Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
Menu

24 sjove facts om OL

24 sjove facts om OL

Selvom man ikke går ret meget op i sport. Så er der altså noget magisk over OL. Atleterne træner i årevis, så de kan yde deres bedste, også blot i et par sekunder. Vi græder af glæde sammen med de storslåede vinderere og har sympati for dem, der taber. Vi råber af tv’et og giver high-fives til fremmede.

Hvert andet år tilpasser vi os en anden tidszone, føler os lidt mere patriotiske. Vi bliver ekstremt gode til at genkende flag og nationalsange fra hele verden. For at du kan komme i den rette OL-stemning, har vi lavet en liste med 24 spændende og sjove facts om De Olympiske Lege, som du kan underholde dig med, imens vi venter på, at den næste atlet sætter en ny rekord (eller på, at pizzaen bliver leveret).

De første Olympiske Lege fandt sted i det ottende århundrede f.Kr. i Olympia, Grækenland. De blev afholdt hvert fjerde år i 12 årtier. Men i det fjerde århundrede e.Kr. blev alle hedenske fester forbudt, og dermed var der ikke mere OL Sportsbegivenheder. Det blev dog genoptaget godt 1500 år senere. Det første moderne OL blev afholdt i Grækenland i 1896. I det ældgamle Grækenland bekymrende atleterne sig ikke om sponsorater, beskyttelse eller mode. De konkurrerede rent faktisk splitterragende nøgne.

1. Dengang varede OL fem eller seks måneder.

2. Kvinder har kunnet deltage i OL siden 1900.

3. Fra 1924-1992 blev Vinter og Sommer OL afholdt samme år.

4. Der er kun fire atleter, der har vundet medaljer i både Vinter og Sommer OL. .

5. Under OL i 2012 i London, blev der brugt 165,000 håndkælder i den Olympiske by på godt og vel to uger.

6. OLs officielle sprog er engelsk og fransk. De bliver dog suppleret af det officielle sprog i værtslandet.

7. Tarzan konkurrerede til OL. Jonny Weismuller, en atlet der senere blev skuespiller og spillede Tarzan i 12 film, vandt fem guldmedaljer i svømning i 1920’erne.

8. Fra 1912-1948 deltog kunstnere også i OL: malere, skulptører, arkitekter, forfattere og musikere konkurrerede om medaljer indenfor deres eget felt.

9. Under OL i 1936 i Berlin blev det uafgjort mellem stang-springere. I stedet for at springe igen, skar de sølv- og bronzemedaljerne halvt over og smeltede dem sammen, så de hver især havde en halv sølv- og halv bronzemedalje.

10. Den Olympiske Fakkel bliver tændt på gammeldagsvis under en ældgammel ceremoni. Som der bliver holdt på templet i Hera i Grækenland. Skuespillere, der er klædt ud som græske præster, bruget et parabolsk spejl og solstråler til at tænde Faklen.

11. Derefter begynder Faklen sin rejse til værtsbyen. Normalt bliver den båret af løbere. Men den er også blevet transporteret ombord på både, fly, hesteryg, kamelryg, via radiosignal, under vand og i en kano.

12. Den utændte Fakel har også været i rummet flere gange.

13. Faklen og Den Oplympiske Flamme skal brænde under hele eventet. Hvis den går ud, kan den kun blive genantændt med en backup flamme, der også er blevet tændt i Grækenland. ALDRIG med en almindelig lighter!

14. OL I London 2012, var første gang alle deltagende lande havde sendt kvindelige atleter afsted.

15. De følgende sportsgrene er (desværre) ikke en del af OL længere. Solo synkroniseret svømning, tovtrækning, klatring i reb, flyve i varmluftsballon, duel med pistoler, tandem cykling og svømning med forhindringsbaner.

16. De fem ringe i OL logoet, som er designet af Baron Pierre de Coubertin. Grundlægger af de moderne Olympiske lege, repræsenterer verdens fem befolkede kontinenter.

17. De seks farver – blå, gul, sort, grøn, rød og den hvide baggrund – blev valgt, fordi alle verdens flag indeholder mindst én af disse farver.

18. 23 forskellige lande har igennem tiderne været værtsland for OL.

19. OLs første mascot var gravhunden Waldi, og blev introduceret til Lege i 1972 i München.

20. Sydamerika vil for første gang nogensinde være værtsnation i 2016, når Legene bliver afholdt i Rio.

21. 10,500 atleter fra 205 lande vil repræsenterer 42 forskellige sportsgrene og deltage i 306 konkurrencer i løbet af de 17 dage.

22. Legene bliver afholdt i Rio 2016.

23. Kun én ud af de fire, Christa Ludinger-Rothenburger, vandt medaljerne i samme år.

24. Nu er de to seperate begivenheder og skifer hvert andet år.

multicolored signage

Vil du opleve en Olympisk værtsnation?Lær mere

Del denne artikel

Seneste artikler fra Kultur

5 fun facts om italienere
12 sjove juletraditioner verden rundt