GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Derfor skal du ikke lade FOMO holde dig fra at tage på high school

Derfor skal du ikke lade FOMO holde dig fra at tage på high school

Det er en stor beslutning at vælge at bruge 10 måneder på et high school ophold i et fremmet land, hos en fremmed familie og en helt ny skole. Samtidigt kan det være skræmmende at skulle være væk fra sine venner i så lang tid på high school, og man kan måske frygte, at man kommer til at gå glip af en hel masse, når man er væk hjemme fra i et helt skoleår. Men går man virkelig glip af så meget? Det har vi taget en snak med to studerende i henholdsvis Irland og USA på udveksling om, for at høre, hvordan det rent faktisk påvirker deres forhold til dem derhjemme.

Jarek er 17 år gammel og er lige nu i Holland, Indiana i USA. Hjemme i Danmark bruger han meget tid i orkester og sammen med sine venner. Inden han tog afsted på high school, var det også hyggeaftenerne med vennerne, som han var mest bange for at gå glip af – de helt almindelig hverdagsting. Til spørgsmålet om, hvad han synes om, at hans venner måske startede på en ungdomsuddannelse før ham, svarede han, at det ikke betød det store, da mange af dem alligevel skulle på efterskole, så de ville starte på samme tid alligevel.

Aisling er 16 år gammel og er et år på high school i Irland. Hun bruger, ligesom Jarek, meget af sin tid hjemme i Danmark sammen med sine venner. Hun syntes, at det ville da være lidt surt ikke at gå på samme årgang i gymnasiet, som hendes venner fra folkeskolen, men for hende betød det heller ikke det store.

En fin balance

En anden bekymring ved at være i udlandet i et år, som mange unge går med, er, om de vil miste deres venner, mens de er væk? Dette var også noget, Jarek og Aisling tænkte på, inden de tog afsted, men de var også begge indstillede på, at de tog på udveksling for at lære nye mennesker at kende, og for at få en masse nye input.

Aisling synes faktisk, det er nemt nok at holde kontakten, hvis man virkelig gerne vil. De sociale medier spiller en stor rolle her, da man kan Snapchatte og følge med på Instagram. Dette nævner Jarek også som en stor grund til, at han har kunne holde kontakten med sine venner hjemme i Danmark. Dog skal man også passe på med at bruge det for meget, da det kan give hjemve. ”For mig er det vigtigt at have en balance mellem at leve i nuet herovre, samtidig med at snakke med venner og familie fra Danmark” siger Aisling. Samtidig er de også taget afsted for at møde nye mennesker, og hvis man er for bundet til sine venner derhjemme, risikerer man at gå glip af alt det fantastiske, ens nye hjem og nye venner har at tilbyde.

En oplevelse for livet

Når man er 16-17 år, kan 10 måneder føles som meget lang tid. Aisling var da også bekymret for, at hun ville gå glip af en hel masse i forhold til personlig udvikling blandt sine venner – at de ville lære sig selv bedre at kende og dermed blive tættere venner, og at hun ved at være i Irland ville gå glip af alt dette. Det ændrer dog ikke på, at hun ikke har fortrudt at tage af sted ét eneste sekund: ”Det kan godt være jeg er gået glip af meget, men jeg har også oplevet så meget mere, end jeg kunne drømme om i en alder af 16 år. Jeg har fået tætte venner fra Irland, men også fra hele verden. Jeg har udviklet mig så meget som person, og det har åbnet mine øjne for, hvor forskellige kulturer og folk er”.

Jarek vil heller ikke være sit high school år foruden: ”Jeg har lært en masse nye ting, og jeg har mødt mennesker, som jeg ikke kan forestille mig at være foruden. Jeg ved også, at jeg altid kan få samlet op på ting derhjemme, mens det her er en once in a lifetime experience”.

Der vil selvfølgelig også være tidspunkter, hvor det ikke er helt perfekt. ”Ja, der har været tidspunkter, hvor det ikke har været lige nemt,” siger Jarek, ”men man får en masse opbakning af ens værtsfamilie og venner, så man ved godt, at der er altid nogen, som got your back”. Og selvom man lige skal vænne sig til, at kulturen er anderledes, og at man ikke lige kan cykle hen til sine venner, er det alt sammen en del af en unik oplevelse, og det bliver hurtigt en del af ens nye hverdag.

Et godt råd

Hvis du stadig er i tvivl, så tag ikke mit, men Aisling ord for, at du ikke vil komme til at fortryde at træde lidt uden for din comfort zone: ”Kast dig ud i det, gør det for dig selv, og lad vær at tænke for meget på, hvad du går glip af, for du kommer selv til at opleve så meget og få så mange gode minder. Det er det hele værd!”

Har du fået blod på tanden? Så tag afsted på med os på et high school år!

Tag på high school i udlandetLæs mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op