GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Fem tips til at klare din eksamen godt

Fem tips til at klare din eksamen godt

Du har brugt timer, dage og uger på at deltage i undervisningen og forsøgt at suge hvert et klogt ord fra din lærer eller professor til dig. Det eneste, der er tilbage før en velfortjent ferie, er din eksamen. Men på trods af dit hårde arbejde gennem opgaverne og gruppeprojekterne er du stadig angst for, hvordan du skal klare din eksamen godt. Fortvivl ej. Vi har samlet en liste med tips og tricks, der kan hjælpe dig med at overleve den dumme eksamen og give dig en ferie, hvor du kan nyde drinks langs poolen frem for at bruge tid på de støvede bøger på hylden.

FØR

1. Planlæg

Planlægning betyder alt! For at kunne holde styr på alle dine eksaminer og forskellige hovedemner, du skal læse op på, bliver du simpelthen nødt til at lave en tidsplan for dine læsedage. Brug noget tid på at lave den bedste løsning for dig (med et skema, en tegning eller en kalender), så du ved, hvad du skal læse op til hvornår. Afsæt mere tid til kurser eller emner, du synes er sværere end andre, og vær sikker på at planlægge pauser undervejs, så du ikke kører død i projektet.

2. Brug den tid, det tager

At tage pauser, mens du læser, er lige så vigtigt som at bruge tid på at læse. Din hjerne og krop har brug for tid til at bearbejde al den nye information. Brug din fritid bedst muligt ved at undgå at bruge for meget tid foran TV’et eller på de sociale medier. Du bør i stedet sove, spise sundt og træne i dine pauser. På den måde får du meget mere overskud til at læse videre.

Sov

Du bliver nødt til at være veludhvilet og fokuseret for at kunne bearbejde det nye materiale. Lad være med at gå i seng for sent, især ikke dagen før eksamen, men sov heller ikke for meget, da for mange middagslurer kan få dig til at føle dig endnu mere træt.

Spis sundt

Vi har det med at gå direkte efter slikskålen, når vi begynder at kede os lidt, eller bruge sukker som en bonus, når vi har opnået noget. Men for at stoppe dig selv fra at blive distraheret af sult og lide af post-sukkertrang, skal du huske at få ordentlig morgenmad, frokost og aftensmad med to sunde snacks imellem.

Træning

Forskning har vist, at der er en klar forbindelse mellem træning og akademisk succes. Når du laver pulstræning (løb, svømning, cykling osv.), begynder din hjerne at fyldes med oxygen, hvilket gør den bedre rustet til at bearbejde ny viden. Selv en mindre energisk, men stadig aktiv gåtur i naturen, kan give dig bedre forståelse for det, du lige har læst.

UNDER

3. Fordel din tid rigtigt

Nu er det tid. Du skal ind til din eksamen. Vær sikker på at bruge din tid ordentligt. At være fokuseret og organiseret er nøglen. At bruge et par minutter på at læse opgavebeskrivelsen eller spørgsmålene ordentligt igennem er rigtig godt givet ud. Modstå fristelsen med at starte med at skrive med det samme. Start med det spørgsmål eller den del af opgaven, du føler dig mest tryg ved og boost dit selvtillidsniveau fra begyndelsen.

Efter en god start vil det være meget nemmere at rykke videre til et sværere spørgsmål i opgaven. Ved multiple choice-spørgsmål skal du være sikker på, at du har læst spørgsmålet ekstra grundigt, før du svarer. Trick-spørgsmål eller svarmuligheder, der ligner hinanden rigtig meget, kan hurtigt forårsage, at du sætter det forkerte kryds. Med opgaveformuleringer, hvor du skal skrive længere svar, er det vigtigt at bruge tid på at læse ned gennem hele beskrivelsen og lave en kort plan for, hvad du vil afdække hvor, inden du starter med at skrive.

4. Undgå at dehydrere

De fleste af os ved godt, at det at drikke masser af vand er vigtigt for vores fysiske præstation, men vidste du, at det er lige så (hvis ikke mere) vigtigt for din hjerne? Dehydrering kan forårsage hovedpine og udmattelse, mens masser af vand kan hjælpe dig med at booste din hjernekraft og forbedre din hukommelse. Så husk nu den vandflaske, når du går ind i eksamenslokalet.

EFTER

5. Det skal fejres!

Nu er det tid til at fejre, at du overlevede din eksamen! Du fulgte vores tips, gjorde dit bedste, og nu er det for sent at gøre noget ved resultatet, så lad være med at stresse mere over det. Ring til dine venner, hyg dig med din familie eller tag ud at danse. Husk at nyde følelsen af frihed efter alt det hårde arbejde. Og hvis dit eksamensresultat er værre, end du havde forventet, skal du ikke fortvivle. Livet er god til at give os flere forsøg, og næste gang vil du have de redskaber, du skal bruge for at gøre det bedre.

Held og lykke!

Vil du opleve verden med EF, når du er færdig?Lær mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op