Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
Menu

Sådan skal du fejre jul på den sydlige halvkugle

Sådan skal du fejre jul på den sydlige halvkugle

Mens vi trækker i vores varme vinterjakker, er december på den sydlige halvkugle den tid, hvor beboerne finder sommertøjet frem. Ja, jul i syden er lidt anderledes – men hvad havde du forventet? For at hjælpe dig med at forestille dig, hvordan det føles at udskifte sne med sol og risengrød med rejer, så har vi samlet de bedste ting ved at fejre hjerternes tid syd for ækvator.

Australien

“Christmas where the gum trees grow, there is no frost and there is no snow…”

Sådan lyder en australsk julesang – og det er så sandt, som det er sagt. Hvis du er heldig nok til at tilbringe højtiden i Australien, så husk at pakke ekstra solcreme og forbered dig på tre andre skønne sager: seafood, salater og masser af sport. Selvom det er ualmindeligt at spise et varmt måltid, vil du ikke sulte. Australierne elsker at kaste sig over lækre tallerkener med fisk og skaldyr, kold kalkun og skinke, pavlova og selvfølgelig: et dejligt koldt glas bobler.

Din egen baghave eller pool spiller en vigtig rolle i juledagene, mens børnene hopper i vandet for at pøve deres nye pool-legetøj og hele familien nyder et spil cricket i baghaven. (Glem ikke stranden – særligt tæt på storbyerne Brisbane og Sydney – er fulde af festligheder den 25. december!). På anden juledag (hvad engelsktalende lande kalder boxing day), tager australierne måske på juleudsalg, ser Boxing Day Test (en cricket-kamp mellem Australien og et andet landshold), går i biografen for at se en premierefilm, eller ligger og slår mave ovenpå juledagenes overflod.

New Zealand

Kiwierne er ligesom Australierne heldige nok til at kunne fejre julen udendørs. Børnene har en lang sommerferie henover julen, hvilket betyder, at familien kan tage på vandretur (såkaldt tramping) og udforske de skønne bugter langs kystsiden ved Auckland, campere og ikke mindst: slænge sig på den sydlige halvkugles fantastiske strande.

I forhold til, hvordan du skal klæde dig, og hvad du skal spise, så glem ikke dine jandals (klipklappere) og gør plads til en julefrokost bestående af salater og seafood d.25. december. Mens kiwierne har juletræer, som de pynter, så har de også deres eget ”juletræ”: Pōhutukawa’en, som er et new zealandsk træ, der blomstrer med de flotteste lametta-agtige røde blomster i juletiden.

Sydafrika

I Sydafrika er julemiddagen egentlig mere en traditionel frokost med mince pie, glaseret skinke eller kalkun, stegt and, roastbeef eller braii (barbeque). Du får måske også muligheden for at prøve gule ris med rosiner, islagkager og malva – en klistret kage med abrikossmag. Al denne spisning foregår sandsynligvis udendørs i det varme klima i og omkring Cape Town.

Sydamerika

Ligesom mange andre steder i verden udveksler sydamerikanerne gaver, har juletræer og mødes med familie og venner i julen. Træet købes ofte i en butik, ledsages af et pesebre (krybbespil), og det er almindeligt at deltage i Misa del Gallo (”Hanens messe”, en reference til en hane som siges at have galet på juleaften). Nogel arbejdsgivere giver deres ansatte en canestón, eller julekurv fyldt med basisvarer såsom ris, sukker, småkager og mel. Den største forskel mellem den sydlige halvkugles engelsk- og spansktalende lande er, at latinamerikanerne har deres julemiddag den 24. december og ofte først giver gaver på helligtrekonger, den 6. januar.

Juleaften vil familier og venner samles over et bord fyldt med europæiske retter såsom kalkun og skinke, ledsaget af lokale tilføjelser. Bolivianere spiser picana (en stærk suppe med kylling, oksekød og majs), mens Venezuelanerne nyder hallacas (majsmelsbrød fyldt med kød, indpakket i bananblade), pan de jamón (brød fyldt med skinke og rosiner) samt dulce de lechoza (en sød delikatesse lavet med papaya og brun farin). På hele kontinentet kan man også få serveret lechón (pattegris), eller hele familien samles om en komplet asado grill. En brasiliansk ceja de Natal (julemiddag) ville være forgæves uden sprødstegte kugler af bacalhau (en torskefisk); farofa (dybstegt maniok-mel med sprød bacon) rabanadas (lidt som arme riddere, men med sukker og krydret portvinssirup frem for kanel) samt nødder og tropiske frugter.

Sandt nok: sne, frost og ristede kastanjer er pittoreske, men glem ikke, hvad der foregår syd for ækvator! Jul på den sydlige halvkugle er sjovt, fyldt af fusions-retter og frisk luft, solskin og en let og glad stemning. Du skulle tage at prøve det!

 

Vil du rejse og lære sprog syd for ækvator?Lær mere

Del denne artikel

Seneste artikler fra Kultur