GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Tal som en vaskeægte brite: vol. 2

Tal som en vaskeægte brite: vol. 2

Kunne du godt lide det sidste indlæg om britiske udtryk, du skal mestre, for at kunne tale som en vaskeægte brite? Så er “Tal som en vaskeægte brite: vol. 2” med garanti også lige noget for dig. Der er tonsvis af udtryk, der definerer den måde briterne bruge det engelske sprog på, og hvis du gerne vil lyde som en lokal fra Hackney, så skal du kunne en håndfuld af dem. For at hjælpe dig på vej, har jeg samlet et par 8 ekstra britiske udtryk der – sammen med dem, du allerede har lært – vil få dig til at lyde som en vaskeægte brite.

1. “BITS ‘N BOBS”

Hvordan udtaler man det? “bitts an bohbs”

Hvad betyder det? Udtrykket bliver brugt til at beskrive små ting, skrammel, og ting der ligger og flyder i hjemmet

Hvor kommer det fra? Det er en anden form af ‘odds and ends’, som egentlig er rimelig selvforklarende. ”Bits and bobs” kan også have været et gammelt udtryk for pennies, som man kunne finde rundt omkring i hjemmet.

2. “CHEEKY”

Hvordan udtaler man det? “CHEE-kee”

Hvad betyder det? Det bliver brugt til at beskrive en person eller handling, der er respektløs, eller som ikke skal tages (så) seriøst

Hvor kommer det fra? Det stammer fra alle andre oversættelser af ”insolence”, som har noget med kæben, munden og kinderne at gøre. Du kan google ”to turn the other cheek”, for en bedre idé om, hvor udtrykket kommer fra.

3. “GOBBY”

Hvordan udtaler man det? “gkobbee”

Hvad betyder det? At råbe højt om dine meninger, eller give udtryk for dem på en offensive måde.

Hvor kommer det fra? Ikke overraskende kommer udtrykket fra et begreb om en, der bruger munden for meget – “gob” er et slangudtryk for mund (og så blev det lige pludselig til en to-i-en slang lektion)

4. “KNACKERED”

Hvordan udtaler man det?  “NAKK-erd”

Hvad betyder det? Virkelig træt, udmattet.

Hvor kommer det fra? Der er mange forklaringer: iblandt dem er “knacker’s yard”, som i det sted, hvor heste bliver slagtet (yikes!), eller det skandinaviske ”hnakkur”, som betyder saddel. Og nej, jeg forstår det heller ikke helt.

5. “MINTED”

Hvordan udtaler man det? “MINN-tidd”

Hvad betyder det? Når du er virkelig rig.

Hvor kommer det fra? Udtrykket er relateret til at lave mønster (minting), og ikke pebermynte. Selvom det kunne være skide skægt, hvis det var tilfældet.

6. “MENTAL”

Hvordan udtaler man det? “MEN-toll”

Hvad betyder det? Afhængigt af, hvor du kommer fra i Storbritannien, så kan det enten betyde fantastisk, skør (som i følelsesmæssigt ustabil) eller spændende og usædvanligt.

Hvor kommer det fra? Det latinske ord “mentis” for sind. Jeg er dog ikke helt sikker på, hvordan det fik den betydning, det har i dag.

7. “FIT”

Hvordan udtaler man det?? “fyt”

Hvad betyder det? Det er et udtryk du kan bruge til at beskrive en, du synes er virkelig lækker… Det er dog lidt overfladisk.

Hvor kommer det fra? Det kommer højest sandsynligt fra den måde, man ville en beskrive, en der er fysisk aktiv på, og derfor er lækker på en atletisk, six-pack måde (altså den faktiske betydning af ordet ”fit”. Ikke at blive forvekslet med ”fit”, som bruges når noget passer i størrelsen, formen eller til formålet. Forvirrende, ik’?!).

8. “MIFFED”

Hvordan udtaler man det? “MYFF-d”

Hvad betyder det? Når du er en blanding af vred, ked af det og fornærmet over noget.

Hvor kommer det fra? Der er forskellige forklaringer til det her udtryk, men det kan både vare en imitation af den lyd folk kommer med, når de er irriterede (“mfffh”), eller i relation til det tyske ord “muffen”, som betyder at være mopset. Uanset hvad, så er det ret fedt ord til at beskrive en flygtig følelse. Miff-on!

Og med det er lektion nummer to “done and dusted” (der var lige en sidste britisk vending til dig). Nu kan du roligt booke dine biletter til Storbritannien og snakke løs med de lokale. Og hvis du møder en, der er ”fit”, så er nok bedst, at du holder det for dig selv. Du ved: bare så det ikke bliver semi-akavet.

Lær britisk i England med EFLær mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op