GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Sådan slipper du af med din flyskræk

Sådan slipper du af med din flyskræk

For nogle er det næsten angstprovokerende at sætte sig i flysædet. Det sker sjældent, at de moderne fly, vi flyver med i dag, styrter ned. Men på trods af dét, så er der nærmest ingen videnskabelige fakta eller trøstende ord, der kan berolige en skrækslagen flypassager. Flyskræk er faktisk lidt ironisk: det faktum, at flystyrt næsten aldrig sker, er nok dét, der gør tanken om det skræmmende. Men flyvning er en af de sikreste måder at rejse på.

Flyskræk skal ikke afholde dig fra at komme ud og opleve alt det, vores fantastiske verden har at byde på, så her er 8 tip til, hvordan du at slippe af med din frygt.

1. Frygt ikke turbulens

Der er både en god og en dårlig nyhed: den dårlige nyhed er, at klimaforandringerne med stor sandsynlighed vil være skyld i, at du kommer til at opleve mere turbulens. Den gode nyhed er, at turbulens udelukkende er irriterende og slet ikke så farligt, som du tror. Og vingerne falder heller ikke af – mange af dem kan faktisk bøje sig helt op til 90 grader – men det her betyder ikke, at flyet lige pludselig slår saltomortaler i luften. Du kan dog godt komme til skade, hvis der er meget turbulens, så sørg for, at du har spændt sikkerhedsselen, når du sidder ned og skiltet lyser.

2. Lad være med at bekymre dig om ubehagelige ting

At flyve er lige som at svømme: der er en vedvarende luftstrøm, og lufthuller findes ikke (kun som turbulens – se punkt nr. 1). Så ligesom du ikke kan falde ud af havet eller en sø, kan du ikke falde ud af luften. Bekymret over motorerne? Flymotorer bliver kontrolleret – jævnligt, og selv hvis det usandsynlige skulle ske, at begge motorer sætter ud på samme tid, så kan et fly, der flyver i en højde af 30.000 fod svæve op til 160 km., og der er derved tid til at nødlande. Sidst men ikke mindst, hvis du er bange for, at en eller anden tosse skulle få lyst til at åbne døren under flyvning, så bare rolig: dørene er låst, og forskellen i lufttrykket inden- og udenfor kabinen, gør at det slet ikke kan lade sig gøre.

3. Download en app (eller to)

Der er en app til alt, og flyskræk er ingen undtagelse: SOAR appen hjælper dig før, under og efter din flyrejse med videoer, information om turbulens, en G-kraft måler, vejrudsigter og meget mere. Hvis du er tosset med statistikker, så hent appen Am I Going Down app, der gør lige præcis det, som titlen lover: du taster dine flyoplysninger ind, og så regner den sandsynligheden for et flystyrt ud. Det lyder måske lidt voldsomt, men fordi flystyrt er så sjældne, kan det hjælpe at se statistikkerne. For at illustrere hvor god Am I Going Down appen er, har jeg et eksempel på de statistikker, den giver dig: hvis du flyver fra London til New York, så er chancerne for at styrte ned 1 ud af 5.3 millioner. Hvis chancen for at du skulle styrte ned på netop denne flyrejse, skal være tilstede, skal du altså flyve den hver dag i 14,716 år.

4. Distraher dig selv

Jo mindre tid du bruger på at bekymre dig om risici, fortolke hver en lyd og iagttage stewardessernes mindste bevægelser, des bedre. Læs, spil et spil, se en film og lyt til din yndlingsmusik indtil du ikke orker det mere. Hvis det ikke lyder som noget for dig, så kan du altid fordrive tiden med at sove og spise.

5. Øv dig i at slappe af

Selvom du ikke lider af flyskræk, så kan de små sæder og manglen på benplads gøre dig stresset. Og derfor kan afspændings- og meditationsteknikker være super hjælpsomme. Søg efter dem på Google (eller i App store) og download dem, eller print dem ud, så du kan øve dig – selv under landing og takeoff. Når du får at vide, at du gerne må gå rundt i flyet, så gør det, for det hjælper at få strakt alle lemmer!

6. Fortæl det til fæypersonalet eller dine medrejsende

Det kan hjælpe at fortælle din sidemand eller flypersonalet, at du er bange for at flyve. Fortæl dem også, hvordan de kan hjælpe dig: måske skal de bare lade dig være i fred, minde dig om at trække vejret dybt, eller bare lytte til dig, når du fortæller, hvad det er, du er bange for. Flypersonalet er trænet i at hjælpe passagerer, der lider af flyskræk, men det er ikke sikkert, at de kan komme dig til undsætning under takeoff og landing. (Det er her din sidemakker kommer ind i spillet.)

7. Bekæmp frygten med professionel hjælp

Workshops og terapisessioner kan hjælpe dig med at tackle din flyskræk. Mange flyselskaber gør meget for at hjælpe og støtte de passagerer, der lider af flyskræk ved at tilbyde specialterapi, hvor man kan tage kurser, hvor man blandt andet kan komme ind og se cockpittet. Nogen gange virker det bare bedst at se frygten i øjnene.

8. Fokuser på hvad der er på den anden side

Tænk på alle de lækre tapas-caféer, du skal på jagt efter i Barcelona, den lækre sushi du skal spise dig mæt i i Tokyo, og al den kaffe du skal drikke, imens du ser på mennesker i Notting Hill… Det er alt sammen noget, der venter dig på den anden side af den rejse, du frygter. Og det er, som du garanteret allerede ved, mere end det hele værd.

Udforsk verdenLær mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op