra det pågældende land eller læse bøger og se film derfra. Det handler om at vise dine forældre, at du er super interesseret i sproget og kulturen, og at du er villig til at gøre en indsats for at lære mere om det.

Fremlæg det på den rigtige måde

Når vi snakker om at gøre en indsats: hvad med at lave en masse research om destinationen og skolen, og samle det hele i en smuk præsentation, som understøtter dine pointer så godt, at dine forældre straks vil hjælpe dig med at pakke?

Forklar dit personlige udbytte

At studere i udlandet og fordybe dig i en ny kultur vil hjælpe dig på vejen mod at blive et helstøbt, voksent menneske. I dagens globale samfund er det essentielt at udvide dine horisonter, og der er ikke noget, der signalerer  ”verdensborger” bedre, end at rejse rundt i verden og få tværkulturelle oplevelser og at føle dig hjemme i fremmede omgivelser.

At lære at tilpasse dig et nyt miljø vil også hjælpe dig med at blive mere moden og uafhængig, og et studieophold i udlandet signalerer ansvarlighed, hvilket må være et af dine forældres største mål i din opdragelse uanset hvad.

Fremhæv de faglige gevinster

At studere i udlandet vil højne dit akademiske niveau: du vil få højere karakterer, og lidt tid væk hjemmefra kan hjælpe dig til at starte et nyt skoleår med nyt fokus og frisk motivation. Og vi ved alle, at studierne bare er lidt sjovere, hvis du starter skoleåret med entusiame og slutter med gode karakterer (de to ting har tendens til at hænge sammen).

Peg på den professionelle udvikling

Når det er tid til at kigge efter praktikplads eller job, kan det være en fordel at have international erfaring i forhold til de andre kandidater: Afhængigt af branchen, kan det, at rejse og blive flydende i et andet sprog være nøglen til succes. Plus, at være tosproget kan sikre dig en højere løn, hvilket betyder at du kan bruge flere penge på gaver til dine forældre. Hvis alt går i vasken, og ikke engang udsigten til store stakke af gaver kan hjælpe, så kan du altid antyde, at jo hurtigere du finder et job, jo hurtigere vil du flytte hjemmefra og dine forældre kan få huset for dem selv.

Giv dit eget bidrag

Der er intet der gør et par forældre mere stolte end at se, hvordan deres barn er selvstændigt og økonomisk bevidst. Vis dem, at du allerede gør en ekstra indsats, og tilbyd at betale for noget af din tur til udlandet: få et deltidsjob, arbejd i ferierne eller hjælp til i huset for at spare lidt ekstra penge op, som du så kan investere i din fremtid.  Hvis du også nævner, at du allerede har lavet et budget for rejsen, kan du måske se dem med glædestårer i øjnene. #winning

Vis dem, at du vil passe på dig selv

Dine forældre kan måske være bekymrede for din sikkerhed: vis dem, at du tager deres bekymringer alvorligt, og undersøg numrene til alarmcentralen, hav tjek på forsikringer og så videre. Mind dem om alle skolens sikkerhedsforanstaltninger, for eksempel mulighed for transferservice fra lufthavnen eller guidede ture – alt sammen for at alle kan være trygge.

Lov dem at holde kontakten

Et springende punkt, ikke kun for dine forældre, men for alle dine nærmeste: Du vil opleve så meget i dine uger eller måneder i udlandet, at alle, som ikke er med dig, måske føler sig lidt forbigået. Lov dem at ringe og skrive – eller endnu bedre: hold dine forældre og venner tæt til kroppen ved at opdatere på de sociale medier. Du kan for eksempel lave din egen blog eller facebookgruppe, hvor du deler opdateringer løbende.

Hentyd, at de vil få lidt fritid

At lade dig studere i udlandet har én lille, men vigtig fordel for dine forældre: din mor og far vil ikke bare modtage et velinformeret barn med imponerende sprogkundskaber og en lys fremtid i sigte, de vil også få lidt ekstra fritid, mens du er væk. Selvfølgelig er forældreskabet et job for livet, men vi har alle fortjent lidt ferie hist og her, har vi ikke? At sende dig til udlandet er den ultimative win-win-situation for hele familien.

Stop surmuleriet

Afhængigt af din beslutsomhed og dine forældres modstandsdygtighed, så kan det tage noget tid at få din sag igennem. I denne tid kan der måske opstå lidt spændinger og frustration i familien. Det er nok ikke det bedste hovedargument, men måske kan du smide det ind som en reminder: jo hurtigere dine forældre indser, hvor fantastisk en idé det er at lade dig studere i udlandet, jo hurtigere vil de få deres muntre og dejlige barn tilbage.

Drømmer du om at studere i udlandet?Lær mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op