Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
Menu

Kend de klassiske, kulturelle fejl

Kend de klassiske, kulturelle fejl

Da vi var mindre, lærte vi, at det var høfligt at sige ”tak”, ”må jeg bede om”, og at holde vores albuer væk fra bordet, mens vi spiser. Nu hvor vi er vokset op, er det nemt at tro, at vi har styr på alt og kender alle de sociale normer, som holder verden civiliseret. Men kender du de klassiske, kulturelle fejl, mange laver?

Men hvis du har været ude at rejse på et tidspunkt, har du sikkert også lagt mærke til, at sociale normer ikke altid er de samme. Så i tilfælde af at du planlægger en tur til udlandet, er her en liste over de mest normale snublefejl, du kan lave, og et par tip til, hvordan du kan undgå dem. Kend de klassiske, kulturelle fejl, er en guide til dig som helt vil undgå at begå nogle fejl.

Tag skoene af

I mange dele af verden, inklusiv Tyskland, Schweiz, Skandinavien, Japan, Korea og Tyrkiet, viser dét, at du tager skoene af, når du er inviteret inden for i andres hjem, at du har respekt for værterne. Så hvis du er blevet inviteret til et privat arrangement, så hver forberedt på at efterlade dine fine sneakers eller yndlingsstøvler ved døren. Nogle kulturer sørger for sutsko til deres gæster, så ingen sidder og får kolde fødder.

Thumbs-up

Mange tror måske, at en opadpegende tommelfinger altid er en måde at udtrykke velvilje på, men ikke alle nationaliteter deler den forståelse. I dele af Vestafrika, Rusland, Iran, Grækenland og Sardinien vil de ikke være enige med dig. I stedet vil den søde gestus mere blive opfattet på samme måde, som du ville opfatte en langefinger i vejret.

Skål!

Når du hæver dit glas i Tyskland eller Schweiz, er det kutyme at skåle med alle ved bordet. Når du klirrer glassene mod hinanden, så vær sikker på at holde øjenkontakten. Hvis du ikke gør det, er du i vanskeligheder. Det giver nemlig syv års ulykke. Og husk desuden, at man ikke må krydse armene, når du skåler rundt om bordet.

Spis med fingrene

Hvis du rejser til dele af Asien, Afrika eller Mellemøsten, kan du godt lade dit bestik blive hjemme. Det er ikke blot acceptabelt at spise med fingrene, men det er ligefrem ubehøvlet, hvis du ikke gør det. Bare husk at spise med din højre hånd. Venstre hånd er nemlig reserveret til det, der sker på badeværelset. Ja, undskyld til jer venstrehåndede, men når det kommer til mad, regerer den højre hånd suverænt.

Berøring

I store dele af Europa er det høfligt at hilse med et par kys på kinden. Antallet af kys afhænger af, hvor du er. Hvis du prøver det i dele af Asien eller Mellemøsten, vil du til gengæld risikere at lave en kæmpe bommert. I Thailand er hovedet helligt og bør aldrig berøres. Så du må ikke engang så meget som overveje at klappe et af de små, søde thailandske børn på hovedet.

At drikke kaffe

Hvis du er i Italien eller Spanien og har brug for et eftermiddagskick, så er det bedst at gå efter en espresso. I kaffens land er cappuccinoer praktisk talt bandlyst efter kl. 11 om formiddagen. De lokale vil helt sikkert fortælle dig, at mælk er bedst til morgenmad, og at det vil forstyrre din fordøjelse, hvis du drikker det efter frokost.

Rejs ud og oplev andre kulturer med EFLær mere

Del denne artikel

Seneste artikler fra Rejser