Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
Menu

Kender du dine shoppingdage?

Kender du dine shoppingdage?

Singles Day, Black Friday, Cyber Monday – de største shopping-højtider er over os. Hvis du skal ud og købe gaver til hele familien, kan du med fordel læse lidt op på, hvad disse særlige shoppedage går ud på, og hvordan du sparer både tid og penge på dine indkøb. Her får du vores bedste tips!

Single’s Day: 11. november

Dét, som begyndte som en obskur modbevægelse til Valentines Day for enlige mænd i Kina tilbage i 90’erne, er nu blevet verdens største dag for online shopping. I 2009 blev dagen adopteret af e-handels-giganten Alibaba, og gjort til den enorme succes, som den er i dag. Dagen kaldes ofte ”Bachelor’s Day” som en reference til Kinas store ubalance i kønnene efter étbarnspolitikken blev indført.

I 2017 alene brugte kineserne 25 milliard kroner på 24 timer, hvilket gjorde denne dag fire gange større end Black Friday. For at opmuntre til power-shopping, tilbyder forretninger særlige store rabatter og deals med tidsbegrænsning, som for eksempel den kinesiske forhandler af spiritussen Baijiu, som gav de første 33 kunder mulighed for at købe et livs forbrug for kun 1111 yuan (lidt over 1000 DKK). Og mens dagen stadig primært fejres online i Kina, så er Single’s Day i stigende grad blevet populært i USA, Singapore, Thailand, Australien, Sydafrika og stort set alle andre steder, hvor der findes større kinesiske befolkningsgrupper.

Black Friday: Den fjerde fredag i november

I 1924 besluttede stormagasinet Macy’s at bruge den berømte New York Thanksgiving Parade til at promovere et nyt udsalg fredagen efter Thanksgiving. Hvad man ikke vidste var, at Macy’s udsalgsballoner på paraden gennem New York blev starten på en af de mest populære shoppingdage på året.

Black Friday siges at have fået sit navn, fordi det gør forretninger i stand til at gå fra røde tal på bundlinjen (underskud) til sorte tal (overskud) på bare én dag. Med så meget succes på så kort tid, har butikkerne gjort den uofficielle højtid til en ægte guldgrube ved at tilbyde særlige ”early bird specials” og ”doorbusters”, for at opmuntre folk til at stille sig i lange køer foran butikkerne i jagt på slagtilbud. Mens Black Friday oprindeligt startede i USA, er dets udbredelse nu global, og de fleste kommercielle virksomheder rundt omkring i verden har særlige tilbud denne fjerde fredag i november (psst: tjek også EF’s Black Friday tilbud for sprogrejser, sprogkurser og studieår i udlandet!)

Shoppetip: Lav din research i god tid. Undersøg, hvor der er tilbud på de gaver, du er på udkig efter, og planlæg den mest effektive rute fra butik til butik efterhånden som de åbner.

Cyber Monday: mandagen efter Black Friday

I 2005 indførte US National Retail Federation begrebet “Cyber Monday” I håb om at tage del i butikkernes Black Friday-Frenzy. Idéen var at give onlineforhandlere deres helt egen festlige forretningsdag. Siden lanceringen har denne dag vundet tilslutning verden over, og fejres af e-handelsfolk på verdensplan.

Ligesom på Black Friday, er der enorme rabatter på de mest populære gaveidéer, og der hersker en først-til-mølle-mentalitet. Men modsat de fysiske butikkers konkrete udsalgsdag på Black Friday, så er der ikke nogen åbnings- eller lukketider i forretningerne, så tilbuddene løber i alle døgnets 24 timer. Og eftersom udsalget holdes online, er der ingen geografiske grænser for Cyber Monday – det findes online fra San Diego til Seoul.

Shoppingtip: I dagene op til Cyber Monday vil du sikkert se masser af onlinereklamer og emails fra dine favoritbrands. Bogmærk siderne, som du vil besøge og undersøg, hvilke sider der har tilbud på de gaver, som du planlægger at købe til venner og familie. Sidst, men ikke mindst: tjek dit kreditkorts grænser!

Shopping som en højtid i sig selv, kan virke lidt overvældende, men hvis du laver en plan, vil du ikke bare få din shopping gjort i en fart – du kan også spare en hel del penge!

God fornøjelse!

Tag til udlandet med EFLæs mere

Del denne artikel

Seneste artikler fra Kultur

10 grunde til at elske Tokyo
10 gemte perler i Honolulu