GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

10 mangaer, du kan lære japansk med

10 mangaer, du kan lære japansk med

Har du brug for nogle sjove hjælpemidler, mens du lærer japansk? Så er manga lige sagen. Manga er japanske tegneserier og grafiske romaner, der bruger en ikonisk stregtegning og fortællestil, som er en stor del af den japanske kultur. I de senere år er manga vokset til et globalt fænomen.

Hvorfor manga hjælper dig med at lære

At læse bøger på det sprog, du studerer, kan hjælpe dig med at mestre dit nye sprog.

Når det gælder japansk, er det ikke anderledes at læse disse fantastiske illustrerede historier. I manga er det det visuelle, der styrer, men der er også tekst mellem tegningerne. Kombinationen af kunst og korte sætninger kan hjælpe dig med at lære, da billederne tilføjer kontekst til det, du læser. De er også trykt i sort/hvid, hvilket gør det lettere at fokusere på at følge med i historien.

Mangahistorier udgives ofte regelmæssigt som en del af en lang serie, før de udgives i bind med flere kapitler. Mange bliver også tilpasset til tv. Så når du først har fundet en historie eller en genre, du kan lide, vil der sandsynligvis være masser, du kan kaste dig over.

Før du går i gang

At læse manga er anderledes end at tage en vestlig bog eller tegneserie; begynd med billedet øverst til højre på siden og læs fra højre mod venstre, oppefra og ned. Du kan også købe mangaen på dit modersmål, så du kan sammenligne, når du sidder fast i japanske ord eller sætninger, du ikke kender endnu!

Her er vores 10 favoritter inden for manga til japanskstuderende.

1. Yotsuba&!

Denne charmerende manga, der er elsket af japanske læsere og elever i alle aldre, følger en ung pige (Yotsuba), som lærer om verden omkring sig og navigerer i alle hverdagens problemer. Sproget og ordforrådet er relevant for elever og enkelt nok til, at man kan følge med som nybegynder, og hvert kapitel kan læses selvstændigt.

2. Pokémon-eventyr

Selv hvis du aldrig har hørt om manga, har du sikkert hørt om Pokémon; det ikoniske animerede univers, hvor væsner med særlige kræfter, herunder Pikachu, lever side om side med mennesker. Franchisen startede som et spil, og mangaen fulgte snart efter. De henvender sig til børn og yngre læsere og er et godt (og velkendt!) sted at kickstarte din japanskindlæring.

3. Doraemon

Doraemon er en af de mest berømte børnemangaer, der følger eventyrene for skoledrengen Nobita og hans robotkat fra fremtiden. Det relativt enkle sprog og de underholdende, familievenlige temaer gør dette til endnu et godt valg for begyndere.

4. Kimi No Na Wa (Dit navn)

To gymnasieelever, en dreng fra det moderne Tokyo og en pige fra en japansk provinsby, vågner op og opdager, at de har byttet krop. Denne romantiske og eventyrlige historie startede som en animationsfilm og er blevet tilpasset som en manga. Heldigvis findes den på flere sprog, så det er nemt for dig at følge med og lære nye ord.

5. Shirokuma Café

Denne lette og komiske manga udforsker hverdagshistorierne om de dyr (og et par mennesker), der besøger en café drevet af en isbjørn. I modsætning til mange fantasy-manga bruger den afslappede udtryk og et ordforråd, der er praktisk i dit eget liv. Den indeholder også ordspil, hvilket kan være en udfordring, når du begynder at lære japansk, men fantastisk, når du øver dig i at mestre nuancerne.

6. Dragon Ball

Kampsport, heroiske intergalaktiske eventyr og en søgen efter syv kugler, der kan tilkalde en drage - med episke historier som disse glemmer du, at du studerer. Dragon Ball har et mindre kompliceret sprog end andre fantasy-action mangaer og er så populær, at den også er blevet til mange anime-serier og film.

7. Slam Dunk

En utilpasset, oprørsk high school-dreng møder en pige, som overtaler ham til at komme med på basketballholdet, hvor han opdager, at han er en fantastisk atlet - lyder det bekendt? Over hele verden har vi haft bøger, film og tv-serier med lignende plot, og hvis du er til basketball (eller holdsport generelt), er denne manga noget for dig.

8. Nichijou (My Ordinary Life)

Denne mangaserie - som også er et tv-show - er en sjov måde at lære om japansk kultur og skikke på. Nichijou følger barndomsvenner, der lever normale liv, men ender i underlige og vidunderlige situationer. Og så er der også en robot og en talende kat.

9. Chi’s Sweet Home

Mangakunst har ofte store øjne og søde figurer, men denne serie om en fortabt killing ved navn Chi tager nuttethed til et andet niveau. Sætningerne er korte, og ordforrådet er enkelt, men da Chi nogle gange taler som et barn, er grammatikken og de ord, der bruges, ikke altid "perfekte" eksempler på japansk.

10. Studio Ghibli Manga

Du er sikkert stødt på nogle af de populære film, der er skabt af det japanske animationsselskab Studio Ghibli. Mange af deres film er blevet tilpasset til din læseglæde, herunder Spirited Away, My Neighbour Totoro og Howl's Moving Castle.

Test din viden om mangaTag testen
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op