GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

EF taler med… Rita, vores værtsmor i Brighton

EF taler med… Rita, vores værtsmor i Brighton

Vi møder Rita i hendes hjem i Brighton, England. Med hendes venlige øjne og glade personlighed, får Rita os til at føle os hjemme, lige fra vi træder ind af døren. Hun tilbyder os med det samme en kop te. ”Jeg strikker altid. Jeg strikker legetøj og babytøj”, siger hun muntert, mens hun giver os vores kopper med te, og lægger strikketøjet væk.

Hendes hjem er lige så indbydende som hende: Talrige billeder af internationale elever, der har boet hos hende, pryder væggene, billeder fra fødselsdagsfester, dage på stranden og teselskaber med hendes elever viser, hvor dedikeret hun er til at tilbyde den varmeste velkomst til alle de internationale elever, der bor hos hende i Brighton i Sydengland.

Hvad fik dig til at være vært for internationale elever?

Selvom jeg arbejder på deltid, gik jeg hele tiden med tanken om, hvordan jeg kunne tjene nogle ekstra penge. Mine venner foreslog, at jeg kunne være vært for internationale elever, og det var sådan det startede. Jeg har mødt nogle virkelig søde mennesker og fået nogle nye venner på denne rejse; fra tid til anden skriver eleverne til mig og holder kontakten.

Du må have en masse gode minder om de elever, du har haft boende. Hvor længe har du været vært?

Det har jeg været i over tre år nu, og jeg har været vært for over 80 studerende i løbet af de tre år. Jeg har ikke nogen computer, så jeg holder styr på alle dem, der har været her, i en mappe – det er en fin måde at holde styr på alle de studerende, og det hjælper mig til at huske lige præcis, hvem de er, hvis de kommer på besøg.

Og billedet på væggen bag dig – er det nogle af de elever, du har haft boende?

Ja! Sidste år havde skolen åbent hus en aften, som tilfældigvis var på min fødselsdag. Skolen inviterede mig, og det var en rigtig hyggelig aften. Jeg mødte de fleste andre værtsfamilier i Brighton. Jeg fortalte mine elever, at jeg ikke ville være hjemme den aften, og da jeg kom hjem, ville de tre piger, der boede hos mig (fra Sydkorea, Frankrig og Japan) ikke lukke mig ind i huset! Én af pigerne sagde ”du må ikke komme ind, du må ikke komme ind”! Efter omkring 20 minutter kom de ud og sang fødselsdagssang, og da jeg gik ind i huset, havde de gjort fødselsdagste klar, og endda pustet balloner op, så de fyldte hele gulvet. Det var en virkelig dejlig overraskelse.

Hvad synes de internationale elever om Brighton?

De elsker det! De kommer hertil og kan slet ikke forstå, der er så meget at lave. Specielt hvis de kommer fra landlige områder, er der meget for dem at lave og et fedt natteliv.

Holder du kontakten med dine elever, når de er taget hjem?

Ja, jeg holder stadig kontakten med en hel del af eleverne. De sender mig sms’er en gang imellem, og nogle skriver også breve.

En pige fra Schweiz fik en baby for nyligt, så jeg strikkede noget babytøj til hende og sendte det til babyen: et tæppe, en cardigan og en lille kyse. I går modtog jeg en pakke fra hende fyldt med søde sager i anledning af min fødselsdag!

Hvad er din go-to ret at lave til dine elever?

Eleverne kommer som regel hjem omkring kl. 19. Jeg sørger for at lave noget forskelligt hver dag: shepherd’s pie eller lasagne for eksempel. Jeg vil godt have, de får noget varmt at spise hver aften, og jeg kan virkelig godt lide at lave mad.

De skal som regel lave lektier efter aftensmaden, så jeg sidder og strikker i stuen.

Er de nogensinde nervøse, når de ankommer?

Jeg havde én pige fra Frankrig – det var i september/oktober – og hun var meget bange til at starte med, men jeg satte mig ned og snakkede med hende, så hun stille og roligt slappede mere af. Da jeg lærte hende lidt bedre at kende, fortalte hun mig, at det var første gang, hun var væk fra sin familie, og hun var meget bange. Hun var ikke sikker på, om hun ville kunne lide stedet, mig eller skolen. Heldigvis begyndte hun at føle sig mere tilpas meget hurtigt.

Hvad er én af dine yndlingsoplevelser?

Der var to drenge fra Italien her, og i deres sidste uge sagde de, at de ville tage til Portsmouth, og spurgte om jeg ville med.

De betalte for min togbillet som tak – de ville bare invitere mig ud for at sige, at de satte stor pris på alt det, jeg havde gjort for dem. De tog en masse billeder, og da vi kom hjem viste de mig billederne. Næste dag, da jeg kom hjem, gav de mig en gave – de havde printet og indrammet et af billederne til mig, og nu hænger det på min væg.

Jeg tog hen til EF Brighton skolen i år, og da jeg gik ind på kontoret, sagde alle de ansatte hej og kendte mit navn – det viser sig, at billedet hænger på væggen på EF skolen!

Hvad er den længste periode, du har haft en elev boende hos dig?

Seks måneder er det længste. Og jeg har nogle elever, der kommer i næste uge, som skal bo her i otte måneder!

Du virker til at have haft en stor indflydelse på de elever, der har boet hos dig.

Jeg har virkelig også nydt det. Det har været en oplevelse for mig, og jeg har mødt så mange søde mennesker. Jeg har altid haft dyr, men da min hund døde, var det meget ensomt, så at være vært har helt sikkert hjulpet på det.

Jeg har ikke selv en familie, så jeg gør mit bedste for at passe på eleverne, som du gør, når du har en familie. Hvis du havde en søn eller datter, der rejste ud i verden, ville du også have, de skulle behandles ordentligt.

Det var rigtig dejligt at møde dig, Rita! Tusind tak for at dele dine oplevelser med os!

Tak for I ville komme! Det var også dejligt at møde jer!

Bo hos en værtsfamilie, når du rejser med osLær mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op