Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
Menu

10 britiske dialekter, du skal kende

10 britiske dialekter, du skal kende

Hvis du er ved at lære engelsk i Storbritannien, tror du sikkert, at du kommer hjem med en perfekt britisk accent, så det lyder som om, du har fået undervisning af dronningen selv.

I virkeligheden er der næsten 40 forskellige dialekter i Storbritannien, der lyder fuldkommen forskellige, og i mange tilfælde bruger de forskellige stavemåder og ordstruktur. Der er faktisk næsten én dialekt per region.

Her er 10 britiske dialekter, du skal kende:

1. Skotsk

Lad os starte i det nordlige med accenten som universelt symboliserer glasklare søer, bjerge med sne på toppen, tartan og… shortbread. Den skotske accent, som vi kender den, blev udviklet i slutningen af 1700-tallet, men eksisterede i mange forskellige former før det.

Den er meget inspireret af det gæliske sprog, som blev (og nogle gange bliver) talt i nogle dele af Skotland, ligesom det norske sprog fra vikinger, der invaderede landet. Skotter ville udtale Skotland som ’SKORT-lond’ i stedet for de standard engelske ’SKOTT-lund’.

Hvis du vil høre den skotske accent, skal du besøge byer som Edinburgh og Glasgow.

2. Geordie

Folk fra Newcastle taler en dialekt, der kaldes Geordie, som er én af de stærkeste og mest tydelige accenter i England.

Geordie ændrer reglerne for standard engelsk, så intet er udtalt, som du forventer: Ordet ’button’ bliver udtalt som ’BOT-tdan’ i stedet for ’BUH-tun’, med en ’ooh’ lyd ved U’et og et rullende T. Ja, det er nok bedst at slå op på YouTube.

3. Scouse

Folk fra Liverpool kaldes Scousers eller Liverpudlians, og deres dialekt (der ligesom Geordie, er meget stærk og letgenkendelig) kaldes Scouse.

Liverpudlians ville sige ’woss dtha?’ i stedet for ’what’s that?’ med tryk på A og Y i ord. De ruller også deres R’er, hvilket gør det svært at høre, om de siger L eller R.

Hvis du vil lære dialekten Scouse skal du besøge Liverpool eller Manchester.

4. Yorkshire

Én af de største regioner i England, Yorkshire, har en genkendelig accent, hvor én af de største forskelle på udtalen er på bogstavet U, som bliver udtalt som ’ooo’ i stedet for ’uh’ – så ’cut’ er udtalt som ’coht’ og ’blood’ er udtalt som ’blohd’.

Den er åbenbart set som én af de høfligste og mest troværdige dialekter af andre i Storbritannien, men personligt har jeg aldrig mødt en troværdig person fra Yorkshire (jeg laver bare sjov, de er skønne mennesker).

Du kan høre Yorkshire dialekten i byer som York, Leeds og Sheffield.

5. Welsh

Som et officielt land, har Wales deres egen kultur og deres eget sprog, der bliver talt af en halv million mennesker. De har fantastiske og lange ord som ’ Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch’, som er navnet på en Welsh landsby (og er det næstlængste ord i hele verden).

Du kan lære Welsh dialekten, hvis du besøger Cardiff eller nærliggende byer som Bristol.

6. Brummie

Nok det sødeste navn på listen, og denne dialekt er faktisk én af de mest latterliggjorte i Storbritannien – hvilket er ondt, for folk fra Essex har tydeligvis ikke hørt dem selv snakke.

Navnet kommer fra Brummagem og Bromwichham, som begge er historiske alternative navne til den store by Birmingham, hvor folk taler denne dialekt.

Folk med en Brummie dialekt vil sige ’hello’ som ’heh-LOUW’ i stedet for ’HEH-low’, selvom der er mange variationer af dialekten rundt omkring i byen (det er den tredje største by i England).

7. West Country

West Country inkluderer regionerne Gloucestershire, Dorset, Somerset, Devon og Cornwall, og dialekten er det tætteste, vi kommer, på det gamle britiske sprog Anglo-Saxon, som stammer fra germanske sprog – så lokale West Country-talende siger ’I be’ i stedet for ’I am’, og ’thou bist’ i stedet for ’you are’, som er meget tæt på ’ich bin’ og ’du bist’ på tysk. Hvor mærkeligt!

Resten af dialekten er rhotic (hvor R’et er rullende), så det lyder faktisk som amerikansk engelsk, selvom beboere i West Country ikke vil indrømme det.

Hvis du vil høre dialekten i virkeligheden, så skal du tage til en af de store byer i West Country som Bristol eller Bournemouth.

8. R.P.

Accenten fra the Home Counties området (regionerne Berkshire, Buckinghamshire, Hertfordshire, Kent, Surrey og Sussex) er tættest på, hvad man kalder dronningens engelsk, også kendt som ’Received Pronunciation’ eller standard engelsk.

Det er helt basalt en ’flad’ accent med tryk på vokaler som A (udtalt som ’ah’ i ’car’) og O (udtalt som ’ohw’ som i ’snow’), men ofte varierer udtalen mellem forskellige ord, som du nok vil finde besværlig, hvis du lærer engelsk for første gang: Ord som ’cough’ og ’dough’ staves næsten ens, men udtales forskelligt.

Du finder R.P. i byer som Oxford, Cambridge, Eastbourne og Brighton.

9. Essex

Denne regions dialekt er så speciel, at du kan høre, om en person er fra Essex med det samme. De udtaler ord som ’no’ som ’NA-hw’ og dropper ’th’-lyden i ord som ’think’, så de siger ’fink’ i stedet.

Det er også blevet normalt at droppe ord som ’to’ og ’the’ i udtryk som ”Let’s go (to the) shops”. Det er en dialekt, der er blevet mere og mere kendt takket være reality TV shows, som har folk fra Essex med. Noget, andre synes, er meget morsomt.

Tag til London for at tage en dagstur til Essex og opdag dialekten.

10. Cockney

Måske den mest berømte britiske accent udover R.P. er Cockney. Det udviklede sig som den fattige arbejdsklasses dialekt i East End i London, og ses stadig som en markør for ”sand” East London arv.

Ligesom Essex accenten, bytter Cockney ’th’ ud med ’f’, dropper ’h’ i starten af ord som ’head’, og forlænger vokaler som A og E.

Vil du have din egen britiske accent? Så se mere her.

Lær engelsk med os i EnglandLæs mere

Del denne artikel

Seneste artikler fra Sprog

Derfor skal du lære spansk