GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Christian: Vi kan lære af costaricanerne

Christian: Vi kan lære af costaricanerne

Fodbold i Nordfalster Boldklub og arbejdet som lærervikar på Nørre Vedby Skole er i år skiftet ud med et sprogrejseeventyr hos en værtsfamilie i Costa Rica for den 20-årige globetrotter. Christian rejser til Costa Rica for at lære om sig selv og andre kulturer.

Christian Jin Frederiksen fra Vålse, Nørre Alslev, rejser til Costa Rica og smiler glad ved tanken om sin opvækst i det lille landsbysamfund på Nordfalster, som lige nu er over 9.000 kilometer væk. Han har forladt de ellers trygge rammer i Nørre Alslev for at udforske Costa Rica på et intensivt 3-måneders sprogkursus med EF Education First.

For bare to år siden stod han for første gang på egne ben på et lignende eventyr i Barcelona, hvilket var en stor succes. Så at sabbatåret efter sommerens dimission fra Nykøbing Katedralskole skulle bruges på at lære at mestre det spanske sprog og at møde fremmede kulturer, har Christian slet ikke været i tvivl om.

– Jo mere man ved om andre kulturer, jo mere ved man om sin egen, siger han eftertænktsomt.

Man kan nemlig lære meget om sig selv ved at se på forskellene mellem sin og andres måder at leve på. I Costa Rica har de for eksempel en ret hakuna matata-agtig talemåde, »Pura Vida«, der virkelig har gjort stort indtryk på Christian. »Pura Vida« betyder, at vi alle bør være mere afslappede og leve livet frem for at have så travlt med at gå op i penge og prestige.

– Derhjemme kommer vi nogle gange til at tænke alting lidt for meget igennem i stedet for bare at være åbne og gøre, hvad vi har lyst til, siger Christian, der mener, at vi i Danmark især er lukkede over for folk, vi ikke kender.

Det er ifølge Christian især de to EF-sprogrejser i Barcelona og Costa Rica og hans efterskoleophold, der har hjulpet ham på vej til at blive mere åben.

At springe ud i livet

Christian har været i Costa Rica i fem uger og har allerede taget den costaricanske talemåde til sig. Ud over at lære spansk på skolen hver formiddag, bruger han tiden til at prøve landets mange muligheder af sammen med sine nye internationale venner.

– Der er fælles aktiviteter næsten hver dag. Som du kan deltage i, hvis du har lyst. Jeg har allerede prøvet ziplining i naturen, udflugter til flotte vandfald og endda bungee jumping, fortæller den solbrune Christian glad.

Han er lige kommet hjem efter en weekendtur til nabolandet Panama, hvor palmerne står helt postkortagtige langs den bølgende vandkant. Og hvor det blå havvand er det mest krystalklare, han nogensinde har set.

Hverdagen for en globetrotter

Også i Costa Rica er der rige muligheder for at tage en dukkert. Christians nye hjem i de næste måneder hedder Playa Tamarindo og er en lille strandby, der faktisk er meget mindre end Nørre Alslev.

– Jeg kan gå fra den ene ende til den anden på 10 minutter, siger Christian.

Eftermiddagene efter skole bliver derfor primært brugt sammen med de andre unge. Til enten at blive bedre til at surfe, bade i poolen og spille fodbold. Her kan Christian bruge sine erfaringer fra Nordfalsters Boldklub. Når han hver mandag dribler uden om de andre fodboldinteresserede europæere på banen.

– Vi har faktisk også en enkelt amerikaner på fodboldholdet, men han står altså bare på mål, griner Christian.

Det har i det hele taget ikke været noget problem for Christian at finde nye venner. Og hver uge kommer der nye ansigter til.

– Det er virkelig fedt at prøve at starte på en frisk uden at kende en eneste på forhånd. Hernede er det på ingen måde lige så opdelt i grupper. Ligesom det er på gymnasiet hjemme på Falster, siger Christian.

En ny familie

Selvom opholdet handler meget om at stå på egne ben da han rejser til Costa Rica. Synes Christian stadig, at det er rart at bo hos en værtsfamilie. Værtsfamilien er lige så afslappede som resten af den costaricanske befolkning. Og de sørger for, at han og hans to værelseskammerater fra Norge og Holland altid har det godt:

– Det er fedt at bo hos en værtsfamilie, så jeg rigtig kan komme ind under huden på den costaricanske kultur. Jeg kan godt lide blandingen af, at der er styr på tingene. Men at jeg samtidig kan gøre, hvad jeg har lyst til, siger Christian.

Familien har selv fire børn, der også bor hjemme, og som han rigtig får øvet sit spanske med. Siden han er kommet til Playa Tamarindo, er han derfor også steget hele to niveauer i skolen.

– Når jeg bare får lov til at snakke løs på spansk hele dagen uden at tænke så meget over grammatikken. Giver det meget mere, end når jeg sidder i et klasselokale derhjemme, siger Christian.

Når sprogkurset slutter, vil Christian derfor også rejse rundt i Guatemala et par uger sammen med to af sine nye venner fra EF-skolen. Og sørge for at snakke spansk, lære om kulturen og springe ud i endnu flere nye oplevelser. Inden turen atter går hjem til familien på Falster.

Rejs til Costa Rica og lær om andre kulturerLær mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op