GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Californisk slang: 10 udtryk du skal lære

Californisk slang: 10 udtryk du skal lære

Hvis du vil leve som en lokal i Californien, så kræver det lidt mere end at sørge for, at burritos, avocadoer og In-N-Out burger er faste bestanddele i dine kostvaner, at slikke sol hver gang muligheden byder sig, samt at kende følelsen af at sidde fast i trafikken i Los Angeles. Du bliver også nødt til at snakke som de lokale – og dét vil vi gerne hjælpe dig med. Her er vores guide til dig for at lære 10 californisk slang:

“Ballin’’****’

Hvad betyder det? Ballin’ betyder at nogen er virkelig cool og velhavende. Derfor er en ”baller” en der har klaret det og lever det søde liv.

Hvordan skal du bruge det? “Look at him and his shiny car, he’s ballin’!”

“Bust”

Hvad betyder det? Når noget er “bust”, så er det en dårlig idé, spild af tid eller direkte farligt.

Hvordan skal du bruge det? “That movie was a total bust.”

“Gnarly”

Hvad betyder det? Gnarly blev brugt for første gang i surfermiljøet i 1970’erne, og udtrykket er så californisk, som det overhovedet kan blive. Det betyder rent faktisk ”twisted”, men kan bruges til at beskrive alt fra ”difficult”, ”challenging”, ”cool”, ”interesting” og ”serious”.

Hvordan bruger du det? “Those are some gnarly waves out there.” (challenging), “Dude, where did you get those gnarly shoes?” (cool), eller “My English test tomorrow will be gnarly. I will need to study all night.” (serious)

“Hella”

Hvad betyder det? Hella er ikke en sjov måde at sige hej på. Det betyder rent faktisk ”a lot”, ”very” eller ”really” og er en stensikker indikator på, at du er fra det nordlige Californien. Hella er en sammentrækning af ”hell of a (lot)”.

Hvordan bruger du det? “There were hella people at the Farmer’s Market today” eller  “Green smoothies are hella better than coffee.”

“Marinating”

Hvad betyder det? Det har intet med madlavning eller krydderier at gøre – det betyder nemlig at slappe af.

Hvordan bruger du det? “What are you doing today? Nothing much, just marinating watching the game.”

“Spot” og “Dub”

Hvordan bruger du det? Det lyder som noget boksere gør i ringen, men “spot” betyder at låne og “dub” betyder $20 seddel.

Hvordan bruger du det? “Could you spot me a dub?”

“I’ll take my burger animal style”

Hvad betyder det? En af de ting du helt sikkert skal gøre, når du er i Californien, er at spise på In-N-Out Burger. Burgerkæden, der blev grundlagt i 1948, er en vaskeægte californisk restaurant, og har endda en semi-hemmelig menu, så hvis du gerne vil blende ind, så gør det interessant og bestil noget andet end en almindelig burger.

Hvordan bruger du det? Bestil en burger “animal style” eller en “4×4” og nyd en burger med fire bøffer. Det lydet lækkert, ik’?

“Get in where you fit in.”

Hvad betyder det? Hvis du nogensinde har forvildet dig ud i trafikken I L.A., så har du sikkert hørt det her udtryk før. Det er den perfekte måde at undskylde for at køre semi-aggressivt på – fordi det er en jungle derude på motorvejene rundt omkring Los Angeles.

Hvordan bruger du det? Skær en af i trakfikken imens du mumler, “get in where you fit in” og fortsæt ufortrødent.

“On heavy rotation”

Hvad betyder det? Det her bliver tit sagt af amerikanske radioværter, og det refererer til de hits, der bliver spillet hele tiden. Men de lokale bruger det om alt, der kommer i store mængder.

Hvordan bruger du det? “Since we arrived, we’ve been putting In-N-Out on heavy rotation. Can’t get enough!”

“The industry”

Hvad betyder det? Mange af dem, der kommer fra Californien arbejder i “the industry”. Det betyder ikke, at de allesammen står foran et samlebånd, og arbejder. Som regel refererer det til (nye, kommende) skuespillere, instruktører, producerer og andre professionelle, hvis navne står i rulleteksterne i slutningen af film og serier.

Hvordan bruger du det? “Have you heard that David left the industry and moved to Nebraska?”

En speciel tak til Christi for at hjælpe med dette indlæg.

Få styr på dit californiske slang med EFLær mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op