GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

At opdrage en polyglot: Sådan støtter du dit barns sprogindlæring

At opdrage en polyglot: Sådan støtter du dit barns sprogindlæring

At opdrage en polyglot - et barn, der taler flere sprog flydende - kræver bevidst og konsekvent støtte fra forældrene. Hvis du og din partner har forskellige modersmål, kan det være en god idé at lære jeres barn begge sprog. Dette er kendt som OPOL-metoden (en forælder, et sprog).

Det er bestemt en stor hjælp, men du behøver ikke at tale flere sprog derhjemme for at lære dit barn et andet sprog. Start med at indgyde dem din tro på, at det er vigtigt, gavnligt og også sjovt at kunne flere sprog. Derefter kan du følge tipsene i denne artikel for at støtte dit barns sprogindlæring i alle aldre.

Start så tidligt som muligt

Små børn har hjerner som svampe, hvilket gør det lettere for dem at tilegne sig et andet sprog. Psykologen Eric Lenneberg hævdede, at "der er en kritisk, biologisk bestemt periode for sprogtilegnelse mellem 2 og 12 år". Mellem disse aldre gør hjernens plasticitet det lettere at tilegne sig sprog.

"Små børn er meget mere intuitive sprogindlærere end ældre elever, og de opnår generelt højere niveauer end dem, der begynder som unge eller voksne," skriver University of Melbourne i rapporten 'Promoting the benefits of language learning'.

Det er ikke kun sproglige færdigheder, de kan tilegne sig tidligt; mange programmer for tidligt andetsprog fremhæver både de sproglige og affektive fordele ved at starte tidligt. For eksempel understreger et europæisk sprogpolitisk dokument fra Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber fordelene ved tidlig sprogindlæring, da "holdninger til andre sprog og kulturer dannes, og grundlaget for senere indlæring lægges".

Giv dem en grund

Selvom det kan være lettere at lære et fremmedsprog som barn, betyder det ikke, at det er nemt. Som sprogforsker Danae Perez, PhD, skrev: "Det er vigtigt at erkende, at sprog aldrig læres uden anstrengelse, ikke engang af børn."

Børn ved, at de har brug for sprog til at kommunikere med deres omsorgspersoner, kammerater og lærere. Så for at begynde at tale et nyt sprog har et barn brug for en grund eller en udløser, der vækker deres interesse for at bruge sproget. Det kan være for at kommunikere med et familiemedlem, der kun taler modersproget, i skolen eller i en legegruppe.

Som Perez siger: "Hvis du ønsker, at dit barn skal blive flersproget, skal du sørge for, at det har en grund til at lære mere end ét sprog."

Skab et miljø, der er rigt på sprog

Hvis du bor i et flersproget samfund (som for eksempel Schweiz, Indien eller Singapore), kan du relativt nemt udsætte dit barn for flere sprog. Men hvis du bor i et etsproget samfund, skal du være mere bevidst. For små børn er musik og bøger de bedste og nemmeste måder at introducere flere sprog på, især hvis du ikke selv er flersproget.

Du kan læse godnathistorier på et andet sprog (eller afspille lydbøger, hvis du ikke kan tale sproget), lytte til musik, børnerim, spille spil og se tv-serier eller film på det pågældende sprog.

Overvej også at melde barnet ind i en sproglig legegruppe eller skole, og find en sprogudvekslingspartner, lærer, barnepige eller babysitter, som kan tale med dit barn regelmæssigt. At modellere sproget vil hjælpe dem med at lære det meget hurtigere.

Oprethold konsistens

Konsistens er nøglen. Hvis du bruger OPOL-metoden, skal du prøve så meget som muligt at få hver forælder til at holde sig til sit sprog. At hyre en barnepige til at tale med dit barn to timer om ugen kan måske lære dem et par ord, men det får dem ikke til at tale flydende. Det gør det heller ikke at læse en bog i ny og næ. Det kræver regelmæssig og konsekvent eksponering og belønning.

En anden mulighed kan være at indskrive dit barn i en tosproget skole eller børnehave. Mange lande tilbyder programmer, hvor børnene undervises på to sprog i en 50/50-fordeling.

Understøt læring i kontekst

Når dit barn bliver lidt ældre, kan du overveje at sende det på en studietur til udlandet, så det kan fordybe sig i den kulturelle kontekst, som det sprog, det lærer, indgår i.

Det kan være et sprogkursus i udlandet, en sommerlejr i et andet land eller en udvidet familieferie. Disse muligheder er alle gode måder at give dit barn rigelig eksponering og øvelse på, mens det nyder en sjov ferie og udvider sit verdensbillede. Læs mere om, hvordan man forbereder sin første sprogrejse.

At lære et andet sprog giver indsigt i andre kulturer og måder at forholde sig til verden på en unik måde. "Et sprog og dets kulturer er uløseligt forbundet. Når vi lærer et andet sprog, lærer vi ikke kun de ord, som de, der taler sproget, bruger til at betegne dagligdags genstande og ideer, men vi får også indsigt i andre måder at tænke på og forholde sig til verden på," skriver rapporten Benefits of Language Learning.

Prøv at være tålmodig

Alle lærer i et forskelligt tempo, så prøv at være tålmodig og forstå, at hver eneste lille smule hjælper. Så længe du fortsætter med at gøre sprogindlæringen sjov og interessant, vil dit barn gøre fremskridt. Du kan endda fejre fremskridtene ved at lave noget sjovt sammen, som f.eks. at lave en særlig opskrift eller deltage i en kulturel festival.

Invester i dit barns sprogindlæringUdforsk
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op