GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Flere spørgsmål alle udvekslingselever har inden første rejse

Flere spørgsmål alle udvekslingselever har inden første rejse

Hurra, du er ankommet til din destination! Vi håber, alt forløb smertefrit, og at dit nye hjem væk hjemmefra er lige så fantastisk, som du forestillede dig. Du har dog måske stadig nogle spørgsmål så som: Hvordan kommer jeg i skole den første dag? Hvad gør jeg, hvis jeg har jetlag? Og kan mine forældre komme og besøge mig? For at sikre, at du kan fokusere på de spændende dele af din tur – som at udvikle dit ordforråd, have det sjovt med venner og bruge hashtagget #EFmoment en hel del – har vi samlet nogle spørgsmål, som vi ved, en masse elever har, mens de er i udlandet. Derefter har vi spurgt vores udvekslingseksperter og samlet svarene i denne udgave af en smart udvekslings Q&A. Nyd anden del, og lær alt om, hvordan du får det meste ud af din tid i udlandet:

1. Hvordan kommer jeg i skole den første dag?

Det her er nok én af de første ting, du skal spørge din værtsfamilie, værelseskammerater eller skolens personale om. De kan fortælle dig hvilken bus eller tog, du skal tage, hvor du skal stå af, og hvordan du kommer til den helt rigtige bygning. I tilfælde af, at du ikke har et lokalt SIM-kort lige med det samme, og du ikke er sikker på, om der er Wi-Fi, kan du bare tage et skærmbillede eller printe et kort ud, så er du på rette vej. Inden din første skoledag anbefaler vi, at du planlægger nok tid til at komme derhen – alt er nyt, og det tager måske lidt længere tid, end du regner med. Hvis du har tid, hvorfor så ikke tage en prøvetur? Hvis du har lidt tid, inden du starter i skole, kan du tjekke ruten ud og øve dig i at pendle.

2. Hvad sker der, hvis jeg ikke forstår noget?

Alt efter dit nuværende sprogniveau kan det tage lidt til at vænne sig til kun at høre et fremmedsprog hele dagen – men det er lige præcis dét, der vil hjælpe dig med at lære det. Det kan være godt at have en ordbog ved hånden lige i starten. Værtsfamilien eller personalet er vant til at begå sig med folk på alle mulige sprogniveauer, så de kan snakke langsommere og bruge basis ordforråd, hvis det er nødvendigt.

3. Hvordan får jeg forbindelse til internettet?

Alle EF’s skoler har gratis Wi-Fi, og du vil få loginoplysningerne på din første dag. Udenfor skolen, på din indkvartering, skal du tjekke med din værtsfamilie eller personalet for at finde det rigtige netværk og koden hertil. Nogle værtsfamilier tager et gebyr for at bruge internettet, så husk at tjekke det inden. På mange destinationer vil der være caféer eller offentlige områder, som har gratis Wi-Fi. Bare spørg noget personale eller medstuderende om hjælp til at koble på.

4. Hvordan holder jeg kontakten med min familie derhjemme?

De fleste apps, du har på din telefon – WhatsApp, Snapchat, Skype, e-mail, Messenger, og hvad der ellers er – kan kun bruges med Wi-Fi, hvilket betyder, at du kan bruge dem på alle skolerne og ethvert sted, der tilbyder gratis Wi-Fi. Husk at tjekke med din mobiludbyder, om de har nogle særlige tilbud til at bruge telefonen i udlandet uden at få en kæmpe regning – hvis ikke, kan regningen godt blive meget stor meget hurtigt. Det anbefales at have telefonen på flytilstand, hvis du kun bruger Wi-Fi, så du ikke bliver opkrævet betaling, hvis din telefon prøver at finde forbindelse i udlandet. Overvej at skaffe dig en telefon eller et SIM-kort på destinationen – du kan få et forudbetalt kort, så du kan holde styr på dine udgifter. Husk at du også kan bruge din computer til at skrive mails, Skype eller chatte.

