GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Sjove facts om den Europæiske Sprogdag

Sjove facts om den Europæiske Sprogdag

I tilfælde af at du leder efter noget at fejre den kommende weekend, kan du godt finde party-hatten frem nu: For den 26. september er det nemlig Den europæiske Sprogdag – en dag, der føles som juleaften for sprog-elskere kontinentet over.

At tale mere end ét sprog er en sikker vej til at få flere venner fra hele verden og samtidig blive klogere. Den Europæiske Sprogdag er derfor en fest, der både samler de allerede tosprogede europæere og giver flere lyst til at vise deres engelskkundskaber frem og måske endda også blive endnu bedre til sproget.

Mere end 200 sprog

Der er mere end 200 oprindelige sprog i Europa. Det kan godt lyde af meget, men faktisk er det kun tre procent af verdens totale antal sprog, som er helt oppe omkring 6.000-7.000.

Over halvdelen er flersproget

Ifølge en EU-undersøgelse taler 56 procent af EU-borgerne et andet sprog, mens 28 procent taler hele to fremmedsprog (High five!).

Tysk i centrum

Tysk er det mest talte modersmål i Europa, da det tales af hele 18 procent, mens engelsk og italiensk kommer ind på en delt andenplads med 13 procent og fransk på en tredje med 12 procent.

Londonere er de bedste

Europæiske storbyer kan være det perfekte sted til at observere flersproget forskellighed i dets naturlige omgivelser. I London bliver der for eksempel talt over 300 forskellige sprog.

Rusland er et sprogligt kraftværk

Rekorden med flest sprog, der tales inden for grænserne af ét land, har Rusland. Her tales der mellem 130-200 forskellige sprog.

Men engelsk styrer stadig

Engelsk er EU-landenes yndling. Det er nemlig anset for at være det mest brugbare sprog – efterfuldt af fransk og tysk.

En af de fedeste ting ved at bo i Europa er, at der er så mange andre sprog og kulturer, som kun er et par timer væk. Det er så nemt og praktisk, at du kan øve dig på et fremmedsprog ved selv at tale med de lokale. For andre sprog er jo (bogstaveligt talt) lige rundt om hjørnet. Det i sig selv er værd at fejre.

Så lad os hæve glassene for Den europæiske Sprogdag og skåle for de fantastiske forskelle, der bringer os sammen: Nazdrave! Živjeli! Na zdraví! Skål! Proost! Cheers! Tervist! Kippis! Santé! Prosit! Stin iyá su! Kedves egészségére! Sláinte! Salute! Uz veselību! Į sveikatą! Evviva! Na zdrowie! Viva! Noroc! Na zdravie! Živijo! ¡Salud! Skål!

Foto af Eric Fischer, Flickr / Creative Commons

Lær et nyt sprog eller styrk dine sprogkundskaberLæs mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op