GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

10 tips til at flytte til udlandet alene

10 tips til at flytte til udlandet alene

Om det er for at lære et nyt sprog, starte på et nyt job eller studere i udlandet ændrer det dit liv at flytte til udlandet.

Første skridt: Beslut dig for at flyt til udlandet efter, at have drømt længe om det eksostiske nye liv.

Andet skridt: Ankom til din destination og spørg dig selv om det egentlig er en drøm eller virkelighed.

Dit drømme liv i udlandet går hurtigt op i sømmene, når virkeligheden rammer dig. Det går op for dig, at du stadig skal betale regninger og skat. Du har ikke fået nye venner. Du har købt den forkerte omformer til din føntørrer. Vent, hvad?

Det er sandt – at flytte til udlandet er spændende, men det kan også være skræmmende. Jeg er flyttet til udlandet to gange, hvor jeg har rykket mit trygge liv til en ukendt by i Europa. Jeg har foretaget spontane beslutninger og på en måned solgt min bil, mine møbler og min yndlings vintagekjole. I sulten efter nye oplevelser parkerede jeg min frygt overfor det uvisse, lige indtil jeg ankom. Jeg vidste det ikke dengang, men at efterlade det velkendte liv derhjemme, ville være en af de bedste beslutninger i mit liv på trods af alle udfordringerne.

Mine mange flyt henover landegrænser har bevæbnet mig med værdifulde tips til, hvordan jeg vænner mig til livet i et nyt land. Det er rigtigt at begyndelsen er den sværeste del. Der vil være øjeblikke hvor man tvivler og er usikker. Men tænk ikke for meget over det. Lad aldrig frygten holde dig tilbage fra at følge hvad dit hjerte ønsker. Med men noget info på forhånd og en stærk beslutsomhed, vil du afgjort føle dig komfortabel på kort tid. Læs videre for at få 10 tips der hjælper dig til at tilpasse dit fantastiske solo-liv i udlandet.

1. Undersøg byen og dine egne ønsker

At flytte til udlandet og til en ny by betyder at du kun skal tage stilling til én person – dig selv. Brug lidt på at kigge ind ad og stil dig selv nogle spørgsmål. Hvad interesserer mig? Hvordan vil jeg tilbringe mine weekender? Hvad vil jeg opnå, mens jeg er her? Jeg anbefaler at du besøger turisthjemmesider der handler om din by. Se hvad din by har at tilbyde, og bliv nysgerrig efter at udforske den. Sørg også for at undersøge hvordan administrative ting fungerer såsom skatter, registrering og afstemning, hvis det selvfølgelig er relevant for din situation. Sæt også nolge klare mål for dig selv.

2. Lav nogle trygge ritualer

De første to måneder jeg var i Hamborg var virkelig ensomme for mig. Jeg havde ikke fået noget socialt netværk. Jeg tilpassede mig en anden kultur, en ny by og et nyt job. Så jeg gjorde det til en tradition, at gøre mine weekender hyggelige og positive. Jeg afprøvede nye opskrifter, rengjorde min lejlighed, gik lange gåture og holdte mig optaget. Jeg havde altid noget at se frem til, om det enten var et afslappende bad, en filmaften derhjemme eller at udforske en ny del af byen. Jeg kaldte disse ”trøsteritualer”, fordi det gav mig en følelse af kontrol og formål, når andre ting i mit liv var usikre og ukendte.

3. Lær sproget

Hvis du ikke i forvejen kan snakke sproget, så meld dig på nogle undervisningstimer hurtigst muligt. Der er intet mere isolerende end ikke at forstå hvad dem omkring dig siger. Det tager år at blive god til et sprog men du vil finde ud af, at hvis du lærer basis sætninger kan det gøre en stor forskel for dit ophold. At finde ud af hvad du skal sige hos bageren eller i supermarkedet, kræver en mindre indsats end du tror, og du vil føle dig mere tilpas hos dem omkring dig.

