Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
Menu

Guide til dit sabbatår i USA

Guide til dit sabbatår i USA

Der er ikke nogen rigtig måde at tage et sabbatår i USA på, og der er ingen korrekt destination at tage til. Det kommer nemlig helt an på, hvad du har lyst til, og hvad der interesserer dig mest. Måske har du lyst til at få lidt erhvervserfaring, inden du tager på universitetet, tage en karriere-pause for at arbejde frivilligt eller tage på en længere rejse til flere kontinenter? Mulighederne er utallige.

Vi har samlet en guide til dig, der vil have et sabbatår i USA. Vi håber, at det kan hjælpe dig med at opdage nye kulturer, møde venner for livet. Du vender hjem igen med en større forståelse af verden omkring dig. Vi har med vilje ikke sat antal dage på de forskellige destinationer, da det jo er individuelt, hvad man har lyst til. Det er helt op til dig selv, hvor lang tid du vil bruge hvert sted.

Hvorfor lige USA?

USA er en af storfavoritterne, når sabbatåret skal planlægges – og hvorfor ikke? Det er et kæmpe land, der har alt, hvad dit rejse-elskende hjerte kunne ønske sig: Fra snebeklædte bjerge og enorme nationalparker til storbyer. Storbyer der aldrig sover, og strande, du ikke troede fandtes. Fra grønne, charmerende hjørner af New England i den nordøstlige del af landet til et tropisk paradis på Hawaii i midten af Stillehavet. USA har det hele!

Tag på roadtrip

At smide en rygsæk på bagsædet af en autocamper eller en klassisk pickup. Bare køre ud ad landevejen har været grundpillen i utallige film, og det er nemt at se hvorfor. USA er jo oplagt til roadtrips! Pacific Coast Highway er en populær rute, der snor sig gennem klippelandskabet på den californiske kyst, og som har USA’s allerlækreste strandparadis. Her kan man lave et surf-stop i Santa Barbara og de små, hyggelige landsbyer omkring Big Sur. Husk desuden at have masser af tid til at udforske de glamourøse byer Los Angeles, San Diego og San Francisco.

Hvor Pacific Coast Highway fører dig gennem en solfyldt, drømmende version af USA, viser Going-on-the-Sun Road dig et mere broget bjerglandskab. I vinterhalvåret kan du slet ikke køre ad den vej på grund af Montana-gletsjeren, men om sommeren er det en utroligt smuk rute, der fører dig igennem USA’s flotteste naturlandskab med dybe søer, vandfald og gletsjere.

Hvis du leder efter en lidt længere vej, kan du køre ad Route 66, som tager dig fra Chicago til Santa Monica. Og hvis du leder efter det ultimative roadtrip bør du tage på en kyst-til-kyst-tur, hvor du starter i San Francisco og ender i New York. Her kan du for eksempel køre igennem Yosemite National Park og Grand Canyon, feste i Las Vegas og New Orleans. Opleve den ærke-amerikanske stat Texas og slutte af i hovedstaden Washington D.C.

Opdag bylivet som en lokal

New York, Los Angeles, San Diego, Chicago, Miami – listen over USA’s berømte storbyer er jo nærmest uendelig. Så hvorfor ikke prøve at kalde en af dem dit hjem for en tid?

Et sabbatår behøver nemlig slet ikke at betyde, at du skal rejse rundt fra sted til sted. Du kan sagtens blive ét sted i lang tid og rigtig dedikere dig selv til at lære noget om det amerikanske city life. Bliv god til engelsk, oplev en vinter i New York blive til forår. Eller bliv stamkunde på en af de bedste latinorestauranter, Miami kan tilbyde. At bo i en by i længere tid giver dig mulighed for at være mere end ’bare’ en turist. Du kan blive en af de lokale.

Mange af byerne har en eller anden form for specifik industri som omdrejningspunkt. Det betyder, at du kan kombinere et sabbatår med at sætte skub i din karriere. Du kan for eksempel blive praktikant inden for et felt, du har studeret tidligere. Eller bruge et par måneder i en bestemt industri på at finde ud af, om det er noget for dig, inden du starter på universitetet.

Bliv frivillig i vildmarken

At arbejde frivilligt er en af de mest populære måder at bruge sit sabbatår på. Ikke bare for at få dit CV til at shine, men også fordi det kan være virkelig givende for dig selv. Hvis du vælger at arbejde i en af USA’s 59 nationalparker, kommer du for eksempel helt tæt på det fantastiske landskab.

I Hawaii kan du opleve aktive vulkaner og få lov til at komme tæt på en masse videnskabelig forskning. Hvis du tager til Florida, kan du blive en del af opbyggelsen af maritime økosystemer. I Everglades National Park, USA’s største subtropiske område, kan du hjælpe med at oprette økologiske naturområder. Samtidig med at du bor tæt på Miami. 95 procent af Biscayne National Park er vand, og her er der et stort behov for frivillige. Der kan hjælpe med at beskytte mangroveplanteskovene, koralrevene og de truede dyrs hjem.

Langt fra solskinsstaten er der både Rocky Mountains National Park og Yellowstone. Her kan du også sagtens lave frivilligt arbejde. Hvis du er helt tosset med vilde naturoplevelser, har Alaska også nogle af de mest spektakulære naturområder i verden. Syv ud af de ti største nationalparker i USA findes her. Wrangell-St. Elias, der dækker over 5.000.000 hektar (og som derfor er større end Schweitz), er den største nationalpark i USA og hjemsted for alt fra bjergkæder og vulkaner til gletsjere og et mangfoldigt dyreliv.

Ved at tage et sabbatår i USA, kan du finde alle mulige former for fredningsarbejde i Alaska. Det gælder især for Denali National Park, som er et andet stort område af scenisk natur med Mt McKinley som hovedattraktion. Og for Katmai National Park, der er hjem for over 2000 brune bjørne.

Gå efter sæsonbetingede jobs

Fredningsarbejde er en formidabel mulighed for at bruge dit sabbatår i USA på at gøre noget godt. Men der er langt mellem de betalte jobs. Heldigvis er der vildt mange sæsonbetingede jobs inden for alverdens forskellige områder. Det giver dig penge på lommen og muligheden for at møde masser af spændende mennesker, der interesserer sig for det samme som dig selv. Om vinteren er skiressorter i Colorado og Utah for eksempel altid på jagt efter instruktører og andet personale.

Om sommeren kan du tage til vestkysten og lade havet være dit daglige kontor, hvis du vil arbejde som surf-instruktør. Sommer-camps er lige så amerikanske som Coca Cola og grillkyllinger. At arbejde som aktivitetsleder på en sådan camp er virkelig et populært job for mange, der holder sabbatår i USA. Her kan du stå for alt fra vandsport og fodbold til drama-kurser. Hvis du leder efter noget helt typisk amerikansk, kan du også arbejde på en ranch i Texas eller på en farm i den amerikanske mid-west.

Hjemmesider som Workaway har opslag, hvor du kan få mad og logi i bytte for arbejdskraft. Det er en super god måde at møde andre rejsende på og få prøvet nogle jobtyper af, du ikke har overvejet før. Lige meget om du arbejder i nationalparker, på et hotel eller i et lille firma, vil du komme til at se den autentiske side af USA.

At få arbejdstilladelse i USA er nok egentlig den største udfordring, når det kommer til stykket. Så det gælder om at planlægge lidt på forhånd. Det kommer an på, hvilken slags arbejde du gerne vil lave, og om du er studerende eller ej. Alle midlertidige arbejdsvisum kræver, at arbejdsgiveren udfylder en formular gennem U. S. Citizenship and Immigration Services (USCIS). Kun efter at formularen er blevet godkendt, kan du ansøge om visum. Du kan kontakte den amerikanske ambassade for at få mere information om visumansøgningsprocessen.

Lær engelsk i USA på et sabbatår med EFLær mere

Del denne artikel

Seneste artikler fra Rejser