GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Derfor skal du lære spansk

Derfor skal du lære spansk

Takket være memes, mad og masser af reggaeton i luften kender du sikkert allerede en del spanske ord. Har du nogensinde overvejet at tage en siesta inden du skal ud og have tapas og mojitos til en fiesta? Det tvivler jeg ikke på. Men er det tiden og pengene værd at studere spansk? Si! Der er så mange grunde til, at du skal lære spansk. I denne her video får du vores bedste argumenter, men der er mange flere grunde:

1. Modersmål for 400 millioner mennesker i 20 forskellige lande

Spansk er officielt eller sekundært sprog i 20 lande spredt ud over Europa, Afrika, Central-, Syd- og Nordamerika, og modersmål for mere end 400 millioner mennesker. Korrekt: udover Spanien og Latinamerika, er spansk officielt sprog i Ækvatorial Guinea og det vestlige Sahara, og signifikant minoritetssprog i Gibraltar, Belize, Andorra og i USA. Faktisk fylder spansk virkelig meget i USA. Tallene varierer, men det estimeres at mere end 45 millioner borgere har spansk som første- eller andetsprog. Alt dette giver spansk status som et af verdens mest udbredte sprog.

2. Næststørste sprog i verden

Spansk er det næstmest talte modersmål, kun slået af kinesisk, der tales af over én milliard mennesker. Ikke desto mindre er spansk langt mere udbredt, hvilket gør det til et utroligt brugbart sprog at lære.

3. Let at lære

Ja, spansk har kønnede navneord, 14 verbal-tider, masser af uregelmæssige udsagnsord, to artikler, men i forhold til andre sprog anses sproget som et af de letteste at tilegne sig en solid base i, mens du arbejder dig hen imod at blive flydende. Der er smutveje til at lære spansk, særligt hvis du i forvejen kender til de romanske sprog. Elever, som taler fransk, italiensk og portugisisk, vil finde uendeligt mange sproglige ligheder med spansk. Takket være sprogets latinske rødder, har du også en fordel, hvis du er god til engelsk; spansk og engelsk har tusindvis af beslægtede ord (som næsten staves ens, og for det meste har samme betydning). Vil du have et par eksempler? Chocolate, capital, flexible, panorama, radio, visual, triple, og tropical er alle perfekte ordslægtninge, og diario/diary, salario/salary, clásico/classic, insécto/insect, og curioso/curious er bare et par af sprogets mange ord, der er i familie med hinanden.

4. … og udtale

Spansk er et fonetisk sprog, hvilket betyder, at det udtales som det skrives. Selvfølgelig er der forskelle i dialekter mellem regioner og lande – men det har ikke indflydelse på betydningen. For eksempel bruger Latinamerikanere ikke den engelske /th/-lyd som spaniere ofte bruger, når de udtaler et /z/ eller /c/ i ord som cerveza (“thervetha”) og gracias (“grathias”). I Argentina udtales ord, der starter med /ll/ og /y/ ligesom det engelske /sh/ (for eksemåpel: yo “sho,” llegar “shegar,” og lluvia “shuvia”), mens man i Chile udtaler endelser for verber i 2. person /ai/ og /i/ som i cómo estái (cómo estás – hvordan går det) og tú querí (tú quieres – du ønsker).

5. God til litteratur

Næsten enhver udvekslingsstuderende vender hjem med en kærlighed til Cervantes eller Gabriel García Marquéz’s “Cien Años de Soledad” (100 års ensomhed). Og vi forstår det godt! Men der er andre spanske forfattere, som er værd at tilbringe en regnvejrsdag i selskab med. Fyld din Kindle med værker af Robert Bolaño, Ildefonso Falcones, Julio Cortázar, Mario Vargas Llosa, Leonora Carrington, og Carmen Martín Gaite – bare for at nævne et par stykker.

6. … og forretning

I forhold til business står det spanske også stærkt. Det har status som officielt sprog i FN, EU og Organisationen af Amerikanske Stater, og De Sydamerikanske Nationers Forbund muliggør forretningsforbindelser og –investeringer at blive skabt på tværs af kontinenterne. I USA er Latinamerikanere den støreste minoritetsgruppe, og representerer en stor procentdel af landets købekraft for brands og virksomheder. Over dammen, i Storbritannien, er det blevet bevist, at manglende sprogkundskaber og afhængighed af, at andre taler engelsk i forretningsforbindelser koster den britiske økonomi omkring 3,5 % af bruttonationalproduktet. Faktisk står der i Det Brititiske Råds ”Language for the Future”-rapport, at Spansk er et af de fem vigtigste sprog efter Brexit.

7. Fantastisk til rejser og sjov

Tænk på de lande, hvor man taler spansk og kan lave en masse sjove ting. Surf på Playa Tamarindo i Costa Rica, stå på ski i Pyrenæerne, gå på Caminoen, eller besøg nogle af de mest spændende byer, inklusiv Buenos Aires, Madrid, Barcelona og Havana. Med spanskkundskaber i baglommen kan du straks begynde at arbejde dig vej gennem din bucket-list!

Vil du lære spansk og rejse?Læs mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op