4. Find en ny hobby

Nu er det tid til at komme ud og finde din nye passion. Måske kan du allerede godt lide at gå til fodbold, skak, kickboksning eller noget helt fjerde. Når du finder en ny hobby vil din selvtillid stige, og give dig nogle mål at arbejde hen imod. Da jeg flyttede til Hamborg købte jeg en guitar og startede til undervisning. Jeg har altid gerne ville lære at spille guitar, så hvis det ikke var nu, hvornår så?

5. Find personer med samme interesser som dig

Elsker du at svømme? Er du helt vild med Stranger Things? Undersøg om der findes grupper i dit område, hvor man kan mødes om jeres interesse. Jeg blev medlem i en skriveklub i Hamborg, hvor vi mødtes en gang om måneden om søndagen. Fra første dag af mødte jeg nye mennesker, som var i samme situation som en selv, ”jeg-er-lige-flyttet-til-udlandet-og-kender-ingen”, situation. Du føler dig meget mindre alene når det går op for dig, at der er andre personer med samme passion som dig selv og har samme udfordringer.

6. Gør dit hjem hyggeligt

Hjem er hvor hjertet er, især når du er flyttet til udlandet. Lige meget om du har din egen lejlighed, kollegieværelse eller deler en lejligheden med en anden, skal du bruge tid på at få dit nye sted til at føles som dit hjem. Små detaljer som levende lys, bløde tæpper, farverige malerier og billeder af dine venner og familie gør en kæmpe forskel. Hvis du er et sted i en kortere periode, så køb nogle friske blomster og duftlys som skaber en hyggelig stemning med det samme, alt imens det er billigt.

7. Deltag i udvekslingsgrupper og Stammtisch begivenheder

Der er en masse online muligheder, såsom Facebookgrupper og Meetup.com, hvor du kan finde lokale udvekslingsgrupper. Nogle mødes for at øve på det lokale sprog til en Stammtisch begivenhed, så prøv at find disse. Vær modig og tag afsed. Du ved aldrig hvem du møder, og slår helt sikkert at rense fedtet fra din komfurventil på en lørdag aften.

8. Netværk med dine kollegaer og klassekammerater

Jeg er naturlig introvert, så i slutningen af min arbejdsdag kan jeg normalt ikke vente med at tage hjem og slappe af. Men at være social har den enorme fordel, at det udvider dit sociale netværk. De gange jeg var ude med mine kollegaer har jeg altid haft en virkelig sjov aften. Plus, du ønsker ikke at være den person på kontoret, der altid siger nej til arrangementer efter arbejdet. Hvis du studerer i udlandet, vil der sandsynligvis være planlagt en masse aktiviteter hvor du kan møde nye mennesker. Sørg for at tilmelde dig og deltag til det.

9. Inviter venner og familie til at besøge dig

Jeg elskede at have folk på besøg. At skulle gøre min lejlighed klar til gæster, tage på indkøb i supermarkedet og planlægge aktiviteter var nogle ting som gjorde mig glad. Du er højst sandsynligt flyttet til et sejt sted, så hvorfor ikke vise det til andre? Fortæl personerne i dit liv at dit hjem er åben. Når de besøger dig, så får du lov til at være turist i egen by endnu engang.

10. Vær optimistisk

At flytte til udlandet er ikke nemt. Nogle gange vil du spørge dig selv hvorfor du flyttede. Fokuser på at være positiv lige meget hvor udfordrende situationen måske er. Et mantra som jeg brugte i en årrække, når livet blev udfordrende: Det vil ikke være sådan her for altid. Det minder mig om, at alle situationer i livet er midlertidige. Fokuser på hvad du skal nå, og stol på at dine følelser nok skal ændre sig til det bedre. Verdens undergang er måske i dag, men det kan måske ende med at blive til en sjov historie i fremtiden.

Kunne du godt tænke dig at studere i udlandet? Læs om vores programmer her.Læs mere her
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op