GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Det vidste du ikke om halloween

Det vidste du ikke om halloween

Få adrenalinen til at pumpe i et hjemsøgt hus, lav ansigter i græskar sammen med familien eller spis dine årlige ration af slik på én aften. Det er nemt at se, hvorfor halloween er en af årets mest populære højtider – særligt i USA! Lad os se lidt nærmere på 13 hårrejsende facts om den 31. oktober.

1. Der var engang…

Tro det eller ej er halloween ikke opfundet af en sukkerfabrikant. Højtiden har faktisk eksisteret i over 6.000 år og stammer fra Irland i omkring år 4.000 f.kr.

2. Død eller levende

Halloween har dets oprindelse i den traditionelle keltiske festival, “Samhain”, der er en fest af høstsæsonens afslutning. Dengang troede gælerne på, at grænserne mellem de døde og de levende på den 31. oktober blev “flydende”, så de døde kunne komme tilbage til livet og lave ballade hos de levende. Det er også derfor, at det er en god idé for de levende at have uhyggelige kostumer og masker på, så man kan skræmme de døde væk.

3. KA-TJING!

Lige efter julen er halloween den mest kommercielle højtid i USA. Amerikanerne bruger nemlig over 46 milliarder kroner på halloween – de fleste af dem til slik, kostumer og fester. Men en overraksende stor del bliver faktisk også brugt på halloween-kostumer til kæledyr.

4. Hvad har Titanic med det hele at gøre?

Ud af de 46 milliarder, der bruges hvert år alene i USA, bliver 14 milliarder brugt på halloween-slik. Og hvor mange søde sager kan du egentlig købe for den slags penge? Det er faktisk over 270 millioner kg, hvilket er det samme som seks Titanic-skibe.

5. Slikflip

Den gennemsnitlige amerikaner spiser omkring 1,5 kg halloween-slik. Det har den samme vægt som en lille chihuahua i et halloween-kostume.

6. Lad os tale lidt mere om sukker

At klæde sig ud og råbe “Slik eller ballade!” til naboerne kan være et ret succesfuldt foretagende. Børn spiser i gennemsnit 7.000 kalorier på halloween. (Og du skal altså spise 666 bananer for at ramme 7.000 kalorier.)

7. BUUH!

Er du bange for halloween? Så kan det være, at du lider af samhainofobi – frygten for halloween.

8. Vil du møde en heks?

Prøv at tage dit tøj på på vrangen og gå baglæns til halloween. Ifølge traditionerne vil det gøre, at du er sikker på at se en heks ved midnat.

9. Et stoooort græskar

Verdens tungeste græskar blev dyrket i en schweizisk have. Det vejede 950 kg – lige så meget som en lille bil.

10. Masser af lanterner

Græskar og halloween hører lige så godt sammen, som slik og halloween gør. At skære i et græskar på halloween er ikke kun for sjov. Det kan nemlig også bruges til at skræmme de onde ånder væk. Så bare skær løs!

11. Følg reglerne

“Slik eller ballade” er faktisk KUN for børn. Nogle byer i USA har endda gået så vidt at lave regler for, at alle over 12 år slet ikke må gøre det. Derfor kan teenagere nogle steder i USA få en bøde på op til 6.700 kroner for at stemme dørklokker. (Og 7.000 kaloriers slik er helt sikkert ikke værd at få en så høj bøde for).

12. Lille Peter Edderkop

Du må ikke blive bange, hvis du ser en edderkop på halloween. Mange tror nemlig på, at edderkoppen er en ånd fra en kær afdød, der bare vil sikre sig, at du har det godt.

13. Du staver sikkert forkert

Og ja, det gjorde vi også. Den korrekte stavemåde for halloween er rent faktisk Hallowe’en (på engelsk i hvert fald).

Foto af Nomadic Lass, Flickr / Creative Commons

Oplev Halloween i USA med EFLær mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op