GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

6 skøre facts om tidszoner, som alle verdensrejsende burde kende

6 skøre facts om tidszoner, som alle verdensrejsende burde kende

Tidszoner giver god logisk mening, men de kan også være meget irriterende. Hvor mange gange er du steget på et fly kl. 14 om tirsdagen og landet kl. 18 samme dag, selvom du har været i luften i NI TIMER? Jeg har i hvert fald. Selvom tidszoner er virkelig forvirrende, er de meget nødvendige og essentielle for vores dagligdag.

Med det i mente, her er seks skøre facts om tidszoner, som alle verdensrejsende (eller wannabe verdensrejsende) burde kende:

1. Solnedgangen er et trick

Lad os starte med et fact, der vil blæse dig omkuld: solen går ned i Paris tidligere og senere end i London. Det er særligt underligt, fordi de to byer ikke ligger særlig langt fra hinanden. HVORDAN ER DET MULIGT? Frankrig er i en tidszone, der er én time foran England, men geografisk en smule mere østpå. Det betyder, at solnedgangen faktisk når Paris før den når London, selvom den ligger på et tidspunkt, der er senere end i England. Så det er allerede senere, når solen går ned. Det er egentlig Inception af solaktivitet.

2. Tiden i England og Europa BURDE være den samme

Blandt mange andre ting, som Anden Verdenskrig gjorde galt, var én af dem tidszonerne mellem England og resten af Europa. Frankrig, Holland, Luxembourg og Belgien var oprindeligt i den samme tidszone som England, men Tyskland ændrede deres tid til at matche den tyske tidszone (én time foran England) i løbet af deres besættelse af disse lande under krigen. Imens ændrede den spanske diktator, Franco, tiden til én time foran i Spanien også. Det forklarer, hvorfor Portugal ligger i samme tidszone som England, selvom det fysisk ligger samme sted som Spanien.

3. Nogle lande går imod logikken ved tidszoner

Livet ville være meget lettere, hvis verden havde tidszoner, der løb i lige linjer – men hvornår er livet nogensinde let? For at gøre det endnu mere kompliceret, end det burde være, deler nogle store lande ikke deres tidszone ligeligt, selvom lande og kontinenter rundt om dem gør. For eksempel deler Nordamerika, Afrika, Rusland og Australien deres land op i forskellige tidszoner (østkysten i USA er tre timer foran vestkysten), men Kina, Indien og Argentina gør ikke. Det gør det hele meget forvirrende, fordi der faktisk er fire tidszoner mellem det østligste og vestligste af Kina, selvom der kun er én tidszone for hele Kina.

Hvad betyder det? Det betyder, at når klokken er 13 på Kinas østkyst, er den også 13 på de nærliggende Filippiner. Dog er klokken også 13 på Kinas vestkyst, men lige på den anden side af grænsen i Indien er klokken kun 10 (eller 10.30, da Indien bruger halve-timer tidszoneregler. Spørg ikke). Det samme gælder i sydøstasiatiske lande, der følger Kinas østlige grænse, da de alle har forløbende tidszoner, selvom klokken STADIG er 13 i Kina. Det betyder, at du kan bo i Thailand og stadig være i går, mens mennesker, der bor hundrede kilometer vest for dig i Kina, allerede lever en time foran, i morgen. Min hjerne gør ondt.

4. Vandrette tidszoner og sommertid

Selvom de deler deres tidszoner lodret ligesom resten af verden (det meste af verden i hvert fald – se ovenfor), taber Australien point for deres meningsløse lodrette tidszoner. Sådan her fungerer det: Perth, som ligger helt vestpå, har én tidszone året rundt, men den centrale del er halvanden time foran noget af året. Det er tilfældet, indtil om vinteren, hvor sommertiden starter (der hvor nogle lande stiller deres uger frem eller tilbage for at få mere dagslys om vinteren), og dette centrale område bliver delt i to, så den sydlige del er en time foran den nordlige.

Samtidigt på østkysten, er den nordlige del af landet to timer foran vestkysten hele året, men under sommertiden går den sydlige halvdel foran med ENDNU en time, så det er hele tre timer foran vestkysten. Det betyder, at du bliver nødt til at sætte dit ur en time frem bare ved at køre sydpå. I det mindste forstår australierne det bedre, end jeg gør.

5. Nogle tidszoner er meningsløse små

Øen Märket, mellem Sverige og Finland, er ejet af begge nationer og er derfor splittet midtpå tidsmæssigt. Der er en time mellem de to sider. Det er helt sikkert et fair kompromis, men det giver helt seriøst INGEN MENING, når øen er på størrelse med din forhave (okay, måske en smule større – men kun en smule).

6. Du kan faktisk rejse i tiden i Stillehavet

I 1880’erne bestemte et globalt panel, at den internationale tidszone med +0 ville være i London og trække en lodret linje gennem London fra nord til syd hen over jorden. Det betyder, at det, der ligger på den komplet modsatte side af jorden i forhold til London, ville enten være 12 timer foran eller bagud, alt efter hvilken side af datolinjen, det ligger på – hvilket ville være fint, bortset fra at nogle øer i Stillehavet ikke overholder den regel af en eller anden grund.

Øerne Samoa, Tokelau og Tonga er 13 timer foran London, mens Line Islands er hele 14 timer foran. Hvad der er endnu mere bizart er, at disse øer ligger OVER datolinjen, så øer længere vestpå er mere end en hel dag efter dem i tid.

Er du forvirret endnu? Det, som det betyder er, at du kan fejre din fødselsdag på Line Islands, og så nyde hele dagen efter din fødselsdag, hvorefter du flyver til en af øerne lige vest for, hvor du kan fejre de sidste minutter af din fødselsdag IGEN. Ret fantastisk.

… og hvis du skal rejse på tværs af tidszoner, kan du her se, hvordan du kommer over jetlag og holder dig underholdt under en lang flyvetur.

Opdag verden med os (og kryds nogle tidszoner)Læs mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op