Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
Menu

Sådan forbereder du dit barn på succes i karrierelivet

Sådan forbereder du dit barn på succes i karrierelivet

Enhver forælder ønsker, at deres barn får succes i livet. Hvilken type succes man ønsker kan variere fra familie til familie, men ud over at være venlig, engageret og produktiv i samfundet, har de fleste forældre et ønske om, at deres barn skal klare det godt karrieremæssigt.

I det kommende årti vil flere industrier blive automatiserede og robotter vil tage over, derfor er det vigtigere end nogensinde, at vi har færdigheder, som adskiller os fra maskinerne. Når robotter og algoritmer overtager flere og flere af vores opgaver, vil færdigheder som kreativitet, tilpasningsevne og følelsesmæssig intelligens blive afgørende for succes.

Men hvordan udvikler du disse færdigheder hos dit barn? Hvordan forbereder du dem på succes i fremtiden?

Udforder dem (og dig selv)

Forældre ønsker og forventer nogle gange, at børn går i deres forældres fodspor, men verden i morgen kan se radikal anderledes ud, og derfor bliver forældre nødt til at tænke ud af boksen og forestille sig hvilke valg i dag, der vil skabe den bedst mulige fremtid for deres børn.

Mens formelle uddannelser fortsat vil give de intellektuelle rammer for de flestes karriere, bliver det lige så vigtigt at se bort fra det. Evnen til at huske og recitere ting – fokusset fra formel skolegang – vil ikke være godt nok i en verden, hvor robotter og algoritmer gør det meget bedre end mennesker. Ifølge en World Economic Forum-rapport, er det anslået at 5 millioner jobs vil gå tabt i de kommende år, og på de fleste områder vil evnen til at tænke kreativt og lære løbende blive afgørende.

En kreativ og fleksibel tankegang kan udvikles ved at udfordre dit barn, ved at åbne deres horisonter og lære nye ting løbende. Hvis du aldrig har studeret i udlandet, burde du overveje at lade dit barn investere i et udlandsophold. Hvis du aldrig har arbejdet eller været frivillig i et land, som er helt anderledes end det du kommer fra, så tag springet, og forslå dit barn det. At respektere dit barns temperament og unikke interesser, udfordre dem med de muligheder du mener vil forberede dem bedst på den dynamiske fremtid, der ligger foran dem.

Lær dem at kunne tilpasse sig

Oplevelser, som vil skubbe dit barn ud af sin komfortzone vil gøre dem meget bedre forberedte på den virkelige verden.

På et praktisk niveau, vil det at kunne tilpasse sig, gøre dig bedre forberedt på en karriere uden grænser. De bedste arbejdspladser og teams vil i fremtiden være mere flydende, fjerntliggende og fleksible end vi overhovedet kan forestille os i dag, og til det, har vi brug for de bedst forberedte og mest fleksible medarbejdere.

Intellektuelt, vil det at være fleksibel skabe den rette form for mental fleksibilitet og selvtillid, samt en vilje til at lære løbende og ændre karriere, hvis det er nødvendigt. Faktisk opfordrer Jon Williams, den fælles globale leder hos People and Organisation at PwC, unge til at tænke på sig selv om ”et kompleks af færdigheder og evner, ikke en defineret rolle eller profession”.

En af de mest effektive måder at udvikle en god tilpasningsevne på, som en færdighed for dit barn, er at få dem til at studere eller arbejde i udlandet; at bo i en ny by, at få nye venner, lære om en ny kultur og en ny måde at gøre ting på, skaber en åbenhed, der vil tjene dem godt.

Hjælp dem til at oprette forbindelser

Evnen til at kunne skabe forbindelser og netværk på trods af barrierer er en god egenskab hos succesfulde ledere, forskere, forretningsfolk og kunstnere. Globale problemer kræver globale løsninger, og morgendagens ledere skal være følelsesmæssigt, socialt og kulturelt intelligente.

David Deming, lektor i uddannelse og økonomi ved Harvard University, påpeger en anden grund til, at bløde færdigheder vil betyde endnu mere i fremtiden: Mange jobs og arbejdsopgaver bliver automatiserede, derfor vil kombinationen af teknisk kunnen og sociale færdigheder give virksomheden de bedste forudsætninger.

At rejse er en fantastisk måde at skabe en følelse af forbindelse og udvikle avancerede sociale færdigheder på, men at studere eller arbejde i udlandet er altid bedre. Det giver dit barn en dybere forståelse og oplevelse, som en guidet tur på ferien ikke kan. Det giver dem også mulighed for at lære lokalsproget – det mest effektive værktøj til at bygge broer til nye kulturer og nye måder at tænke på.

Sprogværdier

Studier har vist, at det at kunne tale to sprog eller flere bygger mental fleksibilitet, styrke og modstandskraft. Og mens mere end halvdelen af alle børn, der bliver født i dag, forventes at leve til de bliver 100 år, er strategier, som holder vores sind ungt og vågent vigtigere end nogensinde.

Men udenlandske sprogfærdigheder kan give dig mere end det: Evnen til at kunne kommunikere effektivt og naturligt med folk fra alle fire verdenshjørner. Som hovedsprog for global forretning, er det førsteprioritet, at sikre, at dit barn lærer engelsk. Engelsk tales i 100 lande og af 1,5 mia. mennesker og vil sandsynligvis forblive lingua franca i de kommende årtier. Fra videnskab og medicin, til lov og forretning, er et godt engelsk afgørende for succes. Og selvom vi starter med at lære engelsk tidligt i den danske skole, vil et udlandsophold af kortere eller længere varighed sikre, at dit barn får brugt sproget i praksis, og oplever den magiske fordybelse i sproget, hvor det pludselig bliver naturligt og trygt at tale i alle sammenhænge.

Hyld deres præstationer

Forældre skal være åbne over for forandringer og fejre fremskridt; det er essentielle elementer, når det kommer til dit barns fremtidige succes. Det er vigtigt at sikre, at børn trives godt i skolen og kommer ind på et godt universitet, men hvis du ser bort fra det åbenlyse i en verden med hurtig forandring, hvor kreativitet, tilpasningsevne, følelsesmæssig intelligens og interkulturelle færdigheder vil betyde mere end nogensinde.

Studer i udlandet med EFLær mere

Del denne artikel

Seneste artikler fra Sprog