GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Sådan slipper du af med din accent på engelsk: 5 nemme trin

Sådan slipper du af med din accent på engelsk: 5 nemme trin

Hvor mange gange har folk kunne gætte, hvor du var fra, bare ved at lytte til din accent, når du snakker engelsk? Selvom der er en vis charme ved, lad os sige, en italiensk eller fransk accent på engelsk, hvis det er noget, der irriterer dig, så er jeg her til at dele nogle afprøvede tips til at få en mere engelsk accent – og blive mere selvsikker i sproget imens.

1. Vælg din accent

Find ud af hvilken accent, du bedst kan lide, og hvilken accent, der passer bedst til din personlighed. Der er mange accenter at vælge fra: posh britisk, cool amerikansk, afslappet australsk og så videre.

Når du har valgt din accent, skal du blive ved med at holde fast i den, mens du taler. Brug også det rigtige ordforråd i forhold til accenten. Hvis du beslutter dig for at have en amerikansk accent, skal du prøve at undgå at sige ord som ”mate” eller ”trousers”, som er den britiske version af ”dude” og ”pants”.

2. Se og lyt til alt på engelsk

Det virker måske åbenlyst, men at se alt på engelsk er én af de bedste ting, du kan gøre for at lære det hurtigere og udvikle din accent. Tving dig selv til at se alle programmer, tv-serier, film eller YouTube videoer på engelsk. At lære nye ord er selvfølgelig også godt, men din accent vil takke dig, da dine øre er blevet vant til at høre engelsk hele tiden (og den rigtige accent også – se punkt nr. 1).

Personligt kan jeg godt lide at se ting på deres originale sprog, i stedet for en oversat version. Du kan starte med at se film eller videoer, du allerede har set eller kender rigtig godt, på engelsk. Det er måske svært i starten, men hvis du hjælper dig selv med undertekster, bliver det kun nemmere med tiden. Her er en liste over Netflix-serier, du kan lære engelsk med, hvis du ikke ved, hvor du skal starte.

3. Lyt godt efter

Engelsk er et meget musikalsk sprog, så det er meget vigtigt at arbejde på at perfektionere de rigtige lyde og det rigtige flow, hvis du vil lyde som en indfødt. Jeg er italiensk, og i Italien udtaler vi hvert enkelt bogstav, så engelsk kan være lidt svært for os. Det gik for første gang op for mig, da jeg begyndte at se Gossip Girl på originalsproget. Jeg var overrasket over måden, Manhattan blev udtalt på (mænˈhæt(ə)n). Og da jeg hørte, hvor anderledes det lød end mit modersmål, ville jeg lære mere.

Det er også værd at lytte efter ord, som er udtalt anderledes på engelsk, såsom ”burger”, ”spaghetti”, ”gelato” osv. Selv når jeg siger spaghetti på den amerikanske måde (hvor dobbelt T bliver udtalt som D), gør det ondt i mit italienske hjerte at skulle vænne mig til at sige det på den amerikanske måde for at forbedre min accent.

4. Sig alt højt

Jo mere du øver dit engelsk, desto bedre. Hvis du ikke har nogen at øve med, skal du ikke være bange for at snakke med dig selv. Et spejl kan være din nye engelskmakker – stol på mig, det virker! En af de ting, der har hjulpet mig med min accent, var at læse engelske bøger højt, så jeg kunne øve min udtale. Hvis du kan lide et bestemt filmcitat, kan du øve dig ved at gentage det på samme måde, som personen i filmen siger det. Lær teksterne til dine yndlingssange udenad og gentag dem igen og igen højlydt. Lær og gentag udsagn, du kan lide fra dine yndlingstv-serier, såsom det berømte Joey citat ”How you doin’?” fra Friends. Det er måske et mærkeligt tip, men det virker!

5. Udnyt alle muligheder for at snakke

Siden jeg ikke har nogle udenlandske venner at øve engelsk med derhjemme, har jeg skabt muligheder for mig selv i skolen. Jeg har altid rakt hånden op, når læreren skulle bruge nogle frivillige til at læse noget tekst op eller bare svare på spørgsmål, når læreren spurgte. Jo mere aktiv du er, desto mere lærer du, og desto hurtigere vil din accent udvikle sig.

En anden god måde at forbedre sit engelsk på er ved at tage til udlandet, hvor du kan øve det i hverdagen. Det er den ultimative oplevelse, når det kommer til at lære engelsk og slippe af med din accent – du skal bare vide, hvilken accent, du gerne vil have, og hvor du skal tage hen. Jeg har været heldig nok til at arbejde med EF de sidste par måneder som en Global Intern, men jeg har rejst med EF før, og har gjort store fremskridt med min accent ved at bruge mit engelsk med mine internationale venner i skolen. Og selvfølgelig udenfor klasseværelset med de lokale. Jeg er stadig venner med mange mennesker, jeg mødte dengang.

Til at slutte af med: hvis du vil forbedre dig hurtigt i forhold til dine evner og din accent, er der ingen substitut for engagement og at lægge timerne i det; ellers bliver vi dovne, og så bliver vi aldrig bedre.

Lær engelsk i udlandet med EFLæs mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op