GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

10 måder Kvindernes Internationale Kampdag bliver markeret på rundt om i verden

10 måder Kvindernes Internationale Kampdag bliver markeret på rundt om i verden

Kvindernes Internationale kampdag er oprindeligt grundlagt af kvinder, og er en global dag der fejrer kvindernes økonomiske, politiske og sociale fremskridt og fremhæver de skridt, der stadig skal gøres for at opnå lighed mellem kønnene. Dagen afholdes årligt d.8.marts og for hvert år vokser den internationale kampdag for kvinder. Kvinder rundt om i verden holder en pause for at reflektere og lave planer for forandring, ofte iført lilla for at symbolisere retfærdighed og værdighed og grønt for håb. Men hvordan begyndte det hele?

Starten på Kvindernes Internationale Kampdag

I februar 1909 blev Kvindernes Internationale Kampdag grundlagt i form af en ”kvinde dag”, der blev afholdt som svar på en storstilet New York City beklædningsarbejderstrejke for bedre løn, kortere timer, forbedrede arbejdsvilkår og stemmerettighed.

Oprindeligt var det en national dag i USA, men ideen blev hurtig international. Den blev først vedtaget af de europæiske lande efter at den tyske socialist Clara Zetkin, på en international konference, snakkede om de arbejdende kvinder i Danmark i 1910 og foreslog ideen om en permanent dag, hvor kvinder kunne få deres meninger frem. Den første internationale dag blev fejret i 1911.

Hvordan Kvinders Internationale Kampdag bliver fejret rundt om i verden

Kvinders Internationale Kampdag er en officiel helligdag mange steder og observeres i mange flere lande. Afhængig af hvor du er, varierer festlighederne fra at give og modtage gaver til politiske demonstrationer og protester.

1. Italien

D.8.marts er det traditionen, at man giver en buket med små gule mimoser. Dette er det valgte symbol på den Kvindernes Internationale Kampdag i Italien. Også set for at symbolisere kvindelig styrke er det almindeligt for kvinder, at overføre kilder af mimoser til hinanden som et tegn på kvindelig solidaritet. (Når du er i et madorienteret land, laver du kage og pasta i gule farver så det ligner blomsten!)

2. Rumænien

I Rumænien bliver Kvindernes Internationale Kampdag fejret på en lignede måde som til mors dag. Mødre, bedstemødre, venner, børn og især mænd anerkender kvinderne ved at give dem kort og blomster.

3. USA

Kvindernes Internationale Kampdag er ikke en officiel helligdag i USA, selvom marts måned er kendt som Kvinders historiske måned, hvor man sætter fokus på, hvad kvinderne har opnået igennem tiden både tilbage i historien og hvad der ligger i fremtiden. På selve dagen, d.8.marts, afholder hovedstæderne konferencer, demonstrationer og begivenheder der handler om at snakke om kvinder.

4. Rusland

Selvom datoen har været en officiel national helligdag i Rusland siden 1918 ser det ud til, at dens oprindelige betydning stort set har glemt de politiske rødder, i stedet anerkender man kvinderne i generelle vendinger gennem gaver.

5. Kina

Selvom d.7.marts er pigernes dag i Kina har Kvindernes Internationale Kampdag været anerkendt i Kina siden 1949. D.8.marts opfordres arbejdsgivere, selvom de ikke er forpligtet, til at give deres kvindelige personale en halv dag fri. Der er dog også en stærk forankret kommerciel side på dagen, hvor mænd opfordres til at købe gaver til kvinderne i deres liv.

6. Australien

Australien har markeret Kvindernes Internationale Kampdag i årtier, hvor kvindemarcher er blevet udbredt siden de tidlige 1970’ere. Selve dagen spiller ud over hele landet med en række paneldiskussioner, morgenmad og begivenheder med prominente kvinder inden for deres felt, der taler offentligt for at kræve mere repræsentation, lighed og mangfoldighed.

7. Spanien

Efter den uventede store succes med generalstrejken i Spanien i 2018, hvor mere end 5 millioner mennesker gik i march i 24 timer, forsætter landet med at gå igennem gaderne. Mens en massestrejke ikke nødvendigvis er i fokus for de fremtidige Kvinders Internationale Kampdage, er det spanske folk tydeligt i mål om at fokusere på rettigheder for kvinder og piger.

8. England

Holdt over tre dage i London, inklusive Kvindernes Internationale Kampdag, indeholder Women of the World-festivalen taler, aktivister og kunstnere, der mødes for at tackle de problemer, som kvinder står overfor globalt. Grundlagt i England har WOW nu søsterfestivaler i andre dele af verden med diskussioner, foredrag og udstillinger.

9. Chile

Dagen er præget af demonstrationer gennem flere byer, især hovedstaden Santiago, hvor demonstranter bærer grønne lommetørklæder for at symbolisere deres støtte til seksuelle og reproduktive rettigheder. Sang, trommeslag og endda detaljerede kostumer kan du også opleve.

10. Argentina

Dagen er blevet fejret siden 1900-tallet og blev typisk markeret ved at give gaver til kvinderne i ens liv. I de senere år er protester blevet et mere regelmæssigt træk, hvor borgerne i stigende grad går på gaden for at demonstrere vold, det stadig tilstedeværende lønforskel, lige repræsentation i kunsten og anden social forandring.

Vil du ud og rejse i verden med EF?Læs mere her
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op