GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

En overlevelsesguide til amerikansk engelsk

En overlevelsesguide til amerikansk engelsk

Du er i gang med at lære engelsk - et stort skridt! Som det mest udbredte sprog i verden vil du være i stand til at tale med 1,5 milliarder mennesker globalt. Men er det virkelig så let? Fordi engelsk har været brugt så bredt i århundreder i den vestlige verden, har det udviklet sig lidt anderledes i Storbritannien og i USA, hvilket har resulterer i en version af sproget kendt som 'amerikansk engelsk'.

Selvom amerikansk engelsk ikke er så forskellig fra britisk engelsk, er der et par forskellige regler f.eks. stavning, som er nyttige for dig at kende. Uanset om du bor eller læser i Los Angeles eller London - kommer her vores overlevelsesguide til at forstå begge versioner.

1. At bruge den rigtige dato

Ved at kende denne regel kan du spare en masse tid, når du organiserer din sociale kalender eller klasseskema. På britisk engelsk (vi kaldet det 'engelsk' fra nu af), skrives datoer typisk i formatet: dato/måned/år. Så 05/10/20 betyder 5. oktober 2020.

Men når vi springer over til USA, skrives datoerne i en anden rækkefølge: måned/dag/år. På amerikansk engelsk, hvis du skulle til en koncert den 5. oktober 2020, ville datoen på billetten blive skrevet som 10/05/20.

2. Hvor mange 'l'er?

Mange almindelige ord på engelsk har en dobbeltkonsonant, såsom et 'l'. For eksempel; travelled eller cancelled. Ganske ofte dropper amerikansk engelsk disse dobbeltkonsonanter og forvandler dem til travled og canceled.

Der er dog et par tilfælde, hvor amerikansk engelsk beholder de dobbelte l stavemåder. Dette sker ved ord, hvor der lægges vægt på en stavelse, der ikke er den første. Altså kontrolleret og har en dobbelt l, fordi vægten er kontrolleret. Det er en lignende situation for andre dobbeltbogstaver, som at holde det dobbelte t i 'committing'.

3. Pas på dine vokaler

Når der skal tilføjes eller fjernes ekstra vokaler ved 'ou'-lyde kan der ofte begås fejl. Som en generel regel, hvor engelsk bruger et 'ou', generer amerikansk engelsk ikke 'u'et', og bruger bare et 'o'.

Nogle af de mest almindelige eksempler er de engelske ord colour, favourite og behaviour, som bliver color, favorite og behavior, når de amerikaniseres (eller er det amerikaniseret?).

4. S eller Z?

Her er en anden staveforskel, der ofte fører til forvirring. Efterhånden som amerikansk engelsk har udviklet sig, har det erstattet mange af 's'erne i slutningen af ​​engelske ord med 'z'er. Det lyder som det samme sagt højt, men er skrevet forskelligt. For eksempel kan du være organised på engelsk, men på amerikansk engelsk vil du være organized. Det er det samme ved realise (realize), cosy (cozy) og apologise (apologize).

5.Bliver det varmt herinde?

I Storbritannien måles temperaturen i grader Celsius, også kendt som centigrade. Denne skala har 100 punkter, eller grader, markeret mellem hvor vandet fryser (0°C) og hvor vandet koger (100°C). Så på en varm sommerdag i Storbritannien kan vejrudsigten være temperaturer på 25°C.

I USA måles temperaturen på Fahrenheit-skalaen, hvor vands frysepunkt er 32°F, og kogepunktet er 212°F. Så når nogen taler om '25 grader', er det vigtigt at vide, om de bruger Celsius eller Fahrenheit, for det kan enten betyde en varm dag eller en meget kold dag!

6. Lad os tale enheder

De fleste lande i Europa bruger det metriske system til at måle ting som afstand og vægt; centimeter, meter og kilometer for afstand, gram og kilogram for vægt. USA bruger man dog stadig det imperiale system, der oprindeligt blev skabt af det britiske imperium; hvor man måler afstand i tommer, fod og miles, mens vægten er kvantificeret i pounds og ounces.

Tingene er lidt mere komplicerede i Storbritannien, som typisk bruger nogle metriske og nogle imperialistiske mål. For eksempel, hvis du chattede med en britisk engelsktalende, beskrives korte afstande ofte i meter, men så bruges miles (i stedet for kilometer) til langdistancemålinger såsom rejser mellem byer.

7. Udtalelse af dine 't'er

Der er masser af regionale accenter i Storbritannien og i USA, hvilket gør det vanskeligt at definere en 'korrekt' udtale for mange ting. En regel, der dog er god at huske, er, at engelsktalende ofte vil udtale "t" i midten og slutningen af ​​ord, mens mange amerikansk engelsktalende vil blødgøre det.

På amerikansk engelsk lyder ord som 'twenty' mere som 'twenny', og 'party' kan glide mod 'pardy'. Det mere mærkbare 't' på engelsk er også meget tydeligere i ord som water, little og better. Tænk over dette næste gang du ser amerikansk eller engelsk tv, eller lytter til en podcast med amerikansk eller engelsk accenter.

8. Et par finurligheder mere

Nogle gange har de to versioner af engelsk bare forskellige navne for den samme ting. For eksempel kan du på engelsk leje en lejlighed, mens du studerer på universitetet, mens du på amerikansk engelsk ville leje en lejlighed, mens du studerer på college. Eller måske drømte du i nat i England om at 'going on holiday', mens du i USA ville ha drømt om at 'going on vacation'.

9. Tænk: Hvem taler du til?

Med mange af disse regler handler det ikke rigtig om rigtigt og forkert, da begge versioner af engelsk er bredt accepteret. Hvad der er vigtigere er at vide, hvem der læser din tekst. Typisk bruges amerikansk engelsk mest i USA, og engelsktalende andre steder i verden følger ofte britisk engelske regler.

Sender du WhatsApp til en ven i England, eller sender du en e-mail til en engelsktalende kollega i Europa? Eller søger du ind på college i USA? Tænk på dit publikum, og juster din skrivning i overensstemmelse hermed!

Forfin dine engelskkundskaber i udlandetUdforsk
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op