5. Hvad hvis jeg ikke kan lide maden?

Vi ved godt, at det er en smule mærkeligt at spise mad, du ikke er vant til. Men det er en del af oplevelsen. Hvem ved, måske vil du opdage nogle lokale specialiteter, du ikke kan leve uden? Vores tip er at prøve alt, inden du siger, du ikke kan lide det. Værtsfamilier er som regel vant til at lave mad efter alles smag, mens de sikrer sig, at de studerende også prøver de lokale smage af. Cafeterier har altid et udvalg af mad, men vi anbefaler at finde så mange lokale specialiteter som muligt. Mad med venner er trods alt én af de bedste måder at udforske en ny kultur på. Hvis du har allergier, skal du huske altid at spørge efter ingredienserne og snakke med din lærer, så de kan lære dig alle de ord, du skal bruge, for at få en sikker kulinarisk oplevelse.

6. Hvordan får jeg nye venner?

Det gode ved at studere i udlandet er, at stort set alle på skolen er i samme båd: Alle ankommer til et nyt land, hvor de ikke kender nogen, så dine medstuderende er sikkert også en smule nervøse over at skulle få nye venner. Men at få nye venner er nemmere, end du tror – bare start med at snakke med folk, tilslut dig deres aktiviteter, og vær dit fantastiske, sjove og åbensindede selv. Hvis du stadig er bekymret: Dine klassekammerater er et rigtig godt udgangspunkt for at få nye venner – I bruger trods alt ret mange timer sammen, og lektier er en god ting at samles omkring. (Og også meget sjovere, hvis du ikke skal lave dem alene).

7. Hvad kan jeg gøre ved jetlag?

Ved du hvad? Vi har en blogpost, som du kan læse, mens jetlagget holder dig vågen om natten. Prøv at komme ind i din nye rytme, så hurtigt som muligt – hvis du ankommer om eftermiddagen, prøv ikke at gå i seng med det samme, men udforsk i stedet dit nye hjem væk hjemmefra på en gåtur. Solen og den friske luft vil hjælpe din krop til at tilpasse sig. Drik en masse vand og spis lette måltider. Og lad vær med at stresse over jetlag – det siges at tage ca. en dag per times tidsforskel at tilpasse sig den nye tidszone.

8. Hvad hvis jeg mister mine rejsedokumenter?

Inden du rejser, skal du sikre dig at have en elektronisk kopi af alle dine rejsedokumenter – du kan enten scanne dem eller tage et billede med din telefon. Send dem derefter til din egen e-mailadresse og til nogen tæt på dig derhjemme. På den måde kan de hjælpe dig, hvis du ikke selv kan tilgå dine dokumenter. Hvis du mister dit pas, skal du kontakte ambassaden eller konsulatet på destinationen, så de kan hjælpe dig med at få et nyt pas og hjælpe med eventuelle visumproblemer. Hvis du mister din flybillet (som formentlig vil være digital alligevel), skal du kontakte salgskontoret i Danmark eller flyselskabet.

9. Hvad hvis jeg får hjemve?

At få hjemve sker for selv de bedste. Nogle gange vil vi bare gerne sove i vores egen seng og spise det mad, vi altid spiser. Det hjælper som regel, bare at lade sig selv have hjemve – køb noget is og se din yndlings serie med dine venner derhjemme over Skype f.eks. men derefter skal du også distrahere dig selv: At have travlt hjælper mod hjemve, så sørg for at deltage i aktiviteter og udforsk din nye by med dine nye venner.

10. Kan mine venner og familie komme på besøg?

Ja, din familie og venner kan godt besøge dig i udlandet. De vil ikke kunne bo hos dig, men der vil være masser af indkvarteringsmuligheder på din destination.

11. Hvad hvis jeg elsker det så meget, at jeg ikke vil hjem igen?

Du kan altid tilføje nogle ekstra uger til dit ophold. Eller bare vend tilbage til din drømmedestination hurtigst muligt.

Studér i udlandet med osLæs mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op