GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

G’day, mate: 10 aussie-udtryk, som alle bør mestre

G’day, mate: 10 aussie-udtryk, som alle bør mestre

For at hylde vores tilbagelænede brødre og søstre Down Under har vi lavet en liste over de ti bedste aussie-udtryk, som alle bør mestre (på samme måde som det verdenskendte råb ”Aussie, aussie, aussie – Oi, oi, oi” selvfølgelig).

Australierne er lige så afslappede i deres sprogbrug som i deres livsstil. Så hvis du bruger nogle af de følgende udtryk, vil det helt sikkert bringe dig helt ned i tempo og hjælpe dig med at se verden det meget karakteristiske afslappede aussie-perspektiv. Hvis du er en udlænding, der er på udveksling i Australien eller har planer om at besøge landet snart, er det en god idé at gøre en indsats for at udforske nogle af disse slangudtryk for at overleve, da alle – lige fra baristaen på hjørnet ad gaden til premiereministeren – vil bruge dem.

Vi har også tilføjet et par udtalelses-tip i bunden af indlægget, så du kan lyde så autentisk som muligt, når du tester “g’day” og “good on ya’s” på dine nye “mates”.

1. “AUSSIE”

Hvad betyder det? Forhåbentlig er dette rimelig klart. Du vil ikke høre australiere kalde dem selv for australiere. De vil bare sige aussie. Og hvorfor så det, tænker du måske? For det første er det kortere. Det lyder desuden også mere hyggeligt og nuttet – præcis ligesom de koalabjørne, du altid har drømt om at kramme.

Hvordan bruger du det? “Mødte du min ven i går?” “Mener du ham aussien? Ja, det gjorde jeg.”

2. “MATE”

Hvad betyder det? Et andet ord for ven, som også er meget almindeligt i det britiske sprog, men bruges endnu mere entusiastisk af aussies, som krydrer slutningen af deres sætninger med et langstrakt ”maaaate”, der udtrykker venlighed og etablere et afslappet bånd mellem personerne i samtalen. Det kan desuden også bruges i starten af sætningen.

Hvordan bruger du det? “Undskyld, kan du fortælle mig, hvornår toget går?”, ”Det går kl. 12, mate” eller ”Mate. Hvad tror du lige, jeg har set?”

3. “G’DAY”

Hvad betyder det? Det er en hilsen, man bruger i stedet for “hello” både dag og nat. Kombineres ofte med “mate” som i…

Hvordan bruger du det? “G’day, mate!” (Det bliver mest brugt af mænd og ikke så ofte af kvinder.)

4. “HOW ARE YOU GOING?”

Hvad betyder det? Det har faktisk slet ikke noget at gøre med, hvor du er på vej hen, men er i stedet en aussies måde at spørge, hvordan du har det, eller om du er okay eller har brug for hjælp (med en opgave).

Hvordan bruger du det? Når nogle spørger: “How are you going?”, kan du sagtens bare svare “Good, thanks” eller “Good, but…”, hvis du har brug for hjælp eller har spørgsmål til noget.

5. “GOOD ON YA”

Hvad betyder det? Det er en sammentrækning af “good on you” og er en måde at billige noget på (ligesom “well done” eller “good job”) og lykønske nogen på. Det bliver også brugt i stedet for ”really?”, ”oh yeah” og lignende i afslappede samtaler. Det kan også bruges sarkastisk, for eksempel når du vil være en lille smule streng, men ikke vil sige det direkte.

Hvordan bruger du det? Positivt: “Good on ya, mate. You really aced that exam!” Sarkastisk: “You broke a surf board again. Good on ya, mate.”

6. “I’M STUFFED”

Hvad betyder det? Amerikanere ville bruge dette udtryk, hvis de vil sige, at de er mætte, men aussies burger det til at sige at de er trætte eller i vanskeligheder.

Hvordan bruger du det? Det afhænger lidt af, hvad du gerne vil sige. Hvis du vil sige, at du er træt, så bare sig: ”I had a tough day at work today. I’m stuffed.”

7. “NO WORRIES”

Hvad betyder det? Det betyder alt fra “you’re welcome” til “relax”. Du vil derfor høre det hele tiden i mange forskellige slags situationer.

Hvordan bruger du det? “Thanks for buying me that concert ticket.” “No worries.”

8. “TOGS”

Hvad betyder det? Badetøj, altså badebukser og badedragt.

Hvordan bruger du det? “Don’t forget your togs, we’re going to the beach today!”

9. “BARBIE”

Hvad betyder det? Det er en sammentrækning for barbeque og har altså ikke noget at gøre med det legetøj, du brugte, da du var lille. Aussies elsker at lave grillaftener ligesom sydafrikanere og amerikanere. Derfor er selv højtider som jul fejret med en afslappet, solrig familiegrillaften på stranden og ikke med en formel middag som i Europa.

Hvordan bruger du det? “Rob’s having a barbie at the beach today.”

10. “ESKY”

Hvad betyder det? En transportabel (drinks-)køler. Aussies tager deres eksy’er med dem til deres strand-barbies for at holde deres drikkevarer kølige. Det bliver virkelig varmt om sommeren i Australien, så det er en rigtig god idé at have en esky til at holde herlighederne kolde.

Hvordan bruger du det? “Don’t forget the esky! It’s hot out today!”

BONUS: Aussies udtaler ikke r’erne i slutningen af ord (de siger altså “foreva”, “togetha” og så videre I stedet for “forever” og “together”) eller g’erne (de siger “fishin’, drivin’ og så videre i stedet for “fishing” eller “driving”). Vil du have flere udtale-tip, kan du finde dem her.

Billede af Chrisjtse (Flickr/Creative Commons)

Rejs til Australien med os i årLær mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op