GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Fodbold vs. amerikansk fodbold: 10 store forskelle

Fodbold vs. amerikansk fodbold: 10 store forskelle

Football? American football? Soccer? Disse sportsgrene deler måske navn i mange lande, men det er så langt lighederne går. Mens de fleste mennesker rundt om i verden blot kender det som "football", kaldes sporten i USA (og Irland) for "soccer". USA har dog også sin helt egen version af fodbold: "Amerikansk fodbold".

Er du forvirret? Vi er her for at give dig nogle svar.

Her er vores begynderguide til de vigtigste forskelle mellem soccer og amerikansk fodbold. Den vil give dig nok information til at improvisere dig gennem samtaler om begge sportsgrene, når du omfavner nye kulturer i udlandet.

1. Foden

Okay, lad os starte ved begyndelsen.

" Football" (eller som vi vil kalde det fra nu af: soccer) har fået sit navn, fordi man skal bruge sine fødder. Så langt, så godt.

Amerikansk fodbold, på den anden side, er ikke særlig fodbaseret overhovedet, men involverer mest at kaste og bære bolden op ad banen.

Hvorfor hedder det amerikansk fodbold og ikke "throwball"? Ingen ved det med sikkerhed, men et svar er, at navnet faktisk ikke refererer til ens fod, men snarere til det amerikanske målesystem med fødder og tommer - da bolden er omkring en fod (ca. 30 cm) lang, gik de med det. Det giver mening... ikke?

2. Bolden

Fodbolde er enkle, runde og ideelle at sparke til.

Amerikanske fodbolde er mere en spids æggeform (eller "prolate spheroid", hvis du foretrækker det mere sofistikerede udtryk), med store sting langs en af siderne for et stærkere greb, når man kaster. De kaldes også nogle gange "svineskind", tilsyneladende fordi det var det, de først blev lavet af (vi er glade for, at det har ændret sig).

3. Banen

Amerikanske fodboldbaner er stort set præcis, som du har set dem i alle de amerikanske high school-film. De er markeret i intervaller på ti yards (ni meter) med en "end zone"-linje og to lodrette stolper i hver ende.

En fodboldbane er endnu enklere med to halvcirkler i midten og en "kasse" 18 meter foran målet. Dette markerer, hvor målmanden - den eneste spiller, der må bruge sine hænder - har lov til at håndtere bolden.

Begge baner er omkring 100 meter lange, selvom fodboldbaner er meget bredere end deres modstykker i amerikansk fodbold.

4. Målscore

Fodbold holder det typisk enkelt. Spark bolden i nettet, og du scorer et mål. Scor flere mål end din modstander, og du vinder kampen.

Amerikansk fodbold handler om "touchdowns" - at undgå tacklinger og føre bolden ind i modstanderens end zone. Disse er 6 point værd, plus et ekstra point for at sparke bolden gennem stolperne efter at have scoret.

En stor forskel her er, at fodboldkampe ofte ender uafgjort, nogle gange uden at der overhovedet bliver scoret mål. Derimod er amerikanske fodboldkampe som regel meget målrige og meget sjældent uafgjorte ved fuld tid. Når der er uafgjort, går kampen i "overtime" - hvor det hold, der scorer først, vinder.

5. Tempoet

Amerikansk fodbold scorer måske flere mål, men det går også langsommere.

Mens fodbold spilles over to halvlege på 45 minutter, er amerikansk fodbold opdelt i fire kvarterer på 15 minutter. Disse kvarterer kan tage et stykke tid at spille ud, fordi uret ofte stoppes i slutningen af et "spil", når boldholderen er tacklet til jorden.

Af denne grund stopper og genstarter amerikansk fodbold konstant. Sammen med spillets kompleksitet kan dette være en barriere for førstegangsfans, men det er en barriere, der er værd at bryde!

6. Spillerne

Begge sportsgrene har 11 spillere pr. hold på banen på ethvert givet tidspunkt.

I fodbold spiller de samme 11 spillere en hel kamp, med eller uden et par udskiftninger. I amerikansk fodbold skifter holdene hele tiden rundt på spillerne, afhængigt af om holdet angriber eller forsvarer.

For eksempel er quarterback-positionen i amerikansk fodbold en vigtig del af "angrebet". Quarterbacken spiller, når holdet har bolden, men sidder ude på sidelinjen, når modstanderen har bolden. Det betyder, at op til omkring 45 spillere kan deltage pr. hold i løbet af en enkelt kamp.

7. Kælenavnene

Detroit Lions, Seattle Seahawks, Chicago Bears - amerikanske fodboldhold har alle sjove officielle kælenavne.

Fodboldhold har også kælenavne, men de er uofficielle. I stedet for rovdyr eller frygtindgydende fjender henviser kælenavne i fodbold ofte blot og temmelig uoriginalt til den trøjefarve, som det pågældende hold bærer. Real Madrid er "Los Blancos" (de hvide), Chelsea "The Blues", Liverpool "The Reds" osv.

Der er også nogle ret tilfældige øgenavne i fodbold, som ser ud til at komme ud af ingenting, men som normalt er relateret til holdets historie. Et par eksempler inkluderer navne som "The Toffees", "The Terriers" og "The Cherries".

At møde "The Terriers" lyder måske ikke som den mest skræmmende mulighed, men måske er det en del af strategien.

8. Ligaen/ligaerne

De samme 32 hold konkurrerer mod hinanden i amerikansk fodbolds NFL-liga år efter år. Uanset om dit hold vinder det eftertragtede Super Bowl-trofæ eller taber hver kamp 50-0, spiller du mod de samme hold om den samme præmie igen i næste sæson.

I fodbold er der mange flere hold, og ligaerne er opdelt i divisioner. Slutter du i toppen af din division, rykker du op til divisionen over dig, hvor bedre hold venter. Ligger du i den nederste ende, ryger du ned ad "faldlemmen" til ligaen nedenunder.

Du kan endda (teoretisk set) starte dit eget hold med dine venner og til sidst spille mod hold som Barcelona eller Bayern München - det er da forsøget værd, ikke?

9. Flytter til ny by

Amerikanske fodboldhold kaldes også "franchises". Som sådan har de ret til at flytte og flytte til en anden by fra tid til anden.

Las Vegas Raiders var engang Oakland Raiders, Los Angeles Chargers var tidligere San Diego Chargers, og LA Rams blev til St Louis Rams, før de ombestemte sig og tog tilbage til LA.

Det er helt uhørt i fodbold, hvor holdene bliver på det samme sted på godt og ondt.

10. Det følgende er

Det siger sig selv, at både fodbold og amerikansk fodbold er ekstremt populære. Men i betragtning af fodboldens betydelige globale tilstedeværelse i forhold til amerikansk fodbolds mere nationale fokus, giver det mening, at seertallene mellem de to varierer betydeligt.

For eksempel blev finalen i FIFA World Cup 2022 mellem Argentina og Frankrig set af hele 1,5 milliarder mennesker - næsten en femtedel af verdens befolkning.

Amerikansk fodbold har også en stor fanbase, men med et højdepunkt på omkring 115 millioner seere under den seneste Super Bowl, tiltrak det næsten 13 gange færre end fodboldens tilsvarende.

På trods af forskellene har både fodbold og amerikansk fodbold deres egen livlige kultur og traditioner, som er værd at udforske. Forhåbentlig vil denne guide hjælpe dig med det grundlæggende, når du kaster dig over en ny sport i udlandet.

Lær en ny kultur at kende i udlandetUdforsk
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op