GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Nyt år – nyt sprog? 8 tips til at få det til at ske

Nyt år – nyt sprog? 8 tips til at få det til at ske

Hvis du leder efter det perfekte nytårsforsæt, som kan gøre 2019 til dit hidtil bedste år, så er du kommet til det rette sted: at lære et nyt sprog, burde være dit mål for 2018. ”Hvorfor det?” tænker du sikkert. Altså først og fremmest, så giver det at lære et nyt sprog dig noget, der minder om superkræfter: du vil blive mere selvsikker, din hukommelse vil stige til nye højder, det bliver langt sjovere at rejse, og sidst men ikke mindst, så vil du blive mere eftertragtet på arbejdsmarkedet og måske endda komme til at tjene flere penge. Det lyder ret meget som nytårsforsættenes jackpot, synes du ikke? For at sikre, at alting går som smurt, så giver vi dig her nogle tips til tiden efter du entusiastisk har valgt et sprog.

1. Vær realistisk

Jeg vil ikke være en lyseslukker, men du kommer næppe til at tale flydende spansk i løbet af en uge eller en måned – men du kan lære at tælle til 100 på en uge eller memorere, hvordan du bøjer 10 uregelmæssige verber på 10 dage. Jo mere realistiske mål du sætte for dig selv, jo lettere for dig er det for dig at opnå dem, hvilket vil oplevelsen langt mere tilfredsstillende. Hvis du deler din overordnede sprog-målsætning op i mindre delmål, vil de blive en del af dine hverdagsrutiner i løbet af nul komma fem.

2. Vær specifik

At du gerne vil lære engelsk er et fantastisk nytårsforsæt, men det vil blive endnu mere effektivt, hvis du sætter et specifikt mål: måske vil du se en amerikansk film uden undertekster inden året er omme, læse en engelsk bog uden at bruge en ordbog, eller rejse til London og bestille fish and chips som en vaskeægte brite. Gode (nytårs)forsæt har håndgribelige resultater, så sørg at din plan for at lære et nyt sprog har et specifikt mål og kan deles ind i delmål.

3. Vælg din metode

Der er en overflod af værktøjer, du kan bruge, når du skal lære et nyt sprog – lydfiler, podcasts, apps, udvekslingsophold og selvfølgelig online og offline kurser. Sørg for at vælge den metode, der virker bedst for dig: hvis du ikke kan lide at lære på egen hånd, så er podcasts nok ikke det rigtige for dig – i stedet for burde du nok finde en makker eller tilmelde dig en klasse. Det kan godt tage tid at finde den rigtige metode eller den rette kombination af metoder, men det er en del af læringsprocessen, og det vil hjælpe dig med at opnå dine mål.

4. Regn med bump på vejen

Der vil være dage, måske endda uger, hvor det ikke er sjovt, fordi du har super travlt med skole eller arbejde – italiensk grammatik er det sidste du tænker på… du vil meget hellere til Rom og nyde en god omgang gelato, imens du beundrer Colosseum. Hvis du ikke har tid til at bekymre dig om adjektiver og adverbier i en uge eller to, så er det altså helt okay. Du må ikke give op på dit mål eller lade modgang gøre dig modløs – du skal i stedet rejse dig op, og tage fat, hvor du slap. Rom blev trods alt ikke bygget på en dag.

5. Hold øje med din fremgang

Selvom prøver og eksaminer ikke er det sjoveste i verden, så er det altafgørende at holde øje med dine resultater. Mange apps og kurser har indbyggede eksaminer, som du skal bestå, før du kan komme videre, men der findes også mange gratis tests online, der kan hjælpe dig med at vurdere dit sprogniveau hele tiden. Hvis du ikke har lyst til at blive testet, men stadig er fast besluttet på at se en amerikansk film uden undertekster, så kan du starte med at se kortere klip på engelsk (så som film-trailere) eller tegnefilm, så du på den måde kan kontrollere, hvor meget du allerede forstår.

6. Fortæl folk om dine mål

Hvis du studerer med en makker eller har undervisning i en klasse, så vil du allerede være underlagt en lille smule gruppepres, når det kommer til at få lavet dine lektier. Men hvis du fortrækker at studere alene, så sørg for, at du fortæller dine venner og familie om dine planer og målsætninger, så du kan blive holdt op på dem. At du skal fortælle om dine fremskridt med det tyske sprog er en god motivation, og kan give dig det spark bagi, som du kan få brug for fra tid til anden.

7. Beløn dig selv og hav det sjovt

Når du deler din overordnede målsætning op i delmål, så vil det også være lettere at se dine resultater – og måle dine fremskridt. Hver gang du opnår et delmål, så beløndig selv – om det så er med en cupcake (eller tre) eller den t-shirt, du har kigget på så længe. Du kan selvfølgelig også fejre alle de nye japanske udtryk ved at tage på en sushi-restaurant og bruge dem i praksis.

8. Tag den direkte (men sceniske) vej og tag til udlandet

Hvis du virkelig vil sætte skub i tingene, og opleve alle de ovenstående punkter på egen krop, så vil en sprogrejse måske være en perfekt plan for dig i 2018. At lære nye ord og få styr på grammatikken er bare så meget sjovere, når du har mulighed for at opleve verden på samme tid. Vi er måske partiske, men helt ærligt, nytårsforsæt bliver ikke meget bedre end det her, gør de?

Lær et nyt sprog med EFLær mